Esben Smeds køkken har fået en makeover

Familien skulle have nyt køkken - og forelskede sig i det smukkeste snedkerkøkken. Vi bebrejder dem ikke!

Gyldent egetræ giver daglig glæde, siger Line Bjørn Daugbjerg Christensen og Esben Smed om deres nye køkken fra Garde Hvalsøe. Lyset over køkkenøen er fra Anour, og det tog noget tid for parret at finde det helt rette armatur, så det svævende udtryk i køkkenet ikke blev forstyrret af dominerende lamper. Fuglebilledet er af Troels Carlsen, som er Esben Smeds yndlingskunstner, og det lille billede over køkkenbordet er af Egon Schiele. I stuen ses en lænestol af Wegner, som parret har lånt af Lines søster og svoger.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ej kun for øjet - et værksted i egetræ

Direktør for biografen Øst for Paradis Line Bjørn Daugbjerg Christensen og skuespiller Esben Smed elsker deres nye køkken. Hun for at få et sted, der inspirerer til at kokkerere, og han som den trænørd, han vitterlig er.

Køkkenet ligger ophøjet i forhold til spisestuen. For at få plads til køkkenmaskiner, duge og lignende er soklen udnyttet med gode skuffer.

© Troels Carlsen

Køkkenet er ikke kun til pynt, men bliver virkelig brugt hver dag. I en børnefamilie er en Quooker en hurtig hjælp, når der skal koges noget lynhurtigt. Parret valgte den i messing for at holde det varme udtryk i rummet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bordpladen i marmor er fundet hos Garde Hvalsøe.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den mest centrale detajle i køkkenet er træårerne

At være eller ikke. Sådan er det, siger Hamlet i den udgave af Shakespeares berømte skuespil, som for tiden går på Det Kongelige Teater i København. “At være" handler bl.a. om at være til stede i nuet, og det kan indimellem godt udtrykke sig på en mere håndfast vis, som da renoveringen af deres nye hus virkelig tog fat. Spørg blot Hamlets – alias Esben Smeds – bedre halvdel.

– Jeg var på arbejde, og vi havde aftalt, at Esben skulle vælte en væg, og da jeg kom hjem, havde han væltet fire ... Det er så typisk for ham, griner Line Bjørn Daugbjerg Christensen.

– Ja, der gik smadremanden i den, ler Esben Smed, og der er stadig en masse at tage sig til i det hus, de købte for snart to år siden, og ombygningen er stadig i gang i andre dele af hjemmet.

Deres forår har som for langt de fleste danskere været helt usædvanligt på grund af coronaepidemien. Hun lukkede som direktør for biografen Øst for Paradis lokalerne i Aarhus midtby – som nu heldigvis er i gang igen – og han begyndte at læse op på vel en af scenekunstens mest ikoniske roller, Hamlet.

Samtidig blev deres nye køkken færdigt, efter at den lille familie på fire i en tid havde lavet mad over bål i haven og indrettet et interimistisk køkken i bryggerset. Deres nye køkken er et studie i, hvor ædelt egetræ ser ud, når det forarbejdes og samles til allermindste millimeter. Og hvor detaljen er i centrum med træårer, der fortsætter fra skuffe til skuffe.

Skal man vælge induktion eller gas? Det siger en del om ambitionsniveauet i dette køkken, at Line valgte gas, som er de fleste rigtige kokkes foretrukne varmekilde. Dette gasblus er fra Pitt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Line Bjørn Daugbjerg Christensen og Esben Smed på trappetrinnet til køkkenet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sildebensparkettet binder køkkenets indretning sammen. Det er fra Nordparquet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Line og Esbens børn, Iris og Sirius, er tit med i køkkenet, hvad enten der leges, eller de får lov til at hjælpe mor. Både ovnen og emfanget i loftet er fra Gaggenau.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En ægte trænørd

– Vi undersøgte køkkenmarkedet og gik målrettet efter et køkken i træ, og jeg besøgte køkkenbutikker for at lure dem deres tricks af, for det var min oprindelige plan at bygge køkkenet selv. Men da jeg samtidig er noget af en nørd, måtte jeg til sidst kapitulere og købe et snedkerkøkken, som er så smukt udført, at det ville jeg aldrig kunne gøre selv. Så dygtig er jeg desværre ikke, siger Esben Smed, som sammen med Line valgte et egetræskøkken fra Garde Hvalsøe.

Han var så tiltrukket af selve produktionen af deres nye køkken, at han tog over til firmaets snedkere ved Gribskov og så, hvordan køkkenet blev til.

– At tale med disse mestre var en stor oplevelse, siger Esben Smed, der valgte et kvalitetskøkken, der koster lidt ekstra, og som han lakonisk siger: Så må man spise havregryn et stykke tid ..

Det sker nok ikke, for Line er husets madøre. For tiden er det Sydamerikas køkken, der trækker med fx cevicheopskrifter fra Peru og Chile, og hun er nysgerrig og kaster sig over nye teknikker og ingredienser. Hun er vokset op i et hjem, hvor mad skulle opleves.

– Måske var den første duft, jeg kan huske, tamari og chili, og vi spiste også frisk pasta i mit barndomshjem, erindrer hun.

– Ja, i mit hjem fik vi nu mere medisterpølse, siger Esben Smed, som sætter pris på det, der nu produceres over gasblusset.

– Det er et smukt køkken, men det skal bruges, og så må det patineres gennem årene, siger de samstemmende.

Går man Esben lidt mere på klingen, indrømmer han dog, at han er øm om træet og gerne giver det lidt olie, hvis der er kommet en lille skramme. Man er jo en træelsker.

Placeringen af køkkenet forbinder naturligt haven udenfor med rummet. Det giver lys og naturlig ventilation.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad