Casa Bona
© Mads Mogensen

I 30 år stod huset overladt til sig selv og naturen, inden Mads og Martina forvandlede det til deres italienske drøm

For 20 år siden overtog stylist Martina Hunglinger og fotograf Mads Mogensen et undseeligt hus i Piemonte. Tilgroet og nedslidt. Siden har de arbejdet på at tilbageføre det italienske landsted til fordums storhed. Her er resultatet, ingen vil rejse hjem fra igen.

Italiensk landidyl

Casa Bona har sit navn efter dets oprindelige ejere, Bona-familien, der i første halvdel af 1900-tallet ejede huset som deres sommerresidens i den lille landsby Neviglie i Piemontes Langhe-vinområde.

Så selvom det havde fået lov til at forfalde igennem tre årtier, da interiørstylist Martina Hunglinger og fotograf Mads Mogensen åbnede jernporten ind til ejendommen for 20 år siden, så fornemmede de straks potentialet. Hus såvel som have var totalt overgroet, og det var tydeligt, at her havde naturen fået lov til at regere uforstyrret, og der var noget nærmest magisk over stedets faldefærdige udtryk. Og så var det bare at starte fra en ende af.

Venner og familie fra nær og fjern kom og hjalp til imod kost og logi og lidt italiensk landidyl. Parrets mål var at genfinde husets sjæl, som igennem årene var forsvundet under den vildtvoksende natur og dårlige designløsninger fra 1970’erne som industrielle fliser og plastikpaneler i loftet.

Det største indgreb var i stuen: Her blev ustabile vægge fjernet, og de originale kastanjetræsbjælker eksponeret i loftet, således at rummet nu strækker sig 12 meter i længden og syv meter i højden med en mezzanin i den ene ende.

Det mørke, patinerede træ spiller smukt op til de lyse omgivelser, og et eklektisk interiør af nyt og gammelt er med til at skabe et charmerende, rustikt udtryk. Som fotograf er naturligt lys et af det vigtigste redskaber for Mads, og derfor fjernede de de tunge, mørnede trædøre og erstattede dem med metal- indrammede døre i stedet, så der både kommer dagslys ind fra gården og fra haven uden om huset.

Det største projekt var at få anlagt poolen

Der, hvor husets originale elementer gav mening at beholde, har de fået lov at blive. Det være sig vinduesskodder, udvalgte døre og trapper, der tilsammen står som et charmerende bevis på fortiden. På hele førstesalen var det dog nødvendigt at skifte gulvet og rette det op – da familien først flyttede ind, var det så skævt, at sønnen Clements legetøjsbiler kunne køre af sig selv på hans værelse.

Køkkenet var det rum, som var i værst stand. Ved at fjerne en væg og 70’er-fliser har parret omdannet rummet til et klassisk landkøkken med håndlavede terrakottafliser på halvdelen af gulvet, hvidkalkede vægge og solidt inventar som et gaskomfur og en dobbeltsidet porcelænsvask, og i modsatte ende er der plads til en spiseplads foran et åbent ildsted.

Generelt kan man sige, at stilen for interiøret er moderne landliv: Her er vintage- og loppefund kombineret med udvalgte designmøbler, der skaber et afbalanceret udtryk. Parret ønskede at skabe et hjem, der var ligetil og praktisk, da livet på landet kalder på robuste og holdbare materialer, og følelsen af at træde ind i huset skulle være som at få et langt, varmt kram.

Foruden at få styr på vildnisset af en have var det største projekt udenfor at få anlagt poolen. Den er placeret under store kastanjetræer, der året rundt kaster henholdsvis hvide blomster, så kastanjer og til sidst blade af sig, men det var den placering, som så smukkest ud, så derfor fortryder familien ikke deres beslutning. Det er her, de rekreerer sig efter lange arbejdsrejser og er værter for iskolde sommeraperitiffer i skyggen.