Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

5 ting du skal sørge for, når du renoverer badeværelse

Vores indretningsekspert deler ud af sine bedste råd til renovering og nyetablering af badeværelset. Læs hendes råd her.

Kære Lone,

Vi er i gang med at istandsætte et gammelt bindingsværkshus. Det er renoveret siden opførelsen i ca. 1800, så på nær de ydre rammer er ikke meget bevaret. Huset ligger helt ned til Grønsund og er oprindeligt et fiskerhus/husmandssted. Vi vil nedlægge det nuværende badeværelse og etablere et nyt i et andet rum, så vi har frit slag i forhold til indretning og valg af materialer.

Omkring 1960 er der gravet kælder under hele huset, hvorfor alle installationer kan føres under kælderloftet.

Vi forestiller os at vores badeværelse skal indeholde følgende:

 • Væghængt toilet
 • Brusekabine
 • Badeværelsesmøbel m. håndvask
 • Reol til opbevaring
 • Badekar
 • Håndklædevarmer

Målene for badeværelset er L 324 cm, B 290 cm, H ca. 210 cm (når gulvvarme er etableret).

Vi vil også gerne have et bud på hvilke fliser, der kunne være et godt valg – både materiale og evt. farve. Både til vægfliser til fx brusekabine og fliser til gulv. Fliser der er praktiske, rengøringsvenlige og samtidig kan passe til vores ældre bindingsværkshus.

Vi forestiller os, at de samme gulvfliser også skal ligge i entreen og bryggers, der vil blive sammenhængende, som vi også skal etablere.

Alternativt jeres bud på fliser til bryggers, der kan matche valg af gulvfliser i badeværelse.

Vi vil gerne være modige, men samtidig skabe en løsning, der er holdbar i mange år.

Vi glæder os til jeres tilbagemelding.

Venlig hilsen
Bjørn og Lene

Kære Bjørn og Lene,

For at få en rigtig god stemning frem i badeværelset, er der flere ting, man kan sørge for.

 1. At det første man ser, når døren går op, er noget indbydende, varmt og roligt.
 2. At toilettet får en placering hvor man føler sig lidt beskyttet.
 3. At der er god plads udfor og imellem de enkelte installationer.
 4. At der er plads til at komme til vinduet for lys og udluftning.
 5. At der er sammenhæng imellem materialer og overflader.

Jeres bruseniche placerer jeg selvfølgelig i det hjørne, hvor der er mest plads og hvor døren helt naturligt svinger ind, så man med det samme får kigget ind mod resten af rummet.

Det er op til jer om I vil have et forhæng eller få monteret et fast glas og en glasdør, der åbner som vist, så det er nemt at nå de varme håndklæder på håndklædetørreren rundt om hjørnet. 50 x 150 cm giver god plads til håndklæderne.

I fortsættelse heraf er det væghængte toilet og vaskemøblet placeret. Der er god plads på begge sider af toilettet, hvor tophylden fortsætter i samme højde og materiale på vaskemøblets bordplade.

Det giver ro og sammenhæng at der ikke er nogen overgang imellem de to. ( de skal monteres hver for sig, så man kan komme til cisternen, skulle det blive nødvendigt) Et smukt spejl i ramme og spejlbelysning på begge sider af spejlet.

Toilettet og badekarret foreslår jeg skal være fra Duravit /Starck 3, så overfladen er ens på de to. Karret måler 180 x 80 cm og har siddepladser i begge ender, så man kan være to eller vælge om man vil sidde og se ud af vinduet eller mod døren. Armatur i midten.

På det resterende stykke af væggen er der kortere afstand til døren, så det er fint at placere et mindre dybt skab eller reol her, så der er god plads indenfor døren. Det kunne være fint at vælge vaskemøbel og skab fra samme leverandør, så fronterne er ens, gerne i træ eller med fyldninger, men I kan også vælge et helt enkelt vaskemøbel og så give den mere gas med et fint gammelt skab med eller uden låger til linned, m.m.

Der må meget gerne sniges gamle og/eller lidt overraskende elementer ind i indretningen, ikke kun fordi det er et gammelt hus, men også for den gode og intime stemnings skyld.

Det lyder som sød musik i mine ører at I vil vælge samme gulvflise overalt i huset, hvor der skal lægges fliser. Sammenhæng og ro giver mening.
Jeg vil foreslå jer at kigge på en flise fra Alice Butik i Herlev, som jeg har fine erfaringer med, den hedder Serenissima xgrey eller silver og fås i 60x60 cm og 45x45 cm.

Den er keramisk så den tåler rengøring og så har den en let changerende overflade i grå-sand-beige nuancer, der giver varme til indretningen men også er rigtig praktisk, da den nemt skjuler fnuller og snavs. Man glider heller ikke på den.

I brusenichen ville jeg vælge en helt lys, lille flise med en lækker håndglaseret overflade, så I også her gør en forskel med materialet. Det vil passe langt bedre til huset end, at vælge samme flise som på gulvet.

Grønne planter og måske en lille skammel ved karret, så er I på plads.

Bedste hilsener
Lone

Nyt bad i gammelt hus

© Lone Barslund

Relaterede Artikler