Gennemført skandinavisk minimalisme nord for London

Danske Norm Architects har bygget landstedet Reydon Grove Farm. Se hvordan skandinavisk minimalisme og engelsk landcharme forenes.

eydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

De store gulv-til-loft-vinduers smalle rammer lader lyset og naturen træde indenfor og tage del i rummet.

Skandinavisk minimalisme og engelsk landcharme

Nord for London, i et afsides hjørne af den engelske region Suffolk, ligger landstedet Reydon Grove Farm, hvor skandinavisk minimalisme og engelsk landcharme forenes.

Huset er tegnet af danske Norm Architects for en engelsk familie på fire: James, Jane og deres to sønner. James' mor var svensk. Fascinationen af og tilknytningen til norden var baggrund for husets skandinaviske præg; både indvendigt og udvendigt med store Velfac-vinduer, Icopal-tag, lyse Dinesen-gulve og en enkel indretning med møbler fra blandt andet Menu og &tradition.

– I en tid, hvor urbanisering tiltager mere end nogensinde før, tror jeg, at ønsket om at gå back to basics er en udbredt og naturlig reaktion; at leve i et langsommere tempo og finde tilbage til naturen, forklarer Jonas Bjerre-Poulsen fra Norm Architects om Reydon Grove Farm og tilsvarende landejendomme.

– Vi oplever, at flere, der har boet i storbyen i mange år, pludselig vil flytte på landet, hvor de i højere grad kan nyde livets små glæder og det at være omgivet af naturen, forklarer han.

Still skulpturer Anne Boysen for Menu.

© Jonas Bjerre

Still-Skulpturerne er lavet af Anne Boysen for Menu.

Ingen tilfældigheder

Den moderne, skandinaviske æstetik, den minimalistiske indretning og den organiske ydre struktur danner rammerne for et hjem, der indbyder til ro og nærhed – med hinanden og naturen. Her har alle boligens elementer sin plads og funktion. Ingen detaljer er overladt til tilfældighederne. De stramme linjer brydes og opblødes af materialernes lune glød, som for eksempel ses i velourhynderne og det røgede eg i sofamøblerne fra &traditions Fly-serie.

Det bungalow-lignende hus er placeret i grundens nordøstlige hjørne. En gruppe træer afskærmer for vinden fra de åbne marker omkring grunden. Ideen bag husets lange, smalle form var dels, at dets proportioner skulle matche grundens to eksisterende byggerier – en svensk lade og et mejeri – og dels, at det sammen med disse skulle indramme haven. Husets orientering betyder også, at det bades i morgensol, når solen stiger op i horisonten bag de åbne enge mod øst.

reydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

Husets skandinaviske præg ligger bl.a. i interiøret, hvoraf meget er af dansk oprindelse, fx sofaerne Mags fra Hay og de lyse Dinesen-trægulve.

Balance mellem hus og omgivelser

Husets 247 kvadratmeter ligger ophøjet på et 60 centimeter højt plateau, der giver familien udsigt over haven og markerne. Huset er konstrueret af stålbjælker med en lodret facadebeklædning i hårdfør lærk. Den lodrette facadebeklædning matcher på harmonisk vis grundens øvrige bygninger. Den flade, udhængende tagkonstruktion overdækker gangvejen rundt om huset, imens de store vinduespartier lader naturen træde visuelt indenfor. De enkle, stringente former og rustikke, organiske materialer skaber desuden en elegant balance og overgang mellem huset og dets omgivelser.

En sti går gennem haven og leder beboere og besøgende til hovedindgangen. Herfra kommer man ind i entreen, der adskiller husets to hovedområder: i den ene ende ligger fællesarealet bestående af stue, åbent køkken og spisestue, og i den anden ende finder man den mere private afdeling med sove- og badeværelser. Særligt i entreen oplever man, hvordan lyset træder elegant ind gennem gulv-til-loft-vinduerne. Herfra har man udsigt gennem huset mod stammerne af de træer, der deler grunden og de omkringliggende enge.

reydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

Ad gangstien rundt om huset kan man gå i læ under den udhængende tagkonstruktion. Husets træfacadebeklædning vil med tiden få patina og blive smuk og levende.

Slow living

Den nordvestlige ende af huset er indrettet som et stort rum inddelt i mindre sektioner med forskellige funktioner. En dyb, fritstående mur med pejs fungerer som adskillende element mellem stue og spisestue, og nichen med indbygget udstyr adskiller på samme måde køkkenet fra entreen. I denne ende af huset har familien mulighed for at være sammen, imens de beskæftiger sig med forskellige ting, som det i dag er en prioriteret blandt mange familier, hvis tilgang til hverdagen er motiveret af livsstilstendensen slow living.

