Sommerhus
© Raül Candales Franch og Christina Kayser O., Arkitekt: Lotte Elkiær

Guide til bedre indeklima: Byg smart og bo sundt

Vejen til en sund bolig handler i høj grad om at vælge de rigtige materialer og løsninger, men vores adfærd har også en hel del at sige. Læs med og bliv klogere på, hvordan du får en sundere bolig.

Usynlig velvære

Det skaber velvære at bo i omgivelser, der er smukke for øjet. Vi slapper bedre af i rum med god akustik, behagelig temperatur og lækkert dagslys. Men velvære handler i lige så høj grad om den usynlige del af vores indeklima – den del, der kun kan måles. For selvom vi oplever indeklimaet som fint, kan målinger vise, at vores helbred er i fare, fordi luften er fyldt med skadelige partikler og problematiske stoffer, der hverken kan ses eller lugtes.

— Det kommer bag på mange, at vi i vores hjem kan have en højere partikelforurening end ved en trafikeret vej. Partikelforureningen opstår ved helt almindelige, dagligdags aktiviteter. For eksempel når vi hygger os med stearinlys i stuen, laver mad i det store køkkenalrum og forkæler os selv med lange brusebade, forklarer arkitekt og sekretariatsleder i Danske Bolig Arkitekter Pernille Hjorth, der har set masser af eksempler på, at der selv i de bedste boliger kan opstå indeklimaproblemer:

— Det gode indeklima begynder med dig selv. Ofte er det vores egne dårlige vaner, der sætter gang i en uheldig kædereaktion, der i sidste ende kan give skavanker i en ellers god og sund bolig.

soveværelse

Forskere på Aarhus Universitet har dokumenteret, at hjerterytmen ændres, og at vi producerer mere stresshormon, når vi er i små rum med små vinduer. Omvendt har højloftede rum og store vinduer en positiv indvirkning på vores velbefindende. Det samme gælder for rum med udsigt til naturen og grønne vækster. I dette skønne soveværelse har arkitekt Nanna Bering skabt en fin harmoni imellem farver, lys, natur og rummets proportioner.

© Raül Candales Franch og Christina Kayser O., Arkitekt: Nanna Berring
Tilbygning

Ifølge fageksperterne hos Videncentret Bolius stammer 3⁄4 af de skadelige forurenende partikler i boligen fra vores egen adfærd. Derfor er det ekstra vigtigt at håndhæve de tre daglige udluftninger og sørge for hyppig rengøring. Foto fra tilbygning tegnet af Rasmus Skaarup.

© Raül Candales Franch og Christina Kayser O., Arkitekt: Rasmus Skaarup
Udebad udendør bad sundt

EN udebruser står højt på ønskelisten hos mange, og set ud fra et indeklimaperspektiv er det en rigtig god investering i familiens sundhed og livskvalitet. For at få mest muligt ud af udebadet kan man gøre som arkitekt Nanna Bering i dette hus, hvor udebadet er indrettet i forlængelse af familiens badeværelse. Brusenichen har glastag, der giver læ på kølige dage og forlænger badesæsonen.

© Raül Candales Franch og Christina Kayser O., Arkitekt: Nanna Berring

Byg sundt

— Du kan bygge dig til et bedre indeklima. Men det kræver viden om bygningsfysik og samtidig er det vigtigt, at rådgiveren har øje for husets arkitektur. For de bedste huse er dem, der taler til alle sanser – også den æstetiske, siger Pernille Hjort.

Nybygget villa

Indeklimaet i højloftede rum opleves ofte som mere behageligt end i lavloftede. Forklaringen er, at der i højloftede rum er flere kubikmeter at sprede de dårlige stoffer over. Villaen her, af arkitekt Rasmus Skaarup fra 2R Arkitekter, har ud over den ekstraordinære rumhøjde et par andre indeklimavenlige detaljer, blandt andet et veltilrettelagt lysindfald fra flere verdenshjørner og et smukt akustikloft med trælister.

© Raül Candales Franch og Christina Kayser O., Arkitekt: Rasmus Skaarup

LÆS OGSÅ