© Maria Vous

Genopliv din trætte plante med gartnernes hemmelige trick

Der findes utallige måder at slå en plante langsomt ihjel på. Desværre. Er du som folk er flest, har du garanteret erfaring med én måde eller fem. Men kender du også førstehjælps metoden, eksperterne holder for sig selv?

De fleste er efterhånden så velbevandrede udi i sociale medier, at de ved, at de ikke skal tage alt, hvad de ser på TikTok, for gode varer.

Det gælder også overraskende, virale plantehacks.

Derfor satte vi os for at undersøge, om det seneste virale plantetrick, hvor kaffegrums virker som steroider for de grønne planter, rent faktisk har hold i virkeligheden eller blot er udtryk for manipulerende sammenklip.

Det viser sig, at den er god nok!

Vand din triste, visne plante med kaffegrums, og så skal du bare se løjer!

Én af dem, der med succes har reddet en grøn bofælle er Michelle Skovgaard Thastum. Hendes violinfigen var træt, brun og tør, men efter jævnlig vanding med kaffegrums, er den blomstret og skyder nye, smukke blade.

LÆS OGSÅ 9 indendørs planter til dig, der ikke har grønne fingre

Brug kaffegrums i stedet for gødning

Men hvis det virker så godt, hvorfor er det så ikke alment kendt, tænker du måske?

Det er der en ret god grund til.

Dit plantecenter får ikke noget ud af, at du genbruger resterne af morgenens kaffe, til dine planter.

Det blev tydeligt, da vi ringede rundt til en række gartnere og havecentre, som kunne bekræfte, at der er god mening i at bruge kafferesterne til dine planter. Ingen ville dog citeres for at opfordre til en løsning, som i værste fald kunne påvirke deres arbejdsgiveres salg af gødning.

Men de bekræftede altså, at kaffegrumset virker på samme måde, som gødning gør, for dine planter. Begge dele indeholder nemlig kvælstoffer, der er gavnlige for planter, og det er altså hele humlen.

Undgå kaffe-overdosis

Kaffegrums – og gødning i øvrigt – skal doseres med måde. Du kan ikke bare bade din plante i kaffegrums - snarere tværtimod.

Kaffegrumset kan nemlig også slå din plante ihjel, hvis du bruger det for hyppigt og for meget - i så fald vil kvælstofferne trække vandet ud af plantens rødder, og så er der ikke meget liv tilbage i planten. Dette gælder i øvrigt for alle gødningsformer, hvad enten du bruger en sammensat gødning eller overvejer at kaste dig ud i kaffegrumset.

Er din plante lille, bør du ikke tilsætte kaffegrums i vandet mere end to gange årligt, mens større planter kan gødes hyppigere.

Michelle har vandet sin plante med kaffegrums hver 4. uge og givet den vand 1 gang ugentligt.

Så afhængigt af plantens størrelse og mængden af jord, bør du altså være varsom med kaffegrumset og kun bruge det i ny og næ.

Til gengæld får du en nem genvej til stortrivende planter, der med garanti er billigere end gødningen på dit lokale havecenter.