Disse planter bør du have i dit soveværelse

Se de 5 luftrensende planter, der får os til at sove bedre.

Luftrensende planter til soveværelset
© iStock

Luftrensende planter

Planter pynter i soveværelset. Det er grund nok til at have dem stående der. Mange planter har samtidig en vigtig bonuseffekt: de renser luften for adskillige skadelige stoffer, der findes i vores boliger.

Det er ikke bare noget, en klog kone har fundet på. Det amerikanske rumforskningsinstituttet NASA har faktisk nøje undersøgt en bred vifte af planter for deres evner til at rense luften.

Formålet var at finde frem til de planter, der bedst egnede sig til at rense luften på rumstationer. Resultaterne kan dog sagtens overføres til moderne, velisolerede boliger.

Det er jo den samme proces, der finder sted i soveværelset og på rumstationer: Planterne optager kuldioxid og afgiver "affaldsproduktet" oxygen. Undervejs i det kredsløb renser planterne luften for usunde stoffer.

Det drejer sig blandt andet om benzen, som maling for eksempel kan afgive, eller formaldehyd, som blandt andet kan frigives fra limen i træprodukter.

Her er 5 af de luftrensende planter, som både kan rense luften i soveværelset, og samtidig vil klæde de fleste soveværelser.

Guldpalme som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Guldpalmen skaber en rolig belysning i soveværelset

Guldpalmen (Dupsis lutensis) giver et fantastisk lys i soveværelset, når det brydes mellem bladene.

En guldpalme skal aldrig stå i direkte solskin. Det er også sjældent blændende lys, man ønsker sig i sit soveværelse, så her er der et perfekt match. Samtidig er guldpalmen en fantastisk luftrensende plante, som stille og roligt renser luften for kuldioxid og skadelige stoffer.

Guldpalmen er også med til diskret at tilføje fugt til luften, og det kan ofte være velgørende for luftvejene i et indelukket og højisoleret soveværelse.

Aloe Vera som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Aloe Vera er en perfekt plante til soveværelset

Aloe Vera er at finde i alverdens fugtighedscremer og som ingrediens i salver mod solskoldning og mildere forbrændinger.

Aloe Vera burde også være en fast ingrediens på soveværelset. Den luftrensende plante er nemlig også god til at producere sund og renset ilt dér, hvor den stilfærdigt står og ånder.

Aloe Vera er en tropisk sukkulent. Den trives derfor som regel fint i den til tider varme luft i soveværelset - samtidig med, at den renser luften.

Alt i alt er Aloe Vera en perfekt plante, der kan stå på dit sengebord. Læs evt. vores samling af sengeborde her.

Stuebirk som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Stuebirk er en perfekt plante til soveværelset

Stuebirken (ficus benjamina) er ikke et birketræ. Den populære stueplante hører faktisk til morbærfamilien. Ude i den fri natur er den et stort træ med luftrødder, som hænger ned fra grenene.

Inde i vores boliger er den en af de mest velegnede luftrensende planter. Den har endda også evnen til at filtrere skadelige stoffer, som frigives fra tekstiler.

Svigermors skarpe Tunge som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Oplagt og smuk plante til soveværelset: Svigermors skarpe Tunge

Svigermors skarpe Tunge (Sansevieria trifasciata) har fået en renæssance som stueplante med sin markante og grafisk aftegnede profil.

Sanseviera er en taknemmelig, luftrensende plante, som kan leve længe, og som trives fint i de fleste indendørs omgivelser, så længe den ikke overvandes.

Ud over at den som de andre planter afgiver ilt og renser luften for skadelige stoffer, er Svigermors skarpe Tunge også god for vores luftveje. Der er også mange, der mener, at den også hjælper mod både hovedpine og for højt blodtryk.

Nyrebregne som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Nyrebregnen renser luften og letter stress

En bregne som nyrebregnen er en af de mest velegnende, luftrensende planter.

Samtidig er der også indicier for, at bregner anvendt som stueplanter kan have en regulerende virkning på vores nervesystem, og at den kan være med til at lette os for stress, mens vi sover.

Dette var kun 5 af de planter, som tilskrives luftrensende evner af blandt andet NASA. Der er mange andre velegnede planter til at rense luften. De fleste af dem hører hjemme i et tropisk eller subtropisk klima. Det skyldes ikke, at planter hjemmehørende i Danmark ikke egner sig til at rense luften, men derimod at indetemperaturen i vores boliger bedst flugter med netop disse klimazoner.

Kilde: wunderweib.de

Læs mere om NASA's rapport her.

Vil du gerne slippe af med fluerne? Slip af med irriterende fluer med disse smukke og eksotiske kødædende planter.