røde druer
© chris1million

9 danske vingårde, du skal besøge: Kristina fra Sæsonmelier guider

Rundt i landet findes efterhånden flere vingårde med rundvisninger og salg. Sommelier Kristina Muusmann fra Sæsonmelier guider til danske vinproducenter, som det er værd at besøge - og ikke mindst smage.

En vingårdstur er måske noget, de fleste vil forbinde med en rejse til Frankrig, Italien eller Spanien. Men sådan behøver det ikke længere være. I Danmark er vi nemlig begyndt at producere velsmagende vin, og en af dem, der har besøgt flere danske vinmagere er sommelier og vinformidler, Kristina Muusmann fra Sæsonmelier.

Sæsonmelier er en vinhandel på Prags Boulevard i København, som udover at sælge gode vine også importerer vin, arrangerer vinsmagninger og som arbejder med formidling vin.

“Som fagperson har jeg en stor nysgerrighed og et bankende hjerte for dansk vin. Det er spændende at følge udviklingen, og jeg elsker at tage rundt og besøge så mange danske vinbønder som muligt,” siger Kristina Mussmann, som bl.a. tilbyder vinsmager med fokus på danske vine.

Vi har allieret os med den kyndige sommelier, der peger på 9 danske vingårde, som det er værd at besøge.

Kristina Muusmann

Kristina Muusmann er uddannet sommelier og har sin egen vinhandel og butik Sæsonmelier.

© chris1million

Guldbæk vin

Guldbæk Vin er en familiedrevet vingård placeret i Himmerlands bakkede landskab i Nordjylland. Her har Jan og Lone specialiseret sig i hvidvine, som typisk er meget harmoniske, superaromatiske og syrerige.

Hos Guldbæk bruger de den grønne Solaris-drue, som er en utrolig velegnet drue til det danske klima, men de er også på udkig efter nye druesorter. Det betyder, at de har en masse spændende ting i jorden, som jeg i hvert fald ikke havde hørt om før. De har allerede nu en vin klar på druen Riesel, som minder lidt om Riesling, som de fleste kender - dvs. mineralitet, høj syre og citrusfrugt i aroma.

Guldbæk Vin ligger midt i et naturskønt område, og her kan man sidde lidt forhøjet og se ud over markerne, mens man smager de dejlige vine og måske nyder en lille anretning. Det er virkelig et dejligt sted.

De har åbent dagligt fra 11-17 i butikken og cafeen, og ellers kan du booke tid til en rundvisning. Læs mere og book tid på hjemmesiden.

Guldbæk Vingård

Guldbæk Vin ligger midt i et naturskønt område

© Kristina Muusmann

Skærsøgaard

Lidt uden for Kolding ligger Skærsøgaard, som Svend Moesgaard står bag. Han er en af pionererne inden for dansk vin, og han havde allerede vin i jorden tilbage i 1990'erne. Han er en af dem, der har gjort meget for at få Danmark anerkendt som vinland, og han har endda fået godkendt en appellation af EU. En appellation betyder, at man i et defineret område bruger en bestemt produktionsmetode til en bestemt vinstil, som vi fx kender det fra Champagne i Frankrig. Vi har én officiel appellation i Danmark, og det er vinområdet Dons ved Kolding Fjord, hvor Skærsøgaard er placeret.

Dons er mousserende vin, som smager fantastisk. At lave en vin, som Svend gør, har krævet 20 års hårdt arbejde. Det er virkelig et håndværk, og man skal prøve mange ting af, og gå meget igennem, før man når dertil. Det kræver tålmodighed og ihærdighed, men i sidste ende kan det betale sig. Det skal også nævnes at Skærsøgaard laver mange andre vinstile og seneste eksperiment er en orangevin på Solaris.

Gårdbutikken er åben mandag og onsdag kl. 9-16 eller efter aftale. Find mere info på deres hjemmeside.

Skærsøgaard

Skærsøgaard er placeret i vinområdet Dons ved Kolding Fjord - den eneste officielle appellation i Danmark.

© Kristina Muusmann
Skærsøgaard
© Kristina Muusmann

Andersen Winery

På Djursland, tæt ved Mols Bjerge, finder man Andersen Winery, som laver vine på frugt og ikke druer. De har ret mange vine i deres sortiment - fra de tørre, der er gode til aperitif og fiskeserveringer, til de søde vine, som kan bruges til dessert. De er især kendt for deres æblevine, men de laver også en rigtig spændende vin på rabarber, hindbær og en på solbær.

Hos Andersen Winery laver de både mousserende vin efter fransk cidertradition, en enkelt såkaldt “stille vin” - altså vin uden bobler - og endelig deres æblevin efter champagnemetoden.

Andersen Winery er kun et vineri. De har altså ikke deres egen æbleplantage eller frugtmarker, men køber fra forskellige danske producenter. Kommer man på besøg, kan man gå en tur igennem vineriet, hvor de bl.a. forklarer, hvad det egentlig vil sige, at en æblevin er lavet efter champagnemetoden, og man kan se maskinerne og høre om processen. Og så er der selvfølgelig mulighed for at smage deres vine og købe med hjem.

Vineriet har åbent hver dage hele sommeren, og det kræver ingen forudbestilling. Derudover holder de smageaftener, som kræver billet. Info og booking via deres hjemmeside.

Andersen Winery
© Andersen Winery

By Stokkebye

By Stokkebye ligger på Fyn mellem Nyborg og Kerteminde og er en utrolig smuk vingård. Deres vine er i øvrigt produceret efter økologiske principper, og de går efter en certificering.

Stedet er drevet af Jacob og Helle, og for Jacob var det en gammel drengedrøm at være vinbonde. Før han kastede sig ud i at realisere drømmen sammen med sin hustru, har han arbejdet i restaurationsbranchen i mange år, som bl.a. sommelier, