En djævlelignende figur tager en bid af en kvindes ben på den ene væg, i loftet løber heste løbsk og midt på gulvet i et andet rum står en gipsskulptur af forskellige væsner.
Vi befinder os i Richard Winthers sidste hjem i Vindeby, en lille landsby langt ude på landet på Lolland. Her havde den danske kunstner privat bolig og atelier fra 1993 til 2007, og i løbet af sin tid i huset overmalede han vægge og lofter med mere end 50 værker.
I dag er huset åbent for offentligheden, hvor man kan dykke ned i Richard Winthers mange forskellige værker. Udover de permanente loft- og vægmalerier, kan man hvert år opleve en ny udstilling med værker fra kunstnerens bagkatalog, og enkelte rum er dedikeret til skiftende udstillinger med øvrige kunstnere.
Som en skattejagt
Da Richard Winther flyttede ind i huset på Vestlolland i 1993, var det faldefærdigt. Men i stedet for at istandsætte det, flyttede han ind i huset som det var og brugte tiden på at fordybe sig i sin kunst. Efter hans død, har man valgt at bevare huset i hans ånd: Der er spindelvæv i krogene, tapetet mangler hist og her, og der er huller i væggene.
Et besøg i Richard Winthers hus er langt fra den normale gallerioplevelse. Der må gerne tales og grines, og de frivillige der viser huset frem, sørger også for en kop kaffe undervejs.
Det føles som en skattejagt at gå igennem huset, og bag hvert et hjørne gemmer sig alt fra store oliemalerier over mindre værker på bølgepap til private fotografier, små lerfigurer og store gipsskulpturer.
Lad indtrykkene synke ind
Richard Winther var glad for mystiske og uhyggelige historier, og flere af motiverne er da umiddelbart også ret voldsomme. Entreen er for eksempel fyldt med kannibaler. Ifølge rundviseren er malerierne et udtryk for, hvordan Richard Winther følte, at han og hans ekskone havde “fortæret” hinanden igennem de mange år, de var gift. Det fortolkede han efter skillsmissen i sin kunst, som kannibaler der spiser hinanden.
Der er stole, sofaer og sækkestoler sat frem rundt omkring i huset, hvor nysgerrige gæster kan tage et hvil og lade de mange indtryk synke ind - og man kan læne sig tilbage og se ordentligt på værkerne i loftet.
Nysgerrig opfinder
Som huset også afspejler, så bevægede Richard Winther sig igennem mange stil- og kunstarter. I starten arbejdede han primært med konkret kunst, og han fremstillede også en stor mængde raderinger, senere var han mest optaget af figurativt maleri og i en periode arbejdede han en del med modifikationer af naturalistiske loppemarkeds-malerier. Derudover skabte han også store gipsskulpturer, keramik, fotografiske værker og eksperimentelle film.
Udover at være en talentfuld kunstner, var han også en nysgerrig opfinder. Havde han ikke det nødvendige værktøj i sin værktøjskasse, så skabte han det selv, og han har blandt andet efterladt sig en række hjemmebyggede kameraer, som man også kan finde i huset.
Anerkendt kunstner
Richard Winther var en anerkendt kunstner i sin tid og opnåede også international anerkendelse. Han er uddannet fra Det Danske Kunstakademi, hvor han også var professor i en årrække.
I 1947 var han medstifter af Linien II - en abstrakt konkret gruppering af kunstnere, 1961 var han med til at stifte Den Eksperimenterende Kunstskole, og i 1960erne var han redaktør af tidsskriftet Hvedekorn. Han arbejdede blandt andet sammen med kunstnere som Jørgen Rømer, Bjørn Nørgaard og Steen Møller Rasmussen og blev vejledt af Richard Mortensen.
Ligegyldige folk er ikke velkomne
På sine ældre dage isolerede Richard Winther sig mere og mere i huset på Lolland. Han var ikke meget for at udstille, og han nægtede at sælge sin kunst. Det gjorde, at han langsomt blev mindre og mindre kendt.
Det er dog en fejl at beskrive Richard Winther som en decideret eneboer. Det var han ikke, fortæller rundviseren, men han havde et kæmpe ego og manglede ikke selvtillid, og han gad kun tale med dem, “der var værd at tale med”. Ligegyldige folk var ikke velkomne i hans hjem.