Vi har besøgt en af landets førende rumdesignere

David Thulstrup har indrettet både Noma og Gasoline Grill. Se her, hvordan han har indrettet sin egen lejlighed.

Romdesigner David Thulstrup

// Moderne enkelhed er nøgleordene, både når David Thulstrup arbejder med spektakulære kunder som Noma, og når det gælder hans eget hjem. Han er på få år kommet helt op i toppen på listen over landets bedste rumdesignere. Vi har besøgt ham i hans nye lejlighed, som er resultatet af en kolossal renovering. Med nye rumfordelinger og gennemførte valg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jagten på ro

– Ro. Jeg elsker ro, især der, hvor jeg bor, siger David Thulstrup. Og i erkendelse heraf gennemførte han og kæresten, Martin, en gennemgribende oprydning i alle deres ting. De besluttede sig for at give slip på det meste af det, de ejede. Møbler, kunstværker, tæpper og bøger blev enten solgt eller givet væk.

Formålet var dobbeltsidet. På den ene side at nå frem til, hvor få ting man egentlig har brug for, og på den anden side også for at teste de efterhånden mange møbler, som David Thulstrup har designet de senere år. Opbygge et slags designlaboratorium derhjemme. For én ting er at skabe en ny stol eller sofa, noget andet er at leve med dem og ikke mindst bruge dem i hverdagen.

Skap i børstet aluminium og hvite vegger

// Skabe i børstet aluminium og hvide vægge kapsler hele boligen ind.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Flott skulptur

// Den markante skulpturen på væggen er af Carl Emil Jacobsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En arbejderlejlighed fra 1920'erne

Undervejs købte de i 2018 en 140 m2 stor lejlighed på femte sal på Amager. Kvarterets arbejderlejligheder fra 1920’erne har typisk en lang, mørk korridor med mange små værelser. Også denne med seks rum, og der var ikke sket meget, siden den tidligere ejer flyttede ind for 40 år siden, så det hele var i en dårlig tilstand.

David thulstrups nye lejlighed er resultatet af en omfattende renovering. Her var engang seks værelser, som nu er blevet til tre. Allerede ved indgangen til hjemmet viser valget af materialer, hvor kompromisløst han er gået til opgaven. Alt – lofter, vægge og gulve – er taget ud for bl.a. at få fuld loftshøjde, og derefter er nye rum opbygget.

Køkken tegnet af David Thulstrup

// Kjøkkenet har David Thulstrup selv tegnet, og det er nu sat i produktion hos Reform. Det er helt minimalistisk og funktionelt. Køkkenskabenes indhold er fra Ikea, mens overfladerne består af tynde aluminiumsplader sat på MDF. Læg mærke til, hvordan bordpladen i granit smelter sammen med kogeøens side. Komfuret er placeret i en niche i væggen med emfang i loftet. Værket på endevæggen er af Silas Inoue, og barstolene Font har David Thulstrup tegnet for Möbel Copenhagen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Vi ønskede noget åbent, som kunne tilføre os ro"

– Jeg så virkelig en mulighed for her at opnå de rammer, som Martin og jeg gerne ville have. Vi kom fra en stor lejlighed på Østerbro med mange små værelser. Nu ønskede vi derimod at få noget åbent, som kunne tilføre os ro, fordi vi helt enkelt kunne overskue vores hjem. Ud over et ønske om minimalisme i indretningen holder vi samtidig også af at have mange mennesker omkring os. Derfor var det vigtigt, at spiseafdeling og køkken skulle forbindes rent rummæssigt, fortæller David Thulstrup. Han tegnede derfor en ny rumfordeling med et soveværelse, der kan adskilles fra det store opholdsrum med skydedøre, og et kontor, som kan lukkes helt af. Resten er ét stort rum, hvor køkkenet er integreret.

Sosial sone

// Et af kravene til den nye lejlighed var, at køkken og spisebord skulle have umiddelbar kontakt til hinanden, så man kan stå og lave mad, mens vennerne venter omkring spisebordet. Eller mere uformelt også med spisepladser omkring kogeøen, så man tilsammen kan være rigtig mange. Spisebordet er custom-made hos en smed med bordplade i sortbruneret stål og tre rørformede ben. Inspirationen hentede han i den ovale form fra hans samling af Hertha Bengtssons Blå Eld-porcelæn fra 1950'erne. De komfortable spisebordsstole er designet af David Thulstrup for Møbel Copenhagen med Vidar-tekstil fra Kvadrat. Værket på væggen er af Kristine Kemp.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En strømlinet atmosfære

– Når man ser på det nu, er det svært at forestille sig, hvordan det var. Væggen til køkkenet er væk, og jeg fjernede alle fremmede detaljer såsom dørkarme for at skabe en strømlinet atmosfære med matte hvide vægge, siger David Thulstrup, som valgte at fastholde de originale fyrretræsgulve med mellemrum mellem plankerne.

–Jeg elsker dem virkelig, fordi de giver karakter til rummet, og de er samtidig en hyldest til boligens oprindelighed, siger han. Et signifikant gennemgående designelement er, at indhakkene til vinduerne går fra loft til gulv.
Lyset, der nu filtreres gennem persienner, skaber en dramatisk effekt. Også om aftenen, hvor man kan tænde lys i vinduerne, så effekten opnås.

Enkelt og minimalistisk soverom med flotte kunstverk

// Soveværelset er lyst og helt enkelt indrettet. De næsten tredimensionelle kunstværker er af Theis Wendt, sengetøjet er fra Geismars, og natbordene fra &Tradition.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Flotte vintagetrestoler av Hans J. Wegner
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Soverom med innebygget bokhylle

// En bogreol, der er bygget specielt til lejligheden, adskiller soveværelse og stue, og dørene fra Vahle kan nemt foldes ud, så soveværelset forvandles til et helt privat rum.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Det er så smukt uden rod og en masse overflødigt"

– Jeg holder af linjerne i lejligheden, når du fx står i soveværelset og ser ned, og du ser alle disse persienners lysspil, smiler han. Efter at være flyttet fra en loftslejlighed, hvor han havde malet både vægge og lofter dybgrønne, er David Thulstrup begejstret over den beroligende effekt, de matte hvide vægge giver.

– Det er et hjem for to personer. Martin er ligeglad med materielle ting. Han holder af disse rum og synes, det er så smukt uden rod og en masse overflødigt.

Enkelt og minimalistisk hjemmekontor

// Stolen Arv er David Thulstrups design til restaurant Noma og tegnet for Brdr. Krüger. Han vandt for samme prisen for årets møbel ved Design Awards i 2018. Bordet er fra Please Wait to be Seated. Lampen er fundet hos Klassik og har fod i palisandertræ. Gipsmasken på væggen forestiller Davids far som ung.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hjemmekontoret har en lang skabsvæg i børstet stål fra Reform – lig den i køkkenet. Hvis du renoverer en hel bolig, er det en god idé at vælge samme skabsløsninger hele hjemmet igennem. Det skaber umiddelbar sammenhæng.

Flotte, oransje stoler
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Lejlighed med flot lysindfald

// Om aftenen sørger Jasper Morrisons Glo-ball-lamper for at skabe magi mellem persienne og rum.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et af de vellykkede gennemgående elementer er, at vinduesindhakkene overalt går fra loft til gulv. Vinduerne markeres af persienner, som giver en fantastisk lyseffekt, også på den vinterdag, da vi fotograferede David Thulstrups lejlighed. Om aftenen sørger Jasper Morrisons Glo-ball-lamper for at skabe magi mellem persienne og rum.

Flott og fargerik sofa i lammeskinn

// Den røde sofa Mooner har David Thulstrup designet for Common Seating. Her betrukket med lyst lammeskind fra Skandilock. Gulvlampen er af Catellani & Smith fra Anker & Co, som også har leveret lys i det meste af lejligheden. Stuebordet er norsk granit og custom-made, og træbordet med flet er af Børge Mogensen og fundet hos Klassik. David Thulstrup samler på store krystalkugler, som dekorativt er placeret på den lave skænk. Font-loungestolene er betrukket med lammeskind fra Skandilock. Tæppet fra Massimo Copenhagen holder styr på stuens elementer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rumdesignerens fornemmelse for skønhed

David Thulstrup har de senere år sat sine fingeraftryk på både fremtrædende rum og på ditto design både i Danmark og internationalt. Lige fra ny boligarkitektur til restaurant-, detail-, hotel- og møbeldesign. Han etablerede Studio David Thulstrup for ti år siden, og hans team på 20 medarbejdere har vundet mange nationale og internationale designpriser.

Markant står hans indretning af restaurant Noma, hvor han bl.a. skabte nye møbler og fremsynet indrettede en loungeafdeling som en hyldest til parcelhusenes 70'er-stil. Hyggestil på et nyt, højt plan.

Vellykket har også været showrooms for fx Garde Hvalsøe, hvor især dét i Aarhus er i international topklasse. For nylig indrettede han også en ny filial af Gasoline Grill og er lige nu i gang med store indretningsopgaver i private hjem.

Hans stil kommer til udtryk i de materialesammensætninger, som han bruger meget tid på at vælge ud og mikse på nye måder. Han tror på (og finder) skønheden i det enkelte materiale og kalder selv sin stil moderne enkelhed. Før han startede sin egen virksomhed, arbejdede han på boligprojekter og kommercielle og institutionelle projekter for Jean Nouvel i Paris fra 2003 til 2006 og på luksusbutiksprojekter for Peter Marino i New York fra 2007 til 2008.