Kig ind i det opsigtsvækkende køkken-alrum, der var på forsiden af BO BEDRE

Se det imponerende køkken indrettet med en en ganske særlig (skinnende) køkkenø.

Køkkenø i messing
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Der er skabt masser af luft omkring møblerne, så der er god plads til leg, når hele familien på to voksne og to små børn opholder sig i køkken-alrummet. En smal dør til et lille gæstetoilet er skjult i reolen, som er hvidmalet og har messingsokkel. Reolens rum er tegnet, så de passer omkring den lille dør og et vindue. På hylden under vinduet er der lagt lyst carraramarmor ligesom i vindueskarmen. Prismelysekronen er fundet på auktion, og den er mikset med moderne kunst langs rummets høje paneler. På podiet i bruneret messing fra Blinkenberg & Scheel står et strikket kunstværk af Hanne G. Værket på væggen, Shingles, er lavet af en af Annettes veninder

Fra lille og smalt til stort og åbent

Som led i en totalrenovering har et ungt par fjernet en væg og forvandlet et lille, smalt køkken til et åbent rum, hvor hele familien kan lave mad, spise og opholde sig.

Indretningen tager hensyn til ejendommens oprindelige detaljer og er centreret om en køkkenø i messing, der skinner som guld, men med tiden vil patinere smukt i mørkere toner.

Lyserød stol og stort spejl
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et spejl med messingkant fra Gubi giver smukke spejlinger af rummet og får det til at syne større. De polstrede stole er også fra Gubi.

På jagt efter køkkendrømmen

Da et ungt par fra København fandt deres drømmevilla til salg på Frederiksberg, slog de til på to dage. Området og huset var, præcis hvad de begge havde drømt om. Villaen skulle dog først totalrenoveres, og husets køkken var et lille, trangt rum med døre til en spisestue og et gæstetoilet, og intet fra det eksisterende køkken kunne genbruges.

Løsningen blev at fjerne en bærende væg mod spisestuen for at få et stort, lyst køkkenområde med plads til madlavning, spisning og ophold. Adskillige køkkenidéer blev vendt med forskellige firmaer, men parret fandt ikke det, de søgte. De ville fx gerne bevare en lille tjenesteindgang, som var placeret lidt skævt i forhold til præfabrikerede moduler, og have etableret en stor, åben reol for at samle rummet med spisedelen.

Hvidt køkken og køkkenø i messing
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

At komme ind ad den gamle tjenesteindgang bagerst i køkkenet er nærmest som at træde ud ad skabsvæggen og ind i køkkenet. Den dør skulle ifølge to køkkenfirmaer blændes for at få modulerne til at passe, men snedkeriets arkitekt bad familien om at genoverveje det, da indgangen er i direkte forbindelse med hoveddøren og praktisk, når man kommer hjem med varer. Derudover er døren nærmest en kuriositet i den gamle villa og burde bevares. Det viste sig at være den rigtige beslutning for familien.

Skræddersyet køkken

Først og fremmest skulle køkkenet være praktisk og en fornøjelse at arbejde i, med materialer, som var enkle at vedligeholde. Valget faldt til sidst på et nystartet snedkerfirma, Blinkenberg Møbelsnedkeri, som kunne skræddersy en løsning, der passede til rummet, og som var indstillet på en tæt dialog med parret undervejs.

Den ene – Annette – havde selv en masse idéer, og sammen med snedkeriets arkitekt fandt hun og hendes kæreste frem til et køkken med korpus i lys eg, en håndmalet skabsvæg, hvori den lille dør kunne blive, og en integreret reol – også malet hvid – til alle de smukke ting, som Annette gerne vil nyde dagligt.

LÆS OGSÅ

Hylde til champagne
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alle hylder og skuffer er inddelt og lavet specielt til familiens behov og ønsker i samarbejde med snedkerfirmaet. Korpus i køkkenet er i lyst egetræ. To specielle hylder til champagne og andre bobler kan trækkes ud. De har messinglister fræset ind i hylden, så flaskerne bliver på plads.

Rummets juvel

Midt i rummet skulle fokus være på en køkkenø, som blev rummets juvel – det, som øjnene bliver fanget af – og den ville de gerne have udført i et materiale, der forandrer sig med tiden, for som Annette siger: “Så når jeg ikke at blive træt af det!”

Øen blev derfor beklædt med plader af massiv messing, som med tiden løber an og ender med at blive brunligt. Pletter, aftryk af børnefingre og andet bliver sammen til en patina, der bliver helt unik med tiden.

På toppen af øen er der, som kontrast til messingen, brugt rustfrit stål. Det er en kombination, som parret også har brugt mange andre steder i huset.

Bestikskuffe med messing bestik
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Royal Copenhagen service
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et rum i forandring

Først var øen nærmest skinnende guld, men siden er den løbet an over et halvt år, og den ender en dag med at ligne bruneret messing. Køkken-alrummet er indrettet, som parret ønskede det, til et rum med mad, kunst, bøger og design, hvor hele familien kan opholde sig sammen.

Rundt marmor spisebord
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Linjer, søjler og cirkler er udgangspunktet for indretningen af rummet, hvor både de høje paneler og den smukke sildebensparket kommer til deres ret. Bronzeskulpturen er et arvestykke, spisebordet i marmor er designet af Poul Kjærholm, stole og spejl er fra Gubi, og gardinerne er købt hos Botex på Frederiksberg. Den store loftroset er fra Møller Stuk.

LÆS OGSÅ