I den mere aflukkede, sydvestlige ende af huset hviler beboerne i deres soveværelser under de store træer. Langs den sydlige facade løber en aflang gang, som giver adgang til de enkelte værelser og badeværelser. På et af husets badeværelser kan man fra badekarret læne sig tilbage og nyde udsigten mod haven og markerne og nyde træernes stille bevægelser i vinden. Det er et af husets mange fristeder og åndehuller, der inviterer til en pause fra hverdagens gøremål.

reydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

Det aflange hus står i læ for en større gruppe træer, der beskytter mod vind fra de store åbne marker omkring grunden.

Nicher Ikebana tokonomaer

© Jonas Bjerre

Nicher bruges i traditionel japansk arkitektur til at udstille særlige ting som skriftruller og blomsterarrangementerne Ikebana. Nicherne kaldes for tokonomaer, og de er tænkt ind i arkitekturen flere steder i det minimalistiske hus.

stue hay sofa grå sofabord hoof samuel wilkinson udsigt

© Jonas Bjerre

Landstedet reydon Grove Farm ligger uforstyrret i et hjørne af regionen Suffolk nord for London, så udsigten gennem de store vinduer byder på lutter marker og træer. Foran udsigten står Mags-sofaen fra Hay sammen med sofabordet Hoof af Samuel Wilkinson for &tradition.

fly sofa røget eg velourhynder space copenhagen

© Jonas Bjerre

Fly-sofaen i røget eg med velourhynder er designet af Space Copenhagen for &tradition. Sofaens organiske former og materialernes lune glød er med til at bløde husets stramme linjer op.

minimalistisk stue hay sofa sofabord pejs udsigt

© Jonas Bjerre

I husets ene ende kan familien opholde sig i et stort åbent rum, som er blidt opdelt af pejsen, der afgrænser rummets funktioner, som primært er stue og køkken. Her har Norm Architects taget højde for tidens trend i moderne familiehjem; muligheden for at være i samme rum uden at behøve at være sammen eller adskilt. Man kan hver især lave sit med følelsen af stadig at have hinanden tæt på. De lyse Hay-sofaer hedder Mags og de mørke &tradition-borde Hoof.

pejs brændeovn brænde stue

© Jonas Bjerre

Pejsen er ligesom resten af huset holdt i stramme, rene linjer.

høtyv minimalistisk indretning

© Jonas Bjerre

Høtyven er fra farmen. Den blev taget med ind og bruges nu som skulptur.

hvidt minimalistisk køkken barstole afteroom menu

© Jonas Bjerre

Det mørke træ i køkkenets bordplade står i stilfuld kontrast til de lyse Dinesen-gulve og det gennemgående lyse interiør, fx de hvide Afteroom-barstole, som er designet af Afteroom Studio for Menu. Det minimalistiske køkken er bygget specielt til huset.

spisestole spisebord &tradition lampe counterbalance

© Jonas Bjerre

Ved spisebordet står stole fra &tradition. Væglampen over dem hedder Counterbalance og er fra italienske Luceplan.

keramik køkken service

© Jonas Bjerre

Keramikken har familien samlet sammen fra forskellige steder.

køkken skærebræt træ bordplade

© Jonas Bjerre

Alle dekorative og funktionelle elementer, som står fremme i køkkenet, er harmoniseret med de øvrige naturmaterialer. Bagved det synlige køkken gemmer sig det, der på engelsk hedder larder, hvor alle maskiner, en ekstra vask, køl, frys mv. befinder sig.

soveværelse minimalistisk udsigt sengetæppe

© Jonas Bjerre

I husets sydvestlige ende ligger de enkelte værelser og badeværelser, hvor beboerne kan gå hvert til sit. Værelserne ligger i læ af en gruppe store, tryghedsskabende træer.

reydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

Lyset falder stille ind gennem alle husets gulv-til-loft-vinduer. Vinduerne sidder på begge sider af det ene soveværelse og skaber frit gennemsyn og udsigt til begge siders marker og enge.

fly stol space copenhagen &tradition

© Jonas Bjerre

En stol fra &traditions Fly-serie af Space Copenhagen har fået plads i soveværelset.

badeværelse stige stol opbevaring håndklæder

© Jonas Bjerre

En Shakerinspireret stol købt lokalt agerer håndklædeholder i husets ene badeværelse.

badekar badeværelse udsigt minimalisme

© Jonas Bjerre

Badeværelset udgør et helle, hvor man kan trække sig tilbage og være sig selv, imens man nyder den omkringliggende natur fra et lunt bad i badekarret ved vinduet.

badeværelse rundt ikea spejl aesop sæbe

© Jonas Bjerre

Det runde spejl er fra Ikea, og sæben er fra australske Aesop.

reydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

Husets indvendige såvel som udvendige flader skifter hen ad dagen karakter i sin leg med lyset – fra de bløde, diffuse lysindfald til de skarpe linjer, der træder ind gennem træbjælkerne og persiennerne. Lysets forløb udspiller sig i de åbne rum og får lov til, som på et lærred, at sætte sit eget nærmest artistiske præg på husets layout.

reydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

null

reydon grove farm norm architects hus england

© Jonas Bjerre

null

Relaterede Artikler