Smukt vinduesparti og håndvask
© Andreas Mikkel Hansen

Her er vinduespudserens bedste trick til at undgå irriterende striber på vinduet

Der findes et utal af myter omkring vinduespudsningen, som gladeligt bliver delt på nettet. Desværre er mange af dem ikke rigtige! Få svaret fra eksperten én gang for alle, så du kan få smukke vinduer uden striber fremover.

Én gang for alle: Puds dine vinduer uden at lave striber

Googler du tips og tricks til vinduespudsning, får du overraskende modsatrettede svar.

Nogle sværger til koldt vand og sulfo, andre til varmt vand og salmiakspiritus, mens nogle også bruger eddike, adskillige klude og svampe osv.

Det kan være lidt af en jungle at få pletfri vinduer uden striber og løbere, og derfor har vi allieret os med en professionel vinduespudser, der en gang for alle slår fast, hvordan du opnår det bedste resultat - og hvad du IKKE skal gøre på vejen dertil.

Sådan skal vinduer pudses
© Getty Images

Sådan pudser du vinduer UDEN striber

Vi har talt med vinduespudser Jack Kimbork fra Qwc og bedt ham om de bedste tricks til at opnå pletfri vinduer.

Hvornår er det bedst at pudse vinduer?

Det er altid at foretrække at pudse vinduerne på en let overskyet dag, da vinduesglasset opvarmes af direkte sollys.

For at undgå at vandet fordampes, vil vinduespudsningen derfor være nemmere at foretage på gråvejrsdage eller på timer, hvor solen ikke står direkte på glasset. Dette er dog ikke et problem, hvis du er rutineret, men siden du læser med her, er du formentlig ikke, så gør det nemmest for dig selv og vælg en dag uden høj sol.

Hvad skal du bruge til at pudse vinduer

Sørg altid for at have det rigtige udstyr - uden bliver det svært at opnå det bedste resultat.

Du skal bruge:

 • Indvasker (fx en svamp)
 • En professionel skviz (skraber) - gå udenom de billigste udgaver, hvor gummiet er hårdt - de er gode i brusekabiner, men ikke til vinduespudsning. En skraber med blødt gummi glider lettere langs kanter og vinduesramme
 • Sulfo (uden farve)
 • Viskestykke eller fiberklud
 • Spand med vand (hvis det er en varm dag, skal vandet være koldt, men på alle andre dage rengør lunkent og varmt vand langt bedre)
 • Eventuelt meget lidt salmiak (hvis du bor i et hjem med meget os)

Sådan pudser du vinduer UDEN striber

 • Start med at indvaske vinduet med sulfo opløst i vand
 • Skrab vinduet fri for vand med din skvizer (skraber) enten ved lige overlappende træk nedad (anbefales kun hvis du kan gøre det ved to-tre træk) eller via en glidende bevægelse i en regnbueform. Denne metode kræver lidt mere øvelse, men du slipper for vand i kanterne og striber ved overlap.
 • Tør efter med viskestykke eller fiberklud

Voila! Tilbage skulle du gerne stå med vinduer så rene, at man skulle tro, du var professionel.

PS Undgå disse brølere, når du pudser vinduer

Der findes et utal af myter om vinduespudsning, som Jack Kimborck også bekræfter eller afviser.

 • Blandt andet kan du fra tid til anden støde på rådet om at bruge avispapir til at pudse vinduer, men den løsning skal du holde dig fra. Tidligere brugte man bly i aviser, og det havde den polerende effekt, vi alle drømmer om - men den får du altså ikke længere fra aviserne, der ikke bruger samme sværte i dag.
 • Du skal også holde dig fra at bruge eddike - det har ingen effekt overhovedet, forklarer Jack.
 • Han fraråder desuden hårde kemikalier som sprit og salmiak mm, da det hverken effektiviserer vinduespudsningen eller gør noget godt for den, der pudser dem - tværtimod har de en skadelig effekt på både hænder og biodiversitet.
Lys og åben stue med store vinduer

De store vinduer i stuen er en af de forbedringer, parret har lavet i villaen fra 1932. Da vinduerne vender mod nord, giver de en fin udsigt til det omkringliggende landskab, uden at man behøver at skærme af for solen. Den store krukke ved vinduet er fra Tine K Home.

© Stine Christiansen