Opskrift på helstegt kalkun med stuffing og sherrysauce
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på helstegt kalkun med stuffing og sherrysauce

Skal der kalkun på bordet til julemiddagen hos dig, får du her en skøn opskrift på den perfekte julemiddag med helstegt kalkun med lækker stuffing og sherrysauce.

Helstegt kalkun med stuffing og sherrysauce

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

  • kalkun
  • 40 g bacon
  • salt og peber

Stuffing:

  • hakket løg
  • 10 g bacon i skiver
  • 33 g hakkede svampe
  • 16 g soltørrede tranebær
  • ⅓ spsk. frisk timian
  • 33 g smuldret brød uden skorpe
  • 16 g smør

Sherrysauce:

  • l hønsebouillon
  • dl sherry
  • ½ spsk. hvedemel
  • dl vand
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

Helstegt kalkun

  1. Sæt ovnen på 175°.
  1. Skyl og tør kalkunen indvendig, og vrid vingespidserne om på ryggen. Krydr med salt og peber.
  1. Rist hakket løg, til det er gyldent, sammen med 30 g bacon i tynde strimler og svampe.
  1. Bland med tranebær, timian, smuldret brød og 25 g smør i små tern.
  1. Fyld kalkunen med brødblandingen, og luk med en kødnål.
  1. Løft forsigtigt brystskindet fri af kødet, og fordel 50 g smør under skindet. Bind en snor rundt om lårene, så de holdes sammen under stegningen. Dæk brystet med 120 g baconskiver.
  1. Læg kalkunen i en bradepande, og hæld hønsebouillon i bunden. Steg kalkunen, 23⁄4 - 3 timer.
  1. Dryp jævnligt kalkunen med stegeskyen i bradepanden, tilsæt evt. ekstra vand til bradepanden. Den er færdigstegt ved centrumtemperatur, 75°.
  1. Lad kalkunen hvile lidt, inden den parteres.

Sherrysauce

  1. Hæld skyen fra i en skål, og skrab bunden godt, så det hele kommer med.
  1. Bland skyen med sherry, si den, og skum for fedt.
  1. Mål mængden af sky, og juster med vand, så du har i alt 5 dl.
  1. Bring skyen i kog, og jævn med en meljævning.
  1. Smag til med salt, peber og ekstra sherry.

Anretning

  1. Halvér kalkunen ned midt igennem brystet med en skarp kniv. Skær lårene af, og del i overlår og underlår. Overlåret deles igen i to. Skær brystet af brystbenet, og skær det i 3-4 pæne stykker.
  1. Læg stuffing ved kødet.
  • Pil resten af kødet af skroget næste dag, og brug det sammen med evt. rester i fx en sandwich eller lynstegt med masser af grøntsager.

Server kalkunen sammen med en grøn waldorfsalat, der står perfekt sammen med kalkunen.

Opskriften finder du her.

Forbered julekalkunen
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic