Sådan laver du den perfekte julemiddag med helstegt kalkun

Lav den perfekte julemiddag med helstegt kalkun med lækkert stuffing og sherrysauce. Servér kalkunen med en fantastisk grøn waldorfsalat.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på helstegt kalkun med stuffing og sherrysauce

Arbejdstid: 45 minutter
Tid at stege: ca. 3 timer
Tid til at anrette: 30 minutter
Antal personer: 6-8

TIP Beregn 35-40 min. pr. kg kalkun ved 175°

Det skal du bruge:

  • 1 kalkun 4-5 kg
  • salt, friskkværnet peber
  • 120 g bacon i skiver

Stuffing

  • 1 hakket løg
  • 30 g bacon i skiver
  • 100 g hakkede svampe
  • 50 g soltørrede tranebær
  • 1 spsk. friske timianblade
  • 100 g smuldret brød uden skorpe 25 + 50 g smør

Sherrysauce

  • 1⁄2 liter hønsebouillon eller kyllingefond
  • 11⁄2 dl sherry
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1/2 dl vand
  • salt, friskkværnet peber

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Fremgangsmåde til helstegt kalkun

  1. Sæt ovnen på 175°.
  2. Skyl og tør kalkunen indvendig, og vrid vingespidserne om på ryggen. Krydr med salt og peber.
  3. Rist hakket løg, til det er gyldent, sammen med 30 g bacon i tynde strimler og svampe.
  4. Bland med tranebær, timian, smuldret brød og 25 g smør i små tern.
  5. Fyld kalkunen med brødblandingen, og luk med en kødnål.
  6. Løft forsigtigt brystskindet fri af kødet, og fordel 50 g smør under skindet. Bind en snor rundt om lårene, så de holdes sammen under stegningen. Dæk brystet med 120 g baconskiver.
  7. Læg kalkunen i en bradepande, og hæld hønsebouillon i bunden. Steg kalkunen, 23⁄4 - 3 timer.
  8. Dryp jævnligt kalkunen med stegeskyen i bradepanden, tilsæt evt. ekstra vand til bradepanden. Den er færdigstegt ved centrumtemperatur, 75°.
  9. Lad kalkunen hvile lidt, inden den parteres. 10.Sherrysauce: Hæld skyen fra i en skål, og skrab bunden godt, så det hele kommer med. Bland skyen med sherry, si den, og skum for fedt. Mål mængden af sky, og juster med vand, så du har i alt 5 dl.
  10. Bring skyen i kog, og jævn med en meljævning. Smag til med salt, peber og ekstra sherry.
  11. Anretning: Halvér kalkunen ned midt igennem brystet med en skarp kniv. Skær lårene af, og del i overlår og underlår. Overlåret deles igen i to. Skær brystet af brystbenet, og skær det i 3-4 pæne stykker.
  12. Læg stuffing ved kødet.

TIP Pil resten af kødet af skroget næste dag, og brug det sammen med evt. rester i fx en sandwich eller lynstegt med masser af grøntsager.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på grøn waldorfsalat

Tid i alt:15 minutter
Antal personer: 4-6

Ingredienser

  • 4 stilke bladselleri
  • 3 æbler
  • 1⁄4 citron, saft

Dressing

  • 200 g cremefraiche 18%
  • 1⁄2 dl eddike
  • 2-3 spsk. sukker
  • 1⁄4 tsk. salt, friskkværnet peber
  • 250 g små grønne og blå stenfri druer
  • 50 g grofthakkede valnødder
  • 1 håndfuld brøndkarse

Fremgangsmåde

  1. Snit bladsellerien meget skråt og fint, eller riv dem i lange bånd med en tyndskræller.
  2. Snit æblerne i fine tynde skiver, dryp evt. med lidt citronsaft.
  3. Dressing: Rør cremefraiche, eddike og sukker sammen, og smag dressingen til med salt og peber.
  4. Anretning: Bland bladselleri, æble, druer, valnødder, lidt hakket top fra bladsellerien samt brøndkarse, og hæld dressingen over ved servering.

TIP Man kan evt. vende salaten helt i dressingen, og til sidst drysse med nødder og brøndkarse.

Relaterede Artikler