© Foto: Pia Winther, Styling: Glotti Press

Disse farver i soveværelset giver dig den bedste søvn

Farver har stor indflydelse på, hvordan vi føler og har det. Visse får dig til at slappe mere af end andre, og derfor spiller farven i soveværelset en ikke uvæsentlig rolle for kvaliteten af din søvn.

Vi bruger i gennemsnit en tredjedel af vores liv på at sove.

Nattesøvn forbedrer immunforsvaret, styrker hukommelsen, stimulerer kreativitet og er med til at forebygge stress, angst og depression.

Med andre ord er god søvn altafgørende for at kunne fungere optimalt i hverdagen.

Soveværelset er derfor et af hjemmets vigtigste rum, hvor du skal kunne føle dig godt tilpas og slappe af efter en lang dag – og her kan farven på væggen gøre en stor forskel.

Det er naturligvis individuelt, hvilke farver vi synes bedst om. Men nogle har en mere positiv effekt på søvnen andre – og visse farver bør du holde dig helt fra.

© Pia Winther

Gå efter mørke nuancer, hvis...

Skal farven i soveværelset være lys eller mørk?

Det er der delte meninger om blandt søvneksperterne.

De forskellige nuancer hjælper – og modvirker – kroppens søvncyklus på vidt forskellige måder.

Vi sover bedst, når der er helt mørkt omkring os, og derfor kan en elegant, mørk farve i soveværelset være med til at få kroppen til at forstå, at nu skal den sove.

Derudover giver mørke nuancer en hulefornemmelse og skaber intimitet, hvilket får kroppen til at falde til ro.

Men bliver rummet for mørkt, kan det virke stressende for hjernen. Derfor er det mørke soveværelse mest oplagt, hvis du har et godt lysindfald, der gør rummet mere indbydende i dagtimerne.

© Line Klein

Lys giver en god start på dagen

Et køligt soveværelse er ideelt for en god nats søvn.

Ved at male væggene i en kølig, lys farve føles rummet koldere, hvilket fremmer den gode søvn.

Derudover kan lyse rum gøre det lettere at komme ud af sengen om morgenen, da lyset stimulerer hjernen.

Omvendt kan kroppen komme til at tro, at den skal holde sig vågen, hvis soveværelset bliver for lyst. Derfor bør du have gode mørklægningsgardiner for at gøre det lettere for kroppen at falde til ro.

Der er altså ikke noget facit for, om du skal gå efter lyse eller mørke nuancer – her må du teste, hvad der fungerer bedst for dig og dine behov.

© Kira Brandt

Vinderfarven er …

Der er dog én farve, der er mere oplagt til soveværelset end andre; lys blå.

Undersøgelser viser, at farven blå reducerer blodtrykket og har en beroligende effekt på hjernen. Derfor er den et sikkert valg til væggene i rummet, hvor du skal slappe allermest af.

Grøn påvirker også hjernen på en afslappende og harmonisk måde, og derfor kan du sagtens male dit soveværelse i farven – både i mørke og lyse nuancer.

Har du svært ved at komme ud af sengen om morgenen, er lys gul en god farve til væggene. Den skaber glæde, så du starter dagen på bedst mulig vis.

Farver, der giver associationer til naturen, er altså vinderne i soveværelset, når det kommer til en god start og afslutning på dagen.

Sørg dog for at holde dem i rolige nuancer, så kroppen bliver afslappet, når du skal under dynen.

Farverne, du skal gå langt udenom

Skruer du for meget op for farverne i soveværelset, sender det tankerne langt væk fra drømmeland.

Derfor bør du undgå stærke farver generelt og i særdeleshed rød og orange, der tænder for hjernens beredskab frem for at slukke det.

Er disse – eller nogle af dem vi ikke har nævnt – dine yndlingsfarver, kan du dog sagtens bruge dem i soveværelset ved at vælge nedtonede udgaver.

Drømmer du om et lilla soveværelse, kan du med fordel gå efter en douchet lavendel og i stedet for en stærk orange, kan du vælge en rolig melonfarve.

Det vigtigste er, at du føler dig godt tilpas i rummet – både når du står op om morgen, og når du går i seng.

© Farrow and Ball
© Farrow and Ball