Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Kig ind i Nørrebro-lejligheden, hvor køkkenet er placeret under trappen

"Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at lejligheden kunne fungere så godt, som den gør nu."

Køkkenet under trappen

Efter at have været lejlighedens mørkeste rum er det nu det lyseste. Og her samles et miks af materialer og farver i et køkken, der som en genial detalje er lagt under en grafisk trappe. Køkkenet hos Benedikte Helene Frank og Jonas Frank Johannesen er et kunststykke udi, hvad der er muligt i en lille københavnerlejlighed.

© Peter Kragballe

Den grafiske trappe bliver i kraft af farvesætningen fra køkkenlågerne et skulpturelt element.

© Peter Kragballe

Køkkenet er tegnet og udført af Valbæk Brørup Architects, der har valgt at lave det i flere materialer og farver. Lågerne på bagvæggen er i en støvet blågrøn, og størrelsen på dem er en anelse mindre end normalt for at få den sorte baggrund til at skabe linjer og bryde fladerne. På det fritstående modul er lågerne i eg, der giver en varm kontrast til stålbordpladen. Ovnen er fra Gaggenau.

© Peter Kragballe

Fritliggende bjælker og en åbning til loftet skaber et flot lysindfald og en rumlighed. De stilrene lamper hedder Ambit Rail og er fra Muuto.

Renovering åbnede køkkenet op og lod lyset komme ind

På indre Nørrebro bor it-direktøren Jonas Frank Johannesen og karrierekonsulenten Benedikte Helene Frank i en lejlighed på 117 m². Lige rundt om hjørnet ligger Ravnsborggade med alle sine caféer og hyggelige butikker, hvor stemningen altid er let og levende. I køkkenet hos Benedikte og Jonas er der ro, men også en let stemning som i gaden med plads til lækker mad og gæster til drinks.

Med et ønske om at udnytte lejligheden bedst muligt kontaktede parret arkitekterne Eva Kristine Brørup og Stefan Valbæk. Inden renoveringen var det mørkeste rum i hele lejligheden der, hvor køkkenet er i dag. Nu er der åbnet op mellem to etager med flotte bjælker og et ovenlysvindue, som har gjort rummet til et af de lyseste steder.

– I vores ønsker til arkitekterne havde vi særligt fokus på køkken og spisestue. Når vi har gæster, sidder vi altid ved spisebordet til sent ud på aftenen i stedet for at bruge stuen. Derfor var de eneste krav til stuen, at den skulle kunne rumme os to til afslapning i hverdagen. I køkkenet skulle alle vores gæster kunne sidde med et glas vin, imens maden blev lavet færdig, ligesom vi ikke skulle forlade dem ved spisebordet, når de næste retter skulle gøres klar. Vi ønskede et stort, rummeligt køkken, da Jonas elsker at lave mad, og vi godt kan lide store rum. Da køkkenet er et centralt rum for os, var det vigtigt, at der var en varme over rummet, så det blev et sted, vi havde lyst til at være i mange timer, fortæller Benedikte om deres ønsker til arkitekterne.

© Peter Kragballe

Spisepladsen ligger i forlængelse af køkkenet, for at ingen skal stå alene under madlavningen og serveringerne. Bordet er lavet af en egetræsplade med mat sort linoleum og er fra Please Wait to Be Seated, bukkene i egetræ er fra Carl Møller Trælast, og stolene, Co, er designet af Norm Architects for Menu. Pendlen, JU1, er designet af Jørgen Utzon i 1947 og er fra &Tradition.

© Peter Kragballe

Benedikte på den grafiske trappe, der laver et diskret knæk mellem etagerne.

Trappen som det eneste moderne i renoveringen

I lejligheden er der nærmest intet genkendeligt fra tidligere, og alligevel virker lejligheden tro mod bygningens stil og alder.

– Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at lejligheden kunne fungere så godt, som den gør nu. Der er et fantastisk lys overalt, og ingen rum føles for små. Den møder alle vores behov. Vi har altid nydt at have gæster og servere mad og cocktails, og nu nyder vi det i endnu højere grad. Lejligheden er blevet et sted, hvor vi har lyst til at være, og de to etager muliggør både at være sammen og hver for sig, fortæller Benedikte, og arkitekten Eva Kristine Brørup supplerer i forholdde tanker, der er blevet gjort sig:

– Den eksisterende lejlighed var som mange lejligheder fra 1900-tallet i brokvartererne præget af mange små værelser med lavt til loftet og dårlige dagslysforhold. Vi har slået to stuer sammen på tværs af lejligheden, så den er blevet lysere. Ydermere har vi åbnet op til loftet, så en del af køkkenet er i dobbelt højde med ovenlys i loftet, der giver lys i køkkenet hele dagen.

Det store køkken med den indbyggede trappe er placeret centralt i lejligheden. Det er det eneste moderne designelement i renoveringen, der ellers er bibeholdt i ejendommens stil.

– Låger og kabinetter i køkkenet skaber fine grafiske linjer, hvor køkken-øen har lukkede og åbne fronter, der skifter mellem stålben, der er løftet fra gulvet, og traditionel sokkel. Vasken i porcelæn er rund og blød og træder tydeligt frem i stålbordpladen, der modsat er helt skarp og hård. Sammensætningerne er en balancegang, hvor vi har haft gang i mange forskellige designmæssige elementer, der har skullet ende som en helhed, forklarer Eva Kristine Brørup.

© Peter Kragballe

Den fritstående køkkenø står som en stilren detalje i rummet, hvor den blender ind med fronterne i eg. For at skabe en lethed i udtrykket er en del sat på stålben. Vasken, Havsen, i porcelæn fra Ikea er en raffineret detalje, som bryder stålpladen med sine runde, bløde former. Armaturet Taurus med kogende vand er fra Akvatur.

Relaterede Artikler