6 råd: Sådan undgår du kondens og dug på vinduer

Minimer risikoen for dug og kondens på ruderne, som kan medføre råd og svamp. Overvej de 6 råd og få et bedre indeklima.

Undgå dug og kondens på vinduer

Dug og kondens på ruder kan medføre råd og svamp i karme og rammer og giver et usundt indeklima. Derfor bør du lufte ud og styre temperaturen i dit hus.

Her er en huskeliste:

Indholdsoversigt

  1: Luft ud ofte

  Sørg for at skabe gennemtræk i din bolig 3 x 10 min. dagligt. Holder du dette interval, vil det ikke påvirke din varmeregning.

  2: Tør af

  Opstår der dug og kondens på dine vinduer, kan du tørre det af med en karklud eller med køkkenrulle. Dermed undgår du, at det udvikler sig til svamp.

  3: Placér radiatorer under vinduer

  Så vil den luft, der passerer op foran det kolde vindue, være tør og modvirke kondens, når den møder rudens kolde flade.

  4: Hold ens temperatur i huset

  Kolde rum trækker varm, fugtig luft ind fra resten af huset, og det giver kondens. Hold ens temperaturer på min. 17 grader.

  5: Overvej nye vinduer

  Udskift evt. gamle vinduer med isolerede lavenergi-vinduer, der mindsker kontrasten ml. kold luft ude og varm luft inde.

  6: Hold øje med luftfugtigheden

  Investér i et hygrometer, der viser den relative luftfugtighed i boligen, og hold luftfugtigheden under 50-55 procent i vinterhalvåret.