© Getty

5 geniale ting, du kan bruge vandet fra din kondenstørretumbler til

Har du en kondenstørretumbler derhjemme? Så må du ikke hælde det opsamlede vand ud, når den trænger til at blive tømt. Det gemmer nemlig på fantastiske egenskaber, der gør det oplagt at genbruge i resten af hjemmet. Se bare her!

Vi ved det godt. Tørretumbleren er ikke god for hverken miljøet eller tøjets holdbarhed – og vi kan sagtens tørre langt det meste ude på tørresnoren.

Kan du alligevel ikke helt undvære den, og er din type en kondenstørretumbler – det vil sige, at den opsamler vandet fra tøjet i en beholder, der jævnligt skal tømmes – så kan du genbruge vandet til andre formål i stedet for at hælde det ud i afløbet.

Og endda drage nytte af vandets ret geniale egenskaber!

Når vandet kondenserer i tørringsprocessen (heraf betegnelsen kondenstørretumbler), fordamper det fra tøjet og opsamles som vand i tørretumblerens vandbeholder. Og det er i denne proces, at vandet bliver til vin!

Eller … ikke helt.

Men det bliver guld værd – især for dig, der bor i områder med hårdt vand, der indeholder meget kalk.

For når vandet fordamper i tørringen, tager det ikke kalk og mineraler med, forklarer Anette Werner, der er seniorkonsulent med speciale i tekstiler hos Teknologisk Institut.

– Kalken kan ikke fordampe, men bliver i tekstilet. På den måde er vandet fra tørretumbleren altså blødere end det, du har i hanen, siger hun.

Og kalkfrit vand er fantastisk at bruge til forskellige gøremål i hjemmet. Her er et par:

© Andreas Mikkel Hansen

5 ting, du kan bruge dit kondensvand til

Det kondenserede vand er oplagt til et væld af opgaver i hjemmet – lige fra rengøring, hvor du undgår kalkpletter, eller til vanding af planter, der ikke bryder sig om kalk.

Du kan med fordel hælde vandet igennem et kaffefilter, inden du bruger det, for at være helt sikker på, at det ikke indeholder eventuelle rester fra vaske- og skyllemiddel eller fibre fra tøjets materialer.


1 Få spejlblanke vinduer

Hvem hader ikke striber og kalkpletter på vinduerne?

Der er en årsag til, at mange vinduespudsere bruger vand uden kalk i, når de kommer forbi og skal pudse dine ruder.

Kalken i det almindelige postevand kan nemlig give striber på ruderne og efterlade dem fedtede, men det undgår du ved at bruge det kalkfrie kondensvand fra din tørretumbler.

Vupti! – så var det meget lettere at få skinnende ruder.

LÆS OGSÅ vinduespudserens bedste tricks til at undgå irriterende striber på vinduerne.


2 Vand dine kalksarte planter

De fleste planter er ikke vilde med kalk, og derfor er kondensvandet fra din tørretumbler oplagt til at vande dine potteplanter med.

Det gælder især visse planter, som eksempelvis orkidéer, stueazalea og gardenia, der er særligt sarte overfor den hårde vand, vi har mange steder i Danmark – de tåler simpelthen ikke de store mængder af kalk.


3 Rengør uden kalkstriber i køkken og bad

Vi kender vist allesammen til irriterende kalkstriber på fliserne, pletter på armaturet og belægninger ved vandhanerne.

Det er let at forbande kalken væk på badeværelset og i køkkenet, og vi bliver ofte nødt til at bruge skrappe rengøringsmidler for at komme det hvide stads til livs.

Her kan kondensvandet fra tørretumbleren være en hjælp, da det ikke indeholder kalk og dermed er perfekt til rengøringen på især disse områder.


4 Undgå kalkpletter, når du forstøver dine planter

Har du eksotiske stueplanter derhjemme? Så lover vi, at de vil takke dig, hvis du forstøver dem med vandet fra kondenstørretumbleren.

Mange stueplanter trives særligt godt i et fugtigt miljø, og det kræver et hjemmelavet regnskyl i ny og næ. Ved at forstøve du dem med kondensvandet frem for vand fra hanen, undgår du, at bladene bliver plettede af kalken – mens de nyder en fugtig stund i det tørre, danske indeklima. SMART!


5 Brug vandet i dit dampstrygejern (hvis du bor i et område med særligt hårdt vand)

I gamle dage var det vigtigt at bruge demineraliseret eller destilleret vand i dampstrygejernet, men i dag kan de fleste nyere strygejern klare vandet direkte fra vandhanen – dog ikke hvis du bor i områder med særligt hårdt vand.

Bor du i et område med meget kalk i vandet, anbefales det at bruge en blanding af demineraliseret/destilleret vand og postevand fra vandhanen i forholdet 50/50. Og her kan du bytte det demineraliserede/destillerede vand ud med kondensvandet fra tørretumbleren.

De fleste producenter fraråder at bruge demineraliseret/destilleret vand alene – så husk at blande kondensvandet med vand fra hanen.