Frederiksdal
© Frederiksdal

På tur til Sydhavsøerne: 3 steder du skal besøge på Lolland

Lolland er med rette kendt for sin smukke natur, gode råvarer og ikke mindst sit flade landskab. Vi har fundet frem til tre ting, du skal opleve, spise og drikke på den flade ø.

Frederiksdal: Det skal du drikke

På Frederiksdal Gods på Lollands vestkyst finder man god vin i smuk natur. Her producerer de prisvindende kirsebærvin, som vinekspert Sæsonmelier beskriver som noget af det bedste frugtvin, der bliver lavet i Danmark.

Både park, vineri og butik er åbent for offentligheden alle ugens dage.

I butikken kan man finde Frederiksdals egne kirsebærvine, som både tæller mousserende vine, dessertvine og “stille” madvine, der næsten minder om rødvin i udtrykket. Du kan godt glemme alt om den typiske alt for søde kirsebærvin, her laver de vin på de røde bær, som du aldrig har smagt det før.

I sommermånederne kan man komme på rundvisninger i vineriet og kirsebærplantagen, og i løbet af året holder de forskellige events såsom julekoncert på godset og opera i vineriet.

Man er altid velkommen til at kigge forbi og gå en tur i det smukke landskab, der tæller både skov, park og kyst. Her er afmærkede vandreruter fra 1,3 til 6,5 km.

Læs mere på deres hjemmeside.

Søllestedgaard. Den grønne verden
© Den Grønne Verden / Nils Lund

Søllestedgaard / Den Grønne Verden: Det skal du spise

Søllestedgaard er et imponerende gods beliggende midt inde på øen. Det er dog langt fra det eneste på Lolland, og flere af landets smukkeste godser og herregårde er placeret på Sydhavsøen.

På Søllestedgaard Gods har Den Grønne Verden etableret køkkenhave, gårdbutik, restaurant og cafe. I køkkenhaven dyrker de grøntsager, urter og blomster efter biodynamiske principper, og de kan prale af at være en af Danmarks største åbne køkkenhaver. De skønne råvarer bliver selvfølgelig brugt i restauranten og cafeens køkken og ikke mindst solgt i deres ekstraordinære gårdbutik.

Cafeen ligger i forlængelse af gårdbutikken, mens Spiseriet er placeret i godsets gamle restaurerede hestestald. Har du lyst til at sætte tænderne i en menu, der er bygget op omkring friske råvarer dyrket i den lollandske muld lige udenfor restaurantens vinduer, så husk at reserver bord. Her er ofte fuldt booket lang tid i forvejen. De inviterer også til forskellige events og arrangementer igennem året, såsom Skt. Hans Aften, live musik og særlige middagsarrangementer.

Læs mere og book på deres hjemmeside.

Indgangen til Richard Winthers Hus

Richard Winthers Hus er placeret i Vindeby, en lille landsby udenfor Nakskov på Vestlolland.

© chris1million
Richard Winthers Hus

I entreen bliver man budt velkommen af farverige malerier på både væg og loft.

© chris1million
Richard Winthers Hus

Richard Winthers Hus

© chris1million

Richard Winthers Hus: Det skal du opleve

Kun 10 kilometer fra Frederiksdal og et kvarters kørsel fra Nakskov, kan kunstelskere og andre nysgerrige få sig en unik og anderledes kulturoplevelse. I den lille landsby Vindeby finder man nemlig multikunstneren Richard Winthers hus.

Den danske billedkunstner, skulptør og fotograf boede her fra 1993 til sin død i 2007. Da han flyttede ind, trængte stedet kraftigt til at blive sat i stand, men i stedet for at kaste sig over en renovering, koncentrerede han sig om sin kunst. Richard Winther brugte blandt andet huset som sit lærred og skabte over 50 værker direkte på de slidte vægge og lofter. I dag kan man gå på opdagelse i kunstnerboligen, der er bevaret i hans ånd.

Udover de permanente vægmalerier, bliver et udvalg af hans øvrige værker udstillet i huset. Her er kæmpe oliemalerier, mindre værker på bølgepap, store gipsskulpturer, små lerfigurer, fotografier og meget andet fra kunstnerens hånd. Udstillingen skifter årligt og der er også nogle få rum dedikeret til andre kunstnere.

Er du på udkig efter en traditionel museumstur, kan du godt køre videre, men har du lyst til en anderledes kunstoplevelse, så kan det varmt anbefales at gå på opdagelse i det helt specielle hus.

Der er åbent lørdag og søndag fra 14-17 og ellers efter aftale. Læs mere på deres hjemmeside.

Er du frisk på flere oplevelser på Lolland, så tjek disse 7 naturoplevelse ud.