Sådan laver du den perfekte julemiddag med helstegt kalkun

Lav den perfekte julemiddag med helstegt kalkun med lækkert stuffing og sherrysauce. Servér kalkunen med en fantastisk grøn waldorfsalat.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på helstegt kalkun med stuffing og sherrysauce

Arbejdstid: 45 minutter Tid at stege: ca. 3 timer Tid til at anrette: 30 minutter Antal personer: 6-8 TIP Beregn 35-40 min. pr. kg kalkun ved 175° 1 kalkun 4-5 kg salt, friskkværnet peber 120 g bacon i skiver STUFFING 1 hakket løg 30 g bacon i skiver 100 g hakkede svampe 50 g soltørrede tranebær 1 spsk. friske timianblade 100 g smuldret brød uden skorpe 25 + 50 g smør SHERRYSAUCE 1⁄2 liter hønsebouillon eller kyllingefond 11⁄2 dl sherry 2 spsk. hvedemel 1/2 dl vand salt, friskkværnet peber

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Fremgangsmåde til helstegt kalkun

1.Sæt ovnen på 175°. 2. Skyl og tør kalkunen indvendig, og vrid vingespidserne om på ryggen. Krydr med salt og peber. 3. Rist hakket løg, til det er gyldent, sammen med 30 g bacon i tynde strimler og svampe. 4. Bland med tranebær, timian, smuldret brød og 25 g smør i små tern. 5. Fyld kalkunen med brødblandingen, og luk med en kødnål. 6. Løft forsigtigt brystskindet fri af kødet, og fordel 50 g smør under skindet. Bind en snor rundt om lårene, så de holdes sammen under stegningen. Dæk brystet med 120 g baconskiver. 7. Læg kalkunen i en bradepande, og hæld hønsebouillon i bunden. Steg kalkunen, 23⁄4 - 3 timer. 8. Dryp jævnligt kalkunen med stegeskyen i bradepanden, tilsæt evt. ekstra vand til bradepanden. Den er færdigstegt ved centrumtemperatur, 75°. 9. Lad kalkunen hvile lidt, inden den parteres. 10.Sherrysauce: Hæld skyen fra i en skål, og skrab bunden godt, så det hele kommer med. Bland skyen med sherry, si den, og skum for fedt. Mål mængden af sky, og juster med vand, så du har i alt 5 dl. 11. Bring skyen i kog, og jævn med en meljævning. Smag til med salt, peber og ekstra sherry. 12. Anretning: Halvér kalkunen ned midt igennem brystet med en skarp kniv. Skær lårene af, og del i overlår og underlår. Overlåret deles igen i to. Skær brystet af brystbenet, og skær det i 3-4 pæne stykker. 13. Læg stuffing ved kødet.
TIP Pil resten af kødet af skroget næste dag, og brug det sammen med evt. rester i fx en sandwich eller lynstegt med masser af grøntsager.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

### Opskrift på grøn waldorfsalat Tid i alt:15 minutter Antal personer: 4-6 ### Ingredienser 4 stilke bladselleri 3 æbler 1⁄4 citron, saft DRESSING: 200 g cremefraiche 18% 1⁄2 dl eddike 2-3 spsk. sukker 1⁄4 tsk. salt, friskkværnet peber 250 g små grønne og blå stenfri druer 50 g grofthakkede valnødder 1 håndfuld brøndkarse ### Fremgangsmåde
1. Snit bladsellerien meget skråt og fint, eller riv dem i lange bånd med en tyndskræller. 2. Snit æblerne i fine tynde skiver, dryp evt. med lidt citronsaft. 3. Dressing: Rør cremefraiche, eddike og sukker sammen, og smag dressingen til med salt og peber. 4. Anretning: Bland bladselleri, æble, druer, valnødder, lidt hakket top fra bladsellerien samt brøndkarse, og hæld dressingen over ved servering. TIP Man kan evt. vende salaten helt i dressingen, og til sidst drysse med nødder og brøndkarse.

Relaterede Artikler