Stenbidderognen er havets superfood

Den korte sæson for den stenbiderrogn er over os og der er både helbredsmæssige og smagsmæssige grunde til sætte tænderne i de farverige, friske og salte fiskeæg med den særlige sødme.

Stenbidderrogn

© Christopher Hennings, Kokblog.dk

Den danske kaviar

Kært barn har mange navne og stenbiderrognen kaldes "den danske kaviar" og regnes for at være én af forårsbebuderne. Stenbideren lever typisk i havene omkring Grønland og i Nordatlanten og netop nu svømmer den mod danske farvande for at gyde. Talrige kystfiskere trækker derfor i tøjet i disse måneder for at fange den eftertragtede fisk og dens rogn.

Selvom stenbideren har et udmærket hvidt kød, der egner sig til stegning eller røgning, så er det hunfiskens lyserøde eller lilla rogn, som danskerne kender bedst og holder af.

Stenbideren er let genkendelig på sin runde, noget oppustede krop. På bugen sidder en sugekop, som fisken bruger til at suge sig fast med. Den er nemlig ikke nogen dygtig svømmer. Den bliver typisk 20-30 centimeter lang og lever på stenet havbund, hvor den jager krebsdyr, småfisk og gobler.

Netop i disse uger svømmer hunnen - kvabsoen - til danske farvande for at gyde. Når hunnen har gydet de cirka 300.000 æg, den har, vender den tilbage til de nordatlantiske farvande, mens hannen tager sig af æggene, holder fjender på afstand og holder "barselsorlov".

LÆS OGSÅ: Hummersandwich med stenbiderrogn.

Rig på A, D og K2-vitaminer

Der er flere grunde til at sætte tænderne i stenbiderrogn. Rognen har en særlig umami-kombination af salt og sødt og så er den ligesom andre rogntyper rig på både A, D og K2-vitaminer. Vitaminer, som er vigtigere at få i de mørke, danske vintermåneder.

Fiskehandler Tommy Raabo Fischer fra fiskeforretningen HAV i Torvehallerne siger:

-Fiskeæg er naturens superfood. Der er en stærk tradition i Danmark for stenbiderrogn, som ikke findes andre steder. Og udover en sublim smag, som er elsket af madører og kokke, så er stenbiderrognen rig på zink, jod og ikke mindst fedtsyrer, som hjernen har brug for, for at kunne fungere optimalt. Fiskerogn har historisk været opfattet som en slags "hellig spise" og inuitter såvel som danskere satte stor pris på æggene i gamle dage, fordi de vidste, at det var en god måde at få vitaminer på. Rognen indeholder også store mængder sunde fedtsyrer, som modvirker betændelsestilstande i kroppen. Og så smager rognen altså helt fantastisk på en hjemmelavet blinis med ekstra fed creme fraiche, rødløg og dild på toppen.

LÆS OGSÅ: Kartoffelmad med stenbiderrogn.

Relaterede Artikler