Lavenergihus med historisk arkitektur energioptimering og et bedre indeklima
© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

Se den fantastiske transformation af et klassisk byhus i London

Architecture for London påtog sig en ganske særlig udfordring, da de startede renoveringen af byhuset.

Ren mursten og ingen isolering

London er en af de tættest befolkede storbyer i verden og bærer præg af, at det har været sådan i århundreder. Mange af de klassiske London-byhuse i rækkehusformationer i de ydre zoner blev bygget i den victorianske og den edwardianske æra for at understøtte tidens massive tilstrømning af mennesker.

Flere af dem står stadig i samme forfatning som dengang – ren mursten og ingen isolering – og kan på ingen måde leve op til de standarder, vi har i dag, hverken for leve- vilkår eller energikrav. Så hvad gør man med dem?

Det er en udfordring, Ben Ridley, direktør hos arkitekturstudioet Architecture for London, har taget op – både professionelt og privat.

Lavenergihus med historisk arkitektur

Den lille tilbygning ligger modsat af husets indgangsparti, som før var meget mørk og ikke et specielt hyggeligt sted at tage imod gæster. Nu giver de store vinduespartier lys til hele etagen. Selvom rummet er langt og smalt, er det indrettet med små overgange imellem de forskellige afdelinger, som gør, at det hænger godt sammen. Det ses bl.a. med den sennepsgule chaiselong, der forbinder køkken med spiseplads. Nogle steder er spærene i loftet de originale fra starten af 1900-tallet, og andre steder var det nødvendigt at sætte nye op. De rå, ubehandlede materialer, som mange af spærene består af, går fint i spænd med hinanden og skaber ro trods de mange teksturer.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey
Lavenergihus med historisk arkitektur

Endnu en overgang mellem to rum: den lille siddeplads i køkkenet, inden det går over i stuen ved indgangspartiet. Kalksten på gulv, som bordplade, vindueskrog og på køkkenø er med til at gøre overgangen mere gnidningsløs.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey
Lavenergihus med historisk arkitektur

Et andet materiale, der går igen i det skræddersyede snedkerkøkken, er egetræ, der bruges til skabsfronter og vægbeklædning. Det er valgt for sin hårdførhed – det kan både klare børn og kæledyr.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

Renovér eller riv ned?

Generelt arbejder Architecture for London ud fra en tilgang, der hedder “Fabric first”, hvilket kan oversættes til en filosofi om at forbedre et givent eksisterende materiale.

Da Ben Ridley og hans hustru, Susanne, købte et hus fra 1905 i Muswell Hill i det nordlige London, der ikke havde set en renovering siden 1970’erne, stod de overfor det klassiske husejerspørgsmål, når man køber en ældre ejendom: Renovér eller riv ned?

Ben Ridley valgte det første, og her betød “Fabric first” blandt andet at isolere vægge, tagkonstruktioner og gulve – det, han karakteriserer som at give huset “en varm jakke på”.

Lavenergihus med historisk arkitektur

Baghaven, der støder op til tilbygningen, er beplantet, så den kan vokse sig stor og vild, men med et lille anstrøg af japansk inspiration.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey
Lavenergihus med historisk arkitektur

Fordi bagsiden af huset vender mod nord og derfor ikke har meget sol, har parret valgt at sætte store planter foran vinduerne, så de i stedet har haven helt tæt på, selv når de er indenfor.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

Vind-vind-situation

Ud over at være arkitekt er Ben Ridley nemlig også certificeret Passivhaus-designer, en retning inden for design og arkitektur, som følger nogle meget specifikke standarder for energiforbrug – blandt andet at der ikke må være nogen form for træk. Derfor har alle vinduer og døre i huset fået en tredobbelt glasering, så de holder tæt.

Lavenergihus med historisk arkitektur

Badeværelset er holdt i lige så rene linjer som resten af huset og med samme materialer. Spejlet er fundet hos Royal Design, og armaturet er fra Vola.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

Det gode indeklima

Ved at isolere indefra har huset fået lov til at beholde sin originale facade. I huset i Muswell Hill er der også installeret et MVHR-system (mechanical ventilation with heat recovery), således at temperaturen indendørs er konstant, aldrig svingende, og bliver renset.

Det betyder, at systemet genbruger varmen fra stillestående luft i huset til at opvarme den udefrakommende, friske luft. Og netop luften udefra filtreres derudover, sådan at partikler fra benzin, pollen og forurening generelt bliver sorteret fra. Med et MVHR-system behøver man i teorien aldrig at åbne et vindue.

Lavenergihus med historisk arkitektur

Kig til tag og grønt fra sofaen fra Really Well Made.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

Lyse omgivelser

I stueplan er der blevet åbnet op ved at rive loftet ned og lade der være åbent til kip med nye træbjælker, hvilket resulterer i, at rummet får stemning af en moderne cottage, endnu et nik til klassisk engelsk arkitektur.

Her er der også lavet en lille tilbygning, primært af træ og sandwichpaneler, som går ud mod haven, og som huser familiens spiseplads. Tilbygningen er med til at øge lysgennemstrømningen på nederste etage, der før var meget mørk.

Lavenergihus med historisk arkitektur

Tænkt over de mindste detaljer som her, hvor de indbyggede skabe flugter vertikalt og horisontalt med den hvide væg og kalkstenen omkring pejsen. Skabene har Ikea-indmad og snedkerlavede fronter.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey
Lavenergihus med historisk arkitektur

Den store lampe er af Isamu Noguchi og fundet hos Twentytwentyone, og stolen er vintage-Ercol. Terrazzofliserne omkring det gamle ildsted er fra Grassi Pietre.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

Gennemgående fokus

Ligeledes har man prioriteret at anvende materialer, der er udvundet ved lav energi, og er gået uden om råprodukter som stål og cement, hvor det har kunnet lade sig gøre.

I stedet er der brugt kalksten til gulvene og til køkkenbordplader og desuden egetræsplanker som i soveværelset, da de holder på varmen, og væggene er pudset op med gips, der har fået lov til at stå ubehandlet, og som også har en isolerende funktion, så snart det er minimum ti millimeter.

Lavenergihus med historisk arkitektur

Som det eneste sted i huset er der lagt douglasfyrretræ fra Dinesen på gulvet i soveværelset. Det er en blødere træsort, hvilket er med til at understøtte det samlede udtryk, parret ønskede for rummet. Sengerammen og -gavlen er også af douglasfyrretræ.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

En smuk løsning med de givne rammer

Generelt er “Fabric first”-princippet brugt alle de steder, det har været muligt. Det ses også i soveværelset, hvor lyse, let gennemsigtige gardiner løber langs det S-formede vinduesparti og væggen.

Gardinerne er sat op, fordi udsigten ikke er specielt god, men i stedet for at lave om på vinduespartiet har Ben Ridley arbejdet med den eksisterende form og skabt en æstetisk smuk løsning med de givne rammer – i soveværelset såvel som i resten af hjemmet.

Lavenergihus med historisk arkitektur

Soveværelset er Ben og Susannes helle, og her er der lagt vægt på, at alt skulle være blødt og roligt. Det smukke S-formede gardin dækker for en knap så smuk udsigt og skaber en esoterisk atmosfære. Stol og skammel er Wegners design fra Carl Hansen & Søn.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey
Lavenergihus med historisk arkitektur

Et spejl fra gulv til loft er med til, at rummet syner større. Bænken i fyrretræ er speciallavet, og stoffet til gardinerne er fundet hos Kvadrat.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

Fra skrot til slot

Huset i Muswell Hill er blevet fuldstændig transformeret, udvendigt såvel som indvendigt. Det er Architecture for London, hvor Ben Ridley er direktør, der har forestået renoveringen i samarbejde med lokale entreprenører. Grunden med det gamle hus kostede én million pund, og istandsættelsen har kostet 250.000 pund.

Ved at rive de gamle lofter ned og åbne til kip samt sænke gulvene har hvert rum fået 50 cm ekstra i højden.

Projektet startede i marts 2020 og stod færdigt i februar 2021. Huset står i dag med fem soveværelser, to badeværelser og et yogastudio fordelt på tre etager og 210 m2.

Lavenergihus med historisk arkitektur
© Lorenzo Zandri og Christian Brailey
Lavenergihus med historisk arkitektur
© Lorenzo Zandri og Christian Brailey
Lavenergihus med historisk arkitektur

En lokal glasekspert, Rachel Kemp, har restaureret det originale glas i hoveddøren, der er en af de eneste ornamenterede detaljer i hjemmet. Sofaen i stuen er fra Really Well Made, lænestolen og sofabordet er fra Muuto, og det lille sidebord er fra Hay. Ved at isolere boligen indefra har man kunnet beholde de ydre strukturer. Men facaden har dog fået en ansigtsløftning, og det hvide puds er renset af til fordel for de rå mursten. Ligeledes er flisebelægning udskiftet med grøn beplantning.

© Lorenzo Zandri og Christian Brailey

LÆS OGSÅ