Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

6 råd: Sådan undgår du kondens og dug på vinduer

Minimer risikoen for dug og kondens på ruderne, som kan medføre råd og svamp. Overvej de 6 råd og få et bedre indeklima.

Undgå dug og kondens på vinduer

Dug og kondens på ruder kan medføre råd og svamp i karme og rammer og giver et usundt indeklima. Derfor bør du lufte ud og styre temperaturen i dit hus.

Her er en huskeliste:

1: Luft ud ofte

Sørg for at skabe gennemtræk i din bolig 3 x 10 min. dagligt. Holder du dette interval, vil det ikke påvirke din varmeregning.

2: Tør af

Opstår der dug og kondens på dine vinduer, kan du tørre det af med en karklud eller med køkkenrulle. Dermed undgår du, at det udvikler sig til svamp.

3: Placér radiatorer under vinduer

Så vil den luft, der passerer op foran det kolde vindue, være tør og modvirke kondens, når den møder rudens kolde flade.

4: Hold ens temperatur i huset

Kolde rum trækker varm, fugtig luft ind fra resten af huset, og det giver kondens. Hold ens temperaturer på min. 17 grader.

5: Overvej nye vinduer

Udskift evt. gamle vinduer med isolerede lavenergi-vinduer, der mindsker kontrasten ml. kold luft ude og varm luft inde.

6: Hold øje med luftfugtigheden

Investér i et hygrometer, der viser den relative luftfugtighed i boligen, og hold luftfugtigheden under 50-55 procent i vinterhalvåret.

Håndplukket til dig