Spisebord i stål fra SelfDesign
© SelfDesign

Mikkel producerede stramt stålinteriør til Novo Nordisk, men så fik han en god idé

Det var egentlig hans søn, der satte gang i tankerne ved lidt af en tilfældighed. Og det blev startskuddet på Mikkels eventyr.

Fra Novo Nordisk til Instagram

Det var egentlig Mikkel Borregaard Hansens søn, der gav ham idéen. Sønnen fortalte en legekammerat, at stort set alt i hjemmet var lavet af hans far, og det fik Mikkel til at overveje, om det var på tide at kaste sig ud i eventyret som selvstændig.

Herefter skulle der ikke gå lang tid, før Mikkel havde lavet en aftale med sin chef om, at han kunne drive sin egen stålvirksomhed ved siden af det faste job som smed.

– Jeg har brugt hele mit liv på at stå på fabrikker og finde løsninger, der er så elegante som muligt indenfor en ramme. Jeg har produceret specialløsninger til blandt andet Novo Nordisk, men her er der fokus på funktionen frem for æstetikken og designet. Så da jeg startede det her, troede jeg, at jeg skulle lave halvspøjse ting - en reol til en skæv væg fx. Men så eksploderede trenden om rustfrit stål, og det sidste halve år er det gået sindssygt stærkt, fortæller Mikkel til Bobedre.dk.

Bordben i poleret stål fra SelfDesign

Bordbenene er produceret i poleret stål. Det giver et helt andet udtryk end det matterede stål.

© Absalon Studio

Nu, et år efter Mikkel startede SelfDesign, kan han blandt andet skrive accessories til modeugen på CV'et samt diverse samarbejder med influencere og andre boligentusiaster, der flittigt deler hans stålproduktioner på Instagram - måske fordi de også selv har været med til at tage alle beslutninger omkring design, materiale, finish og størrelse.

– Jeg er jo bare håndværker med en ekstrem finish grad. Jeg synes egentlig ikke, jeg har et særlig godt designøje, men jeg forstår stålet, og det kommer klart mine produktioner tilgode. Man køber ikke bare et bord hos mig. Man køber en idé, og det er dér, vi skal hen - at tingene passer til dig, din bolig og dine børn, siger Mikkel.

Stålreol fra SelfDesign

Stålreolen var et af de første projekter, der for alvor satte Mikkels virksomhed på landkortet. Han fik en idé tilsendt og voila - man forstår godt, at resultatet høster likes på Instagram.

© Mia Mortensen // SelfDesign

"Flatpacking lyder rigtigt, men..."

Det kræver ikke mange blikke at blive klar over, at Mikkels stålmøbler både er tunge og ufleksible, når det kommer til transporteringen af dem. Men det er vigtigt at prioritere design over for eksempel flatpacking, mener Mikkel:

– Hos SelfDesign er ting kun firkantede, hvis man ønsker det. Flatpacking lyder rigtigt, men hvor meget design dør ikke, hvis reglen er, at alt skal kunne pakkes i en kasse? Du kan kun flatpacke noget, fordi du allerede fra starten har besluttet dig for, at designet skal kunne netop det. Og det vil jeg ikke lade mig begrænse af. Min svævehylde kan flatpackes, og mine store møbler transporteres i lastbiler på grøn energi.

Perfektionist til fingerspidserne

Selvom han er klar over, at han er first mover på specialfremstillede møbler, er Mikkel først og fremmest ydmyg, når han fortæller om sin fremtid i virksomheden:

– Jeg vil være bedre i morgen, end jeg var i går. Jeg holder mig til kompromisløs kvalitet og udførsel hver gang. Min drøm er at hjælpe folk med at opfylde deres drømme. Jeg vil bare gerne lave ting, der giver mening, slutter han.

Svævehylder i stål fra SelfDesign

Svævehylden var et af Mikkels første projekter. Det irriterede ham, at der ikke fandtes en elegant svævehylde, der kunne hænges op i alle vægmaterialer og se elegant ud.

© Jacob Maabjerg
Speciallavet spisebord i stål fra SelfDesign

Det store spisebord hos Carla Sofie Molge er 3 meter langt og 110 cm. bredt.

© Carla Sofie Molge
Sofabord i stål fra SelfDesign

Sofabord i matteret, rustfrit stål. Overfladen har et fløjlsblødt udtryk, der stimulerer sanserne.

© Maja Faldorf

LÆS OGSÅ