Tømrer-Casper-Kjerumgaard
© Casper Kjerumgaard

Eksperten guider: Her er de bedste råd til dig, der skal renovere dit køkken

Tømrer og bygningskonstruktør Casper Kjerumgaard fortæller her om de klassiske fejl, mange begår, når de renoverer køkken. Du får også Caspers bedste råd til en vellykket renovering.

Køkken med beton

Beton på gulv, sokler og bordplade skaber en rå og helstøbt stil i dette køkken. Se mere her.

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

Caspers fem bedste råd: Sådan kommer du godt igennem køkkenrenoveringen

For Casper er det vigtigt at pointere, at der er mange måder at renovere sit køkken på, og at selve processen naturligvis afhænger af, hvor garvet man er inden for håndværksfaget. Han har dog fem overordnede huskeregler, som han mener er gavnlige at indtænke i enhver køkkenrenovering.

Først og fremmest handler det om at overveje køkkenets funktion og lægge en realistisk plan for renoveringen, forklarer han.

Rummelig køkkenskuffe

Der er tænkt over hver en detalje i dette opsigtsvækkende og skinnende køkken hvor praktik og æstetik går op i en højere enhed. Kom indenfor i køkkenet her.

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD
Trækøkken med stålbordplade

I dette smukke, rustikke køkken er elementer af stål og træ kombineret på fineste vis. Se mere her.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

1. Gennemtænk køkkenet, lav en plan og søg inspiration
– Det er vigtigt først og fremmest at gøre op med sig selv, hvad der skal gøres ved køkkenet – er det for eksempel en gennemrenovering eller blot en opfriskning af det eksisterende køkken? Derudover skal man overveje, hvordan man ønsker at bruge køkkenet, og hvad der er vigtigt for én i selve køkkenets udformning. Det kan være alt fra overvejelser om, hvorvidt man ønsker et køkkenalrum eller lukket køkken, antallet af kogeplader, opbevaringsbehov med mere.

– Næste step er en velovervejet og realistisk tidsplan for renoveringsprocessen. Del for eksempel denne op i en idéfase, planlægningsfase og en udførelsesfase og beskriv, hvad du skal nå i hver af faserne.

– Derudover vil jeg råde alle til at besøge et par køkkenbutikker, hvor man kan finde inspiration til sit eget køkken og få lov at mærke, hvordan grebene føles, eller hvordan skufferne kører. Det er en rigtig god måde at gøre renoveringen mere konkret på, og det gør det nemmere at tage de store valg i forhold til køkkenets design, når man har set og mærket elementerne i virkeligheden.

Stort trækøkken

Dette lyse trækøkken er skabt af douglasplanker med gennemgående åretegninger på både skuffer og bordplade. Det er behandlet med bordpladeolie i farven natur, som giver en dyb glød og en modstandsdygtig overflade. Kom med indenfor her.

© CHRISTINA KAYSER O

2. Prioriter gode materialer
– Dit køkken skal gerne holde de næste mange år, og derfor vil jeg til hver en tid anbefale, at man prioriterer gode, slidstærke materialer i køkkenet. Det betaler sig virkelig på den lange bane altid at have det praktiske øje med, når du vælger materialer. Alt fra bordplade til skuffefronter skal kunne holde til at blive brugt de næste mange år.

3. Den rette belysning
– Belysningen i køkkenet er altafgørende! Her er det vigtigt at sørge for, at der er praktisk og funktionelt arbejdslys som sikrer, at man kan se, hvad man laver, uanset hvor man befinder sig i køkkenet. Derudover er det naturligvis vigtigt at supplere arbejdslyset med noget hygge belysning, som skaber den rette stemning i rummet.

Stort, hvidt køkken med god opbevaring

I dette minimalistiske køkken er neutrale, hvide toner kombineret med et rustikt betongulv og et smukt træbord. Se mere her.

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

4. Det sikre valg
– Det er selvfølgelig vigtigt at vælge et køkken, som passer ind i ens hjem og til ens personlige stil. Men når det så er sagt, så råder jeg altid folk til at vælge et neutralt køkken, der ikke er baseret på de nyeste trends og farver, som man hurtigt kan blive træt af. Men dermed ikke sagt, at dit køkken behøver at være kedeligt. Pift for eksempel et klassisk, hvidt køkken op med farvede køkkenmaskiner, et spraglet tapet på væggene eller farverig kunst – mulighederne er mange!

5. Find det rigtige gulv
– Gulvet i køkkenet er faktisk lidt et overset område, synes jeg. Vælg et smukt, slidstærkt gulv, som kan holde de næste mange år – det kan for eksempel være et enkelt linoleumsgulv eller et lakeret trægulv. Hav derudover altid i baghovedet, at gulvet skal være rart at arbejde på.

Sort køkken i træ

Dette stilrene køkken er et Ikea-hack med en hylde og bordplade i massivt asketræ, begge lavet hos House of Finn Juhls snedkeri i Ringkøbing. Kig indenfor i køkkenet her.

© PERNILLE GREVE/CONTACT COPENHAGEN

LÆS OGSÅ