© Pernille Münster

Farveeksperten afslører: "Dette er den største fejl, du laver med farver i hjemmet"

Hvad er reglerne helt præcist? Er der overhovedet nogen regler? Vi har taget en snak med Dagny Thurmann-Moe fra norske Koi Fargestudio. Hun er en af ​​landets fremmeste farveeksperter, og deler sine tips til, hvordan du kan farve dit hjem.

Hvad er dit bedste råd til dem som ønsker at male deres hjem?
– Lav en langsigtet plan, inden du starter, og vælg en farvepalet, du ikke bliver træt af. Det kan lyde udfordrende, især i dagens samfund, hvor vi hele tiden udsættes for nye idéer og ny inspiration, men selvom samfundet ændrer sig, er det faktisk ikke sådan, at din smag ændrer sig voldsomt fra sæson til sæson.

– Hos Koi lægger vi meget tid og kræfter i udarbejdelsen og analysen. På den måde finder vi ud af, om der er nogle særlige farver, der går igen i dit liv. Det kan være i alt fra kunst, interiør, tøj eller andre genstande.

Grønt køkken med bordplade i træ

I køkkenet har fronterne fået farven Aurora – en smuk kontrastfarve, der er opkaldt efter det nordiske lysfænomen. Den harmonerer smukt med Pale Terracotta, som er en blød, behagelig og meget nem farve at få succes med.

© Pernille Münster

Hvad skal du tænke over, før du vælger en farve?
– Man bør tænke over, hvilken funktion rummet skal have, og hvilken følelse man gerne vil have, når man træder ind i det. Farverne skal afspejle din vision for, hvordan du ønsker, at dit hjem skal føles, og samtidig vise hvad rummene skal bruges til – hvad enten det er søvn, socialt samvær, hygge og afslapning eller koncentration.

– Vi ved for eksempel, at mørke, kølige farver giver bedre søvn, mens varme farver letter socialt samvær og afslapning. Nogle farver udløser appetitten, mens andre hæmmer den. Vi er meget påvirkede af farverne omkring os, men ofte er det på et ubevidst plan.

Spisestue med en sofa i et vovede mønster

Sofaen er betrukket med norsk designet tekstil fra Plesner Patterns. Det vovede mønster får et lidt mere roligt udtryk i kombination med den støvede nuance af terracotta på væggen.

© Pernille Münster

Er der nogle farver, der passer bedre sammen end andre?
– Tommelfingerreglen, når man sammensætter en palet, er, at farver passer til farver. Hvis du vælger en ikke-dominerende grundfarve, såsom en lys nuance af grøn, terrakotta eller blå, kan du tilføje næsten enhver anden farve. Det vigtigste at tænke på er nuance-variation – prøv at undgå for mange farver, der ligner hinanden i nuancen, især de stærkere farver. Hvis du vil være sikker på at lykkes, kan du enten gå efter en analog, monokrom eller en splitkomplementær palet.

– Alle tager udgangspunkt i farvecirklen, men mens den første (analog) handler om at bruge tre farver, der ligger ved siden af hinanden i farvecirklen og i varierende nuancer, handler den anden (monokrom) om at bruge flere nuancer af samme farve. Det kan give overraskende varierede og sofistikerede udtryk – men husk at holde gulvet udenfor den monokrome palet.

– Den splitkomplementær palet handler om at vælge farver, der er næsten komplementære, men ikke helt. Du vælger derfor ikke den farve, der ligger på tværs af farvecirklen, men lidt til højre eller venstre for den komplementære farve. Jeg er ikke fan af at bruge NCS-regler for harmoni, fordi jeg ofte synes, resultatet bliver kedeligt og matematisk. For mig er farver følelser, ikke formler – selvom det bestemt er godt at kende formlerne.

En grøn sovesofa og en skydedør i pink

Den lyserøde skydedør er malet i Dragonfruit – en spektakulær, intens og dyb pink farve. Det er ikke den bedste farve til et soveværelse, men den er perfekt til gangen, toilettet eller dørene i huset.

© Pernille Münster

Hvor stor indflydelse har mængden af dagslys?
– Dagslyset er vigtigt for os, især om vinteren. Har du rum, der føles mørke, kan det være klogt at vælge farver, der opfattes som lyse. Undtagelsen er måske soveværelset. Den farve, vi opfatter som den klareste, er gul. Heldigvis behøver du ikke bruge knaldgul, men det hjælper meget med en rolig gul nuance i et mørkt, nordvendt rum. Her er det vigtigt, at du tester farven først, for i blåt dagslys kan farven opfattes som grøn, hvis der ikke er nok pigment i.

Hvad er den største fejl folk begår?
– Det er at kombinere farver med grå eller hvid. Det skaber barske kontraster og er ofte støjende og "uæstetisk". Grunden til det er, at gråskalaen (fra hvid til sort) ikke er en del af farvehjulet og skaber hård kontrast i stedet for blød harmoni.

En smuk kombination af farverne orange, pink, dyb rød og turkis.

Pale Terracotta er en fin farve at kombinere med orange, pink, dyb rød og turkis.

© Pernille Münster

Hvad kan en ekspert som Koi hjælpe med?
– Hos Koi er vi optaget af bæredygtighed og varighed i de projekter, vi laver. Vi laver en slags "drejebog"(MÅSKE ET ANDET ORD?) for vores kunder, hvor de får en langsigtet plan for deres bolig. Drejebogen er baseret på analyser af kundens smag og stil, og også af hvilke behov de har i deres hjem.

Vi arbejder både med farver, planløsning og møblering. Nogle ting kan gøres med det samme, mens andre ting er mere langsigtede projekter. Det tager tid at forvandle en bolig til et hjem, og vi ønsker, at vores kunder skal have is i maven. Vi er optaget af, at vægge ikke skal males eller tapetseres igen, før der er gået mindst ti år og gerne længere. Det er bedre at investere i gode og robuste møbler, kunst og andre genstande, du har brug for.

Kombiner farger med farger. Det behøver ikke være vanskelig. Er du usikker på hvor du skal starte, kan du få god hjelp fra ekspertene.

© Pernille Münster