Et råt køkken i træ og beton

Kig ind i det fine byhus i London, og bliv inspireret af køkkenets moderne look.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Haven er en øvelse i gennemtænkte løsninger og teksturer. Det lyse træhegn dækker over en grim murstensvæg, samtidig med at det skaber et varmt udtryk sammen med den rustrøde farve fra jernkonstruktionerne. Glasfacader kobler haven med køkkenet og giver en fornemmelse af, at naturen tages ind i huset om vinteren, mens man bliver en del af den om sommeren, hvor alle døre er åbne. En betonbænk inde og ude, der i form er som en spejling, skaber et harmonisk udtryk.

Tilbygning med køkkenliv

At skabe noget ekstraordinært ud af noget mere ordinært er lidt af en øvelse. Det er lykkedes i dette victorianske byhus i London, hvor den traditionelle byggestil har fået en moderne tilbygning med et velfungerende nyt køkken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hylder løber langs væggen i køkkenet, og tjener som galleri for personlige udstillinger som Agnes' første tegning af Kate.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rustrøde farver fra cortenstål, der ruster hurtigt i overfladen, skaber et varmt og levende spil til havens grønne friske græsfarve.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En sort dør malet med Farrow & Balls Downpipe giver huset en moderne opdatering.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Beton på gulv, sokler og bordplade skaber en rå og helstøbt stil i køkkenet. Den formstøbte bordplade er i to niveauer, og på raffineret vis skaber det en opdeling mellem køkken- og spisebord. Alkoven ved vinduerne er badet i lys, og stedet hvor børnene leger, og de voksne drikker drinks med gæster.

Uventet sammensætning

Lag for lag åbenbarer det utraditionelle hus i Sheperd's Bush i London sig. Fra man går gennem den sorte hoveddør ind i stuen med dens traditionelle pejs og lyse møbelindretning, til man går endnu længere ind, hvor en enestående tilbygning åbenbarer en uventet sammensætning af beton og gulv til loft-vægge af glas, som åbner det victorianske hus fra 1880 op mod et flot udsyn til haven.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den rå beton blødes op af honningfarvet elmetræ fra den specialdesignede skabsvæg, der løber langs hele køkkenet som en ensartet flade. Løsningen skaber visuel ro – ikke mindst fordi al køkkenudstyr og nips er gemt inde bag lågerne. En trio af industrielle lamper fra Urban Cottage Industries hænger over køkkenbordet med J77-spisestuestole af træ fra Hay, som giver varme til den kølige beton. De gyldne vandhaner er KV1 fra Vola.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ude og inde smelter sammen gennem husets store glaspartier, hvor dørene står åbne sommeren igennem. Aztec-puder er fra Tamsyn Gambell.

En æstetik hvor intet var overflødigt

Kate og Ewan Thompson så aldrig hele deres hus, før de købte det, da mange af rummene var udlejede, alligevel flyttede de bare ind på de 180 m² i 2011, mens de ventede deres første barn, Agnes.

– Vi boede i huset i 18 måneder, før vi planlagde, hvordan det skulle se ud, for vi ville gerne mærke efter, hvordan det ville fungere bedst for os – ikke mindst med børn, som kræver, at man tænker anderledes omkring rum og praktik, siger Kate, som fremhæver mødet med McLaren Excell Architects, som foreslog en tilbygning på bagsiden af huset, hvor familien kunne få et nyt køkken.

– Til udvidelsen ønskede vi noget meget rent og moderne i udtrykket, da vores stue og soveværelsesområde til sammenligning er overfyldte med farverige ting og finurligt vintagelegetøj. Derfor skulle det være så naturligt og tone i tone som muligt, med masser af lys, som kontrast til den victorianske del af huset, som vi har søgt at restaurere så tro som muligt med tidstypiske detaljer, forklarer Kate.

– Vi vidste, at vi ikke ville have en overskabsdel i køkkenet, som kunne blokere for lyset, ligesom vi ønskede væg til væg-skabe for at få mest mulig plads, samt en æstetik hvor intet var overflødigt. Da vi giftede os, fik vi så mange småting, men havde ingen steder at stille dem, derfor lavede en af vores arkitekter et skab til os, som var skræddersyet vores behov.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sildebensmønstrede vægpaneler af både fliser og træ bidrager med et element af sofistikeret elegance i det rå betonkøkken. Træskålene er en bryllupsgave, og den indrammede koral er fra Maison Artefact.

Spændende løsninger

Boligen er præget af spændende løsninger, hvor indramning af udsyn og skift mellem planer er konstrueret af McLaren Excell Architects, så bevægelse fra et sted til et andet finder sted i en koreografi mellem vægge og bænke lavet i flere niveauer. Indretningen af hjørner med vindues-siddepladser og bænke er tænkt til en ung families hverdagsliv med dag til dag-aktiviteter og plads til at sidde, læse, tale, spille og slappe af. Til det fungerer haven også som et ekstra rum.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Beton har defineret alle materialevalg i huset, hvor skabene er lavet af elmetræ for at give en varm kontrast, og et hvidt køkkenbord og flisevæg skaber lethed i udtrykket. Udsigten til haven og dens planteliv gennem gulv til loft-vinduer trækker naturen ind i rummet. Indbyggede bænke af beton og træ fungerer som diskrete siddepladser rundt omkring.

Relaterede Artikler