Disse planter bør du have i dit soveværelse

Se de 5 luftrensende planter, der får os til at sove bedre.

Luftrensende planter
© iStock

Luftrensende planter

Planter pynter i soveværelset. Det er grund nok til at have dem stående der. Mange planter har samtidig en vigtig bonuseffekt: de renser luften for adskillige skadelige stoffer, der findes i vores boliger.

Det er ikke bare noget, en klog kone har fundet på. Det amerikanske rumforskningsinstituttet NASA har faktisk nøje undersøgt en bred vifte af planter for deres evner til at rense luften.

Formålet var at finde frem til de planter, der bedst egnede sig til at rense luften i rumstationer. Resultaterne kan dog sagtens overføres til moderne, velisolerede boliger.

Det er jo den samme proces, der finder sted i soveværelset og i rumstationener: Planterne optager kuldioxid og afgiver "affaldsproduktet" oxygen. Undervejs i det kredsløb renser planterne luften for usunde stoffer.

Det drejer sig blandt andet om benzen, som maling for eksempel kan afgive, eller formaldehyd, som blandt andet kan frigives fra limen i træprodukter.

Her er 5 af de planter, som både kan rense luften i soveværelset, og som samtidig vil klæde de fleste soveværelser.

Guldpalme
© iStock

Guldpalme

Guldpalmen (Dupsis lutensis) giver et fantastisk lys i soveværelset, når det brydes mellem bladene.

En guldpalme skal aldrig stå i direkte solskin. Det er også sjældent blændende lys, man ønsker sig i sit soveværelse, så her er der et perfekt match. Samtidig renser guldpalmen stille og roligt luften for kuldioxid og skadelige stoffer.

Guldpalmen er også med til diskret at tilføje fugt til luften, og det kan ofte være velgørende for luftvejene i et indelukket og højisoleret soveværelse.

Aloe Vera
© iStock

Aloe Vera er en perfekt plante til soveværelset

Aloe Vera er allevegne i fugtighedscrêmer og som ingrediens i salver mod solskoldning og mildere forbrændinger.

Aloe Vera burde også være en fast ingrediens på soveværelset. Planten er nemlig også god til at producere sund og renset ilt dér, hvor den stilfærdigt står og ånder.

Aloe Vera er en tropisk sukkulent. Den trives derfor som regel fint i den til tider varme luft i soveværelset - samtidig med, at den renser luften.

En perfekt plante der kan stå på dit sengebord. Læs evt. vores samling af sengeborde her.

Stuebirk
© iStock

Stuebirk

Stuebirken (ficus benjamina) er ikke et birketræ. Den populære stueplante hører faktisk til morbærfamilien. Ude i den fri natur er den et stort træ med luftrødder, som hænger ned fra grenene.

Inde i vores boliger er den en af de mest velegnede luftrensere. Den har endda også evnen til at filtrere skadelige stoffer, som frigives fra tekstiler.

Svigermors skarpe Tunge
© iStock

Oplagt og smuk plante til soveværelset: Svigermors skarpe Tunge

Svigermors skarpe Tunge (Sansevieria trifasciata) har fået en renæssance som stueplante med sin markante og grafisk aftegnede profil.

Sanseviera er en taknemmelig plante, som kan leve længe, og som trives fint i de fleste indendørs omgivelser, så længe den ikke overvandes.

Ud over at den som de andre planter afgiver ilt og renser luften for skadelige stoffer, er Svigermors skarpe Tunge også god for vores luftveje. Der er også mange, der mener, at den også hjælper mod både hovedpine og for højt blodtryk.

Nyrebregne
© iStock

Nyrebregne

En bregne som nyrebregnen er en af de mest velegnende planter til at rense luften.

Samtidig er der også indicier for, at bregner anvendt som stueplanter kan have en regulerende virkning på vores nervesystem, og at den kan være med til at lette os for stress, mens vi sover.

Dette var kun 5 af de planter, som tilskrives luftrensende evner af blandt andet NASA. Der er mange andre velegnede planter. De fleste af dem hører hjemme i et tropisk eller subtropisk klima. Det skyldes ikke, at planter hjemmehørende i Danmark ikke egner sig til at rense luften, men derimod at indetemperaturen i vores boliger bedst flugter med netop disse klimazoner.

Kilde: wunderweib.de

Læs mere om NASA's rapport her.

Vil du gerne slippe af med fluerne? Slip af med irriterende fluer med disse smukke og eksotiske kødædende planter.