sommerhus på sjællands odde © christina kayser o

På Sjællands Oddes yderste tip fandt parret ro og harmoni

Det krævede hele to grunde på Sjællands Odde, før Louise og Johannes kunne bygge det sommerhus, de drømte om.

En helt perfekt grund

Det var ikke som udgangspunkt meningen, at designer og artdirector Louise Skafte og snedker Johannes Lauridsen skulle bygge deres eget hus, men i søgen efter et sommerhus faldt de over de idylliske grunde helt ned til Kattegat på den yderste spids af Sjællands Odde med udsigt til himmel, hav og eng, som gav dem den helt rigtige mavefornemmelse.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

Til daglig er Louise Skafte selvstændig artdirector og designer, hvor hun arbejder med branding, visuelt design og konceptudvikling. Johannes Lauridsen arbejder som selvstændig snedker og bygger kulisser til film og teater.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

På terrassens ene hjørne er opsat et læhegn, der afskærmer mod vejen, så forbipasserende ikke kan kigge ind.

I harmoni med naturen

I kraft af parrets fælles ekspertise inden for design og formgivning havde de fra starten en helt klar vision for husets harmoni og æstetik.

– Det var vigtigt at indramme naturen, så intet i huset forstyrrer udsigten og lysets gang. Derfor valgte vi en naturlig og simpel materiale- og farvepalet, som harmonerer med naturen uden for vinduerne. Vi er begge ekstremt detaljeorienterede og har selv stået for alle processerne, siger Louise.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

I sofahjørnet står Cubastolen badet i solens stråler. Den er designet af Morten Gøttler for Carl Hansen og Søn. Sofaen er købt i Ilva, det lille sidebord ved vinduet er fra Eames, og på bordet står en rund glaslampe fra Ikea.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

Alle husets døre og vinduer er fra Outline, som var den eneste producent, der ville fremstille dem med hvidolieret træ indvendigt og lysegrå aluminium udvendigt.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

Huset er tegnet efter tre eksisterende nåletræer, der har stået på grunden i mange år. Det største af træerne er indkapslet i køkkenets 2,6 m lange vindue og agerer som et slags årtidsbestemt kunstværk. Køkkenet har Johannes også selv snedkereret af douglasplanker med gennemgående åretegninger på skuffer og bordplade. Det er behandlet med bordpladeolie i farven natur, som giver en dyb glød og en modstandsdygtig overflade.

Et sommerhus med ro og harmoni

Deres faglige baggrunde hver især har givet en stor forståelse for konstruktion og materialer, og alle detaljer blev nøje planlagt i designprocessen. Husets klare linjer samt gentagelse i materialer og overflader skaber ro og harmoni.

– Da vi tegnede huset, var ønsket at bygge et hus i træ. Både ud fra et bæredygtigt perspektiv og ud fra et sanseligt behov. Som snedker er Johannes’ primære materiale træ, og derfor kunne byggeriet klares af ham alene; det samme gælder for det meste af interiøret og møblerne, fortæller Louise.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

Den massive sengeramme har Johannes bygget i douglasplanker og behandlet med hvid olie i farven Nuuk fra Linolie. Sengetøjet er fra Magasin. Overalt i huset er der skjulte indbyggede skabe, som går i ét med de hvide vægge.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

I forlængelse af sengerammen er der bygget et lille sengebord. På bordet står en rødbrun vase fra et loppemarked og en lyserød kop købt i Dansk Form på Istedgade.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

Børge Mogensens klassiske folkestol er fundet på DBA, og gardinerne er fra &Drape.

Praktiske løsninger

Huset er bygget med fokus på praktikken og rummer bl.a. skjult opbevaring, indbyggede skydedøre og stemmestyrede vinduer, og alt har en plads, så det nemt og hurtigt kan pakkes sammen efter en weekend i sommerhuset.

– Gennem de seneste ti år har vi besøgt mange særlige hoteller eller feriehuse, hvor æstetik og rolige omgivelser har spillet hovedrollen. Det har givet os stor inspiration til, præcis hvordan vi ønskede at designe vores hus.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

Den rå natur omkring huset er allestedsværende og får lov til at komme til sin ret ved valget af husets udvendige grå og neutrale toner i tag, facade og vinduer.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

Oppe under loftet er etableret en hems til ekstra overnattende gæster og en hule til børnene. Stigen op til hemsen har Johannes lavet af en trærest fra gulvet. Spisebordet og bænken er snedkereret af Johannes ud af douglasplanker fra Dinesen, der matcher gulvet. Bord og bænk er behandlet med hvid linolie med navnet Nuuk. Rundt om står folkestole af Børge Mogensen, som er købt på DBA.

Et fortryllende lysindfald

Der hersker en stilfærdig ro i alle rum, og ved første øjekast ligner det et tilsyneladende simpelt hus med meget mådehold og beskedenhed på trods af tekniske smarthome-løsninger.

Den gode funktionalitet ligger i gentagelse af materialevalg og farvepalet og skønheden i den enkle formgivning, siger Johannes og forklarer, at husets mange vinduer fra gulv til loft skaber panoramaudsigt over den vilde eng og havet for enden, men placeringen af vinduerne er absolut ingen tilfældighed:

– Vi kørte mange solbanesimuleringer i vores tegneprogram for at placere vinduerne korrekt ud fra de forskellige årstiders lys for at indkapsle sollyset bedst muligt i huset. Hen på eftermiddagen og aftenen er solens bane på himlen over havet helt magisk. Lyset på Odden minder om Skagen. Der er hav på begge sider af huset, og alt sollyset reflekteres tilbage op på skyerne. Ikke to dage er ens.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

De skulpturelle havemøbler fra Hay skaber forskudte silhuetter på terrassen. Her nydes udsigten ofte med en kop kaffe.

sommerhus på sjællands odde
© christina kayser o

På den anden side af badeværelset er der etableret et udebad, så man hele året rundt kan bade i det fri med kig til havet. Armaturet er fra Eqi.