Californisk villa fyldt med dansk design
Ejerens forkærlighed for dansk design ses tydeligt i indretning.
Af
Med husets arkitektur ønskede ejerne en markant streg, som var forankret i det enkle. Boligen skulle interagere med de naturlige omgivelser, og blive til en arketype på integrationen mellem interiør og landskab, som set hos nogle af de mest ikoniske midcentury modern-arkitekter som Richard Neutra, Albert Frey og John Lautner. I den ramme passer møbler fra tidens kendte danske designere ind og komplementerer arkitekturen.
Danske midcentury modern-klassikere
... Er populære som aldrig før – også internationalt. I denne californiske villa i Santa Monica har den hollandske ejer Eline Hissink i den grad en forkærlighed for de danske møbelikoner.
Overdådig minimalisme
Detaljerig minimalisme er nok det, der bedst karakteriserer hollandske Eline Hissink og Scott Yasharian samt deres søn Aidens 305 m² store hjem i Santa Monica i Californien.

Over en have af skulpturelle kaktusser hænger PH's pendel Louvre fra Louis Poulsen. Med sine lameller går den grafisk i spænd med husets trappe, der kanter sig op gennem huset.
Dansk designarv midt i indendørs kaktushave
Umiddelbart når man entrerer huset med de store glasdøre og -vinduer, er der en klar fornemmelse af californisk lys, luft og varme, der underbygges af en kaktus-vegetation, men ser man rundt på møblernes stramme design, rammes man af en genkendelig skandinavisk stemning.
For her i hjemmet hersker stilen fra 1945-75, der på amerikansk går under navnet midcentury modern, repræsenteret af vores danske og temmelig internationale designarv; Poul Kjærholm, Finn Juhl, Hans J. Wegner, men også de for udlandet måske mindre kendte Preben Fabricius og Jørgen Kastholm.

Luft og plads omkring møblerne er for Eline den største luksus. Med et modspil fra varmt brunligt cedertræ står den hvide Eames-sofa frem i rummet med et Finn Juhl-sofabord foran. En cognacfarvet Delphi-sofa designet af Hannes Wettstein for Erik Jørgensen går med sine stramme linjer flot i spænd med Fabricius og Kastholms Grasshopper-stol fra 1968. Sammen med en Serge Mouille-lampe fra 1952, der svæver i spændfeltet mellem design og kunst, danner stolen et læsehjørne.
Kunsten flytter ind
Alle møbler har en fremtrædende plads, med masser af luft omkring sig. Det føles som at være på et galleri. Og det er man næsten også, for med sin dybe betagelse af dansk design har Eline åbnet sin egen møbelbutik, Midcentury Modern, hvor hun sælger møbler fra perioden.

Transparens og interaktion med omgivelserne var essentielle parametre, da man skabte husets udtryk. Således kan alle døre åbnes ud til terrassen.
Selekteret luksus
– Gennem tiden har jeg søgt at få en forståelse for disse møbler, og har i min indretning praktiseret ideen om at skabe funktionelle områder, hvor man kan værdsætte designhistorien. For det fascinerende med de moderne klassikere er, at de i deres tidløshed er helt uforstyrrede af trends og mode.
Det giver dem en æstetisk styrke. Således er luksus for mig ikke at fylde et hjem med ting, men tværtimod at håndplukke og give plads til et møbel, så man får mulighed for at opleve designets detaljer og materialer. Underspillet elegance og ting der patinerer smukt, er kodeordene for mig, hvilket understøttes af de danske designere, siger Eline og fortsætter:
– Dansk design ser umiddelbart meget simpelt ud. Men ser man nærmere på det, afslører det nogle fascinerende kompleksiteter, idet præcist designarbejde og håndværk er kombineret med funktionalitet og holdbarhed.
Samtidig med at møblerne er elegante og behagelige. For mig er dansk design nærmere kunst end brugsobjekter, forklarer Eline, som også påtager sig indretningsopgaver.
Det indebærer, at hun skal forstå en kundes livsstil for at kunne identificere det perfekte møbel og planlægge et rum, som kan imødekomme diverse specifikke behov.
Det resulterer i personlige og totalt skræddersyede hjem. I den sammenhæng har hun fået reproduceret Preben Fabricius og Jørgen Kastholms Bo-555-skrivebord, Scimitar-stol og P-376- pendel på baggrund af deres gamle tegninger og fund fra forskellige antik- butikker, alle lavet med originalt værktøj på de gamle fabrikker.

Som alternativ til traditionelle havemøbler foregår udelivets spisning på Hans J. Wegners CH88P-stole ved et Finn-bord af Norm Architects produceret af Design Within Reach, hvilket kun er muligt på grund af den høje temperatur. Møblerne klæder husets arkitektur.
Forkærlighed for originalitet og sjældenheder
– Det meste design fra kendte amerikanske midcentury-designere som fx pendler af George Nelson, og stole af Warren Platner og Eames bliver masseproduceret. Det er svært at finde mindre kendt design fra den periodes designere. Heldigvis er danske klassikere fra Finn Juhl, Poul Kjærholm og Fabricius og Kastholms hånd stadig relativt sjældne her i USA, hvilket gør dem mere interessante, forklarer Eline.

BO-555 hedder skrivebordet, som Fabricius og Kastholm designede tilbage i 1965, og som Eline har fået reproduceret ved hjælp af gamle tegninger. På samme måde er det med den røde Scimitar-stol, også kaldet Krumsabelstolen, der dog har været reproduceret i Danmark et par gange, og P-376-pendlen, som også er designet af Fabricius og Kastholm. Skrivebordsstolen CH88P af Hans J. Wegner er med sine rette linjer og materiale, træ og metal, det perfekte match til bordet.

Strukturen fra fliserne skaber liv og referencer til en anden tid i badeværelset, hvor baderumsmøblet i valnød, som giver en varm kontrast, er fra Architectural Millwork i Santa Barbara. Danske Verner Pantons Moon-pendel falder flot ind i flise-strukturen, og på den måde underbygger rummet Elines filosofi om, at detaljerig enkelhed er et af de stærkeste æstetiske udtryk.

Med nærmest himmelsk lys, der vælter ind i badeværelset fra ovenlysvinduer, kan man få ro i sjælen af et bad i karret fra Aquatica. Rummet fungerer samtidig som walk-in-closet, med en visuel diskret skabsopbygning.