Havestue
© Morten K. Sørensen

I 17 år sendte Louise og Jakob lange blikke efter drømmehjemmet længere nede ad vejen

Tandlægeparret Louise og Jakob Riis har boet på den samme gade i 17 år. Ad flere omgange er de flyttet i noget større. Men villavejen har de aldrig forladt. Nu har de overtaget den drømmebolig, som de igennem årene har sendt lange blikke. De har forvandlet den gamle grosserer-villa til et moderne hjem med respekt for historien og de mest moderne detaljer netop nu.

En forvandling fra erhverv til hjem

I 17 år har tandlægeparret Louise og Jakob Riis boet på den samme villavej på Frederiksberg. Da de blot var to, boede de i et skønt lille baghus.

Senere kom der to børn, og de købte og istandsatte en villalejlighed på den anden side af vejen. Det tredje barn kom, og familien savnede igen mere plads. De drømte om at få deres eget hus, og faktisk havde deres drømme en konkret manifestation i form af et hus lidt nede ad vejen. Pludselig en dag kom det til salg, og så gik det stærkt.

– Samme dag, som huset var sat til salg, bankede vi på. Huset ligger to huse fra vores tidligere villalejlighed, så vi følte os som “vejbekendte”. Ejeren var heldigvis imødekommende og ville gerne sælge til os. Villalejligheden blev relativt hurtigt solgt, og så var drømmehuset vores, fortæller parret.

Da stueetagen i huset havde været lejet ud til erhverv i mere end 25 år, stod parret i en situation, hvor de skulle forvandle erhverv til hjem. Og for at skabe en sammenhængende villa besluttede de, at huset skulle totalrenoveres.

De nedlagde nogle vægge og lavede et stort spisekøkken med udgang og trappe til haven. Bag nogle tildækkede vinduer i et gammelt personale- køkken gemte der sig nogle smukke, gamle vinduer. Her lavede de en udestue med nye stuklofter og marmorgulve.

Huset blev oprindeligt bygget af en grosserer til ham selv og hans familie.

En totalrenovering holdt i gammeldags stil

Da stueetagen senere blev konverteret til erhverv, rykkede først tekstilarbejdernes fagforening ind og derefter en tegnestue. Parret ville gerne føre huset tilbage til dets oprindelige udtryk.

– Vi ønskede at være tro mod huset og har bevaret alle de gamle døre og fået dem omhyggeligt restaureret. De få steder, hvor der var stuk tilbage, fik vi taget aftryk, så den nye stuk var magen til den oprindelige.

Også panelerne blev ført tilbage til de oprindelige. Alle vinduer og døre fik nye greb i gammeldags stil, og efter at der var blevet lagt nye gulve, blev de oprindelige radiatorer monteret igen, fortæller parret.

Til at hjælpe sig med indretningen fik parret hjælp af indretningsarkitekt og veninde Caia Leifsdotter.

– Da vi skulle beslutte os for et køkken, rådførte vi os med Caia. Vi fremlagde nogle forslag fra forskellige køkkenfirmaer, men hun var mere interesseret i at høre vores beskrivelser af et drømmekøkken. Vi beskrev, at det skulle bestå af stål, marmor og runde former. Kort tid efter sendte hun os første skitse. Vi var fuldstændig forbløffede over, at det rent faktisk var muligt at få lavet vores køkken, præcis så det passede til rummet og til vores drømme, fortæller parret.

Villaen er blevet det drømmehjem, som familien gik og fantaserede om

Foruden køkkenet hjalp Caia med valg af farver på væggene samt med badeværelserne, lamper m.m. Desuden talte hun med entreprenøren og hans folk og fik på den måde processen til at glide for parret.

– Alle vores boliger har været unikke, men denne gang er der en gennemgående rød tråd. Hvis vi skal nævne noget særligt, vil det nok være marmorgulvet i det store badeværelse. Vi har i mange år drømt om et farverigt marmorgulv efter at have set billeder af en café tegnet af Meir Guri i Tel Aviv. Vi har endda fået det tegnet tidligere til vores gamle køkken, men måtte opgive det, fordi det blev for vanskeligt og dyrt. Så da Caia viste os skitsen til badeværelsesgulvet, var vi lykkelige. Desuden er vi vilde med de buede former på køkkenet, som giver de ellers “hårde” materialer et lidt blødere udtryk, fortæller parret.

Farvevalget i boligen er relativt afdæmpet, og materialerne er gennemgående marmor, stål og træ. Parret har bevaret de originale skabe i den blå gang og fået bygget et rødt garderobeskab i entréen.

Den røde farve går igen på de forskellige toiletter og i hovedindgangen.

Alt i alt er villaen blevet det drømmehjem, som familien gik og fantaserede om, da de på deres adskillige gåture passerede huset.