Dette pars køkkenønsker var så ekstravagante at Garde Hvalsøe introducerede et helt nyt køkken

Det krævede helt nye metoder, at imødekomme parrets største køkkendrøm. Men så fremsat, så skabt, og en helt ny type køkken blev født.

Smukt køkken-alrum i lyse nuancer

Køkkenet er indrettet i et tidligere påklædningsværelse, og en væg er blevet nedlagt, så køkken og spisestue er blevet til ét stort rum. Rummene bliver bundet smukt sammen af vægfarven, som er den samme som på skabene bagerst, og af gulvet i sildebensparket, som fortsætter uden trin ind i stue og entré. Køkkenet er fra Garde Hvalsøe, som med dette køkken for første gang står bag et køkken i massiv eg med håndmalede fronter. Lampen over bordet, Taraxacum, er fra Flos. Det 3,9 meter lange spisebord er lavet af en lokal snedker, og stolene er fra venstre en skammel i eg fra Warm Nordic, en PK9 designet af Poul Kjærholm, Pretzel designet af Georg Nelson, Dawn fra &Tradition og Arne Jacobsens Syver-kontorstol.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hjemmets hjerte

Ejendommen er fra 1908, og på opførelsestidspunktet lå køkkenet i herskabslejligheder typisk mod gården i forbindelse med et kammer og med pæn afstand til de pæne stuer. Sådan var den oprindelige plantegning også i lejligheden i Aarhus, og det overordnede ønske til arkitekten var at flytte køkkenet ud på solsiden samt at forbinde det med spisestuen, så parret og deres børn kunne få et stort sammenhængende rum, der kunne fungere som hjemmets hjerte.

Derudover var det af stor vigtighed for parret, at køkkenet skulle være i en stil, der matchede de klassiske rammer og ejendommens smukke og oprindelige detaljer som fx fyldninger i skabene under vinduerne samt udskæringer på gerichter og døre.

Køkkenskuffe med fin keramik

Skufferne er beklædt i bunden med kernelæder ud fra devisen, at indmaden skal matche lækkerheden ved et håndbygget køkken ned til mindste detalje.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Et hyggeligt spot foran vinduet med bænk og puder

For enden af spisebordet er der bygget en bænk, som udgør et hyggeligt spot med overblik over køkken-alrummet. På begge sider er der højskabe med fyldninger i samme stil som lejlighedens oprindelige detaljer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et køkken med malede fronter fra Garde Hvalsøe

De forelskede sig i snedkerkøkkenerne i massiv eg fra Garde Hvalsøe, som havde den kvalitet og de finesser, som parret var på udkig efter. De ville gerne have et køkken med et udtryk, der kunne være skabt i begyndelsen af det forrige århundrede, og syntes derfor, at træets toner og struktur var det rigtige valg.

Det resulterede i, at Garde Hvalsøe nu for første gang har leveret et køkken med malede fronter. Fronterne er først grundet og dernæst malet to gange i hånden, så man stadig kan se årestrukturerne især på de store flader. Farverne er sammensat af File Under Pop, som har udvalgt tre lyse toner, som fordeler sig på henholdsvis køkkenø, den lange streng på bagvæggen og på skabene med køleskab og ovne.

Hvidt køkken med flotte messingdetaljer

En lille ekstra vask er udstyret med en koldtvandshane og en til vand med brus for at spare på antallet af plastikflasker, der skal slæbes hjem og i cirkulation. Der er en rist i bunden af vasken, som kan monteres i køkkenbordshøjde, så man kan stille glasset på den.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Eksklusive bordplader

Der er også valgt to forskellige bordplader. Det lange køkkenbord er toppet med kvartsit, et stenmateriale, som er beslægtet med marmor men med en højere hårdhed og derfor mindre sart. Bordpladen er ført et stykke op ad væggen for at give et flot visuelt spil. På køkkenøen er bordpladen af massiv lava, som bliver skåret ud af vulkanen Etna på Sicilien i store blokke. Den vejer knap 300 kilo og har en glasuroverflade, der næsten er som porcelæn, men kan tåle, at man stiller varme gryder på den.

Målet for parret var at få et køkken, som de også synes er lækkert og tidløst om 10, 20 og 30 år, og det tror de på, er lykkedes med det eksklusive køkken – som alligevel endte med at blive moderne.

Et smukt naturligt lys strømmer ind i køkkenet fra vinduet

Der er diskrete nuanceforskelle imellem fronterne, ligesom bordpladerne også er i to forskellige materialer med hvert sit levende udtryk. Køkkenøen er i farven Castle Made Of Sand og på bagvæggen i farven Stones And Bones fra File under Pop. Vask og armatur fra Quooker er i messing ligesom væglampen, som ejerne har fundet to af på forskellige auktioner i København og Stockholm. De er designet af Hans-Agne Jakobsson. Skamlen foran vinduet er fra Skagerak.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad