Biernes føde har veninderne også taget alvorligt
Deres haver er nu indrettet og beplantet, så bierne har noget at samle og spise hele sæsonen. Haverne er med andre ord blevet lidt mere vilde.
– Vi begyndte med at købe 2000 løg, så bierne har noget godt om foråret, og i sensommeren har vi plantet fx salvier og blåhatte. Gennem sommeren er der rigeligt af blomster og føde, siger Maja, og Mette tilføjer:
– Da vi flyttede ind i vores hus, var der kun græs overalt, og græs er en grøn ørken for bier, medmindre man lader græsset gro, så det blomstrer. Kløver er fx guf for bier. Men jeg synes, haveejere skal spørge sig selv om, hvad man skal bruge alt det græs til.
– Hvad er det mest fascinerende, I har oplevet med bierne?
– Måske duftene … En bifamilie dufter dejligt af voks, ja af liv, og biavlere kan lugte, om familien har det godt. Arbejdsbiernes dans i stadets mørke er også forunderlig, hvor det er variationerne i vingerne, der fortæller de andre bier, hvor der er særlig god pollen lige nu. Og ja, også det faktum, at der sidder én dronning i et stade og styrer det hele.
Det har også været noget af en erkendelse at finde ud af, at deres to dronninger er helt forskellige. I temperament og produktionsiver. Og at deres honning smager forskelligt, selvom der kun er 40 meter mellem staderne.
– Den ene dronning har skabt en kæmpe familie, der producerer vildt meget honning. Mettes bier virker nærmest hyperaktive, mine bier opfører sig mere roligt og arbejder sirligt. Deres dronning har skabt en tysk orden, lige efter bogen. Så måske ville det være godt at mikse egenarterne fra de to stader til et nyt stade. Det er en kompliceret proces, men noget vi overvejer. Under alle omstændigheder er bierne fantastiske og vildt forunderlige, og vi glæder os til den nye sæson, siger de to kvinder, der på hver sin side af en villavej fik bygget en naturbro.