Brunkage-cheesecake med havtorn & kageskov
Prøv en anderledes dessert til højtiden, med en jule-version af cheesecaken.
AfGitte Heidi Rasmussen
Brunkage-cheesecake med havtorn & kageskov
Ostekagen kan laves i god tid og fx dagen før julegildet. Her bliver bunden lavet af knuste brunkager og med syrlig havtornetop. Pynten er en skov bagt af brunkagedej.
Det skal du bruge:
- 225 g brunkager
- 100 g smør
- 50 g mørk chokolade
- 3 blade husblas
- 400 g flødeost eller mascarpone
- 100 g flormelis
- ½ appelsin – saft og skal
- 2½ dl piskefløde
- 100 g havtorn
- 75 g sukker
- 1½ dl appelsinsaft
- 3 blade husblas
Sådan gør du:
- Kom brunkagerne i en plastpose, og knus dem med en kagerulle.
- Smelt smørret i en gryde, tilsæt chokolade, og rør, til det er smeltet.
- Bland med kagekrummer, og kom det i bunden af en kagering/muffinform, pres blandingen godt sammen, så den dækker hele bunden. Sæt den i køleskabet, til bunden er fast.
- Læg husblassen i blød i koldt vand.
- Pisk flødeost, flormelis og appelsin godt sammen.
- Smelt husblassen over vandbad, den bør føles lun og være relativt tyndtflydende.
- Hæld den i en tynd stråle i ostecremen, mens der piskes.
- Pisk fløden til let flødeskum, og vend den i cremen.
- Kom cremen i formen, og glat overfladen. Sæt dem i køleskabet i mindst 2 timer.
- Læg husblas i blød i koldt vand.
- Bring havtorn, sukker og appelsinsaft i kog, og kog, til bærrene er godt møre.
- Passér det gennem en sigte, så bærskallerne sies fra.
- Smelt husblassen i den varme saft, og sæt den til afkøling.
- Når saften er blevet kold, ca. 30 min., men stadig flydende, hældes den ud over kagen. Sæt den koldt, til geleen er helt stivnet.
Tip:
Pynt eksempelvis med en skov bagt af brunkagedej. Find opskriften på brunkager lige her.