© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Sådan laver du den perfekte julemiddag med helstegt kalkun

Lav den perfekte julemiddag med helstegt kalkun med lækkert stuffing og sherrysauce. Servér kalkunen med en fantastisk grøn waldorfsalat.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Helstegt kalkun med stuffing og sherrysauce

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • kalkun
  • 40 g bacon
  • salt og peber

Stuffing:

  • hakket løg
  • 10 g bacon i skiver
  • 33 g hakkede svampe
  • 16 g soltørrede tranebær
  • ⅓ spsk. frisk timian
  • 33 g smuldret brød uden skorpe
  • 16 g smør

Sherrysauce

  • ¼ l hønsebouillon
  • ¼ dl sherry
  • ½ spsk. hvedemel
  • ¼ dl vand
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

Helstegt kalkun

  1. Sæt ovnen på 175°.
  1. Skyl og tør kalkunen indvendig, og vrid vingespidserne om på ryggen. Krydr med salt og peber.
  1. Rist hakket løg, til det er gyldent, sammen med 30 g bacon i tynde strimler og svampe.
  1. Bland med tranebær, timian, smuldret brød og 25 g smør i små tern.
  1. Fyld kalkunen med brødblandingen, og luk med en kødnål.
  1. Løft forsigtigt brystskindet fri af kødet, og fordel 50 g smør under skindet. Bind en snor rundt om lårene, så de holdes sammen under stegningen. Dæk brystet med 120 g baconskiver.
  1. Læg kalkunen i en bradepande, og hæld hønsebouillon i bunden. Steg kalkunen, 23⁄4 - 3 timer.
  1. Dryp jævnligt kalkunen med stegeskyen i bradepanden, tilsæt evt. ekstra vand til bradepanden. Den er færdigstegt ved centrumtemperatur, 75°.
  1. Lad kalkunen hvile lidt, inden den parteres.

Sherrysauce

  1. Hæld skyen fra i en skål, og skrab bunden godt, så det hele kommer med.
  1. Bland skyen med sherry, si den, og skum for fedt.
  1. Mål mængden af sky, og juster med vand, så du har i alt 5 dl.
  1. Bring skyen i kog, og jævn med en meljævning.
  1. Smag til med salt, peber og ekstra sherry.

Anretning

  1. Halvér kalkunen ned midt igennem brystet med en skarp kniv. Skær lårene af, og del i overlår og underlår. Overlåret deles igen i to. Skær brystet af brystbenet, og skær det i 3-4 pæne stykker.
  1. Læg stuffing ved kødet.
  • Pil resten af kødet af skroget næste dag, og brug det sammen med evt. rester i fx en sandwich eller lynstegt med masser af grøntsager.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Grøn waldorfsalat

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • 2 stilke bladselleri
  • æbler
  • ¼ citron saft

Dressing:

  • 100 g creme fraiche 18%
  • ¼ dl eddike
  • 1½ spsk. sukker
  • salt og friskkværnet peber
  • 125 g små grønne og blå stenfri druer
  • 25 g grofthakkede valnødder
  • ½ håndfuld brøndkarse

Sådan gør du:

Salat:

  1. Snit bladsellerien meget skråt og fint, eller riv dem i lange bånd med en tyndskræller.
  1. Snit æblerne i fine tynde skiver, dryp evt. med lidt citronsaft.

Dressing:

  1. Rør cremefraiche, eddike og sukker sammen, og smag dressingen til med salt og peber.

Anretning:

  1. Bland bladselleri, æble, druer, valnødder, lidt hakket top fra bladsellerien samt brøndkarse, og hæld dressingen over ved servering.

Man kan evt. vende salaten helt i dressingen, og til sidst drysse med nødder og brøndkarse.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic