Stenbidderrogn
© Christopher Hennings, Kokblog.dk

Stenbidderognen er havets superfood

Den korte sæson for den stenbiderrogn er over os og der er både helbredsmæssige og smagsmæssige grunde til sætte tænderne i de farverige, friske og salte fiskeæg med den særlige sødme.

Den danske kaviar

Kært barn har mange navne og stenbiderrognen kaldes "den danske kaviar" og regnes for at være én af forårsbebuderne.

Stenbideren lever typisk i havene omkring Grønland og i Nordatlanten og svømmer fra januar mod danske farvande for at gyde. Her fra er der sæson for stenbiderrogn i Danmark. Mere konkret plejer sæsonen at vare fra februar til april, men har vinteren været knap så hård, kan sæsonen begynde allerede i januar.

Selvom stenbideren har et udmærket hvidt kød, så er det hunfiskens lyserøde eller lilla rogn, som danskerne kender bedst og holder af og det er således sjældent, at selve kødet spises.

Stenbideren er let genkendelig på sin runde, noget oppustede krop. På bugen sidder en sugekop, som fisken bruger til at suge sig fast med – deraf navnet stenbider. Den er nemlig ikke nogen dygtig svømmer. Den bliver typisk 20-30 centimeter lang og lever på stenet havbund, hvor den jager krebsdyr, småfisk og gobler.

Når hunnen har gydet de cirka 300.000 æg, den har, vender den tilbage til de nordatlantiske farvande, mens hannen tager sig af æggene, holder fjender på afstand og holder "barselsorlov".

LÆS OGSÅ: Hummersandwich med stenbiderrogn.

Rig på A-, D- og K2-vitaminer

Der er flere grunde til at sætte tænderne i stenbiderrogn. Rognen har en særlig umami-kombination af salt og sødt og så er den ligesom andre rogntyper rig på både A, D og K2-vitaminer. Vitaminer, som er vigtigere at få i de mørke, danske vintermåneder.

Fiskehandler Tommy Raabo Fischer fra fiskeforretningen HAV i Torvehallerne siger:

-Fiskeæg er naturens superfood. Der er en stærk tradition i Danmark for stenbiderrogn, som ikke findes andre steder. Og udover en sublim smag, som er elsket af madører og kokke, så er stenbiderrognen rig på zink, jod og ikke mindst fedtsyrer, som hjernen har brug for, for at kunne fungere optimalt. Fiskerogn har historisk været opfattet som en slags "hellig spise" og inuitter såvel som danskere satte stor pris på æggene i gamle dage, fordi de vidste, at det var en god måde at få vitaminer på. Rognen indeholder også store mængder sunde fedtsyrer, som modvirker betændelsestilstande i kroppen. Og så smager rognen altså helt fantastisk på en hjemmelavet blinis med ekstra fed creme fraiche, rødløg og dild på toppen.

LÆS OGSÅ: Kartoffelmad med stenbiderrogn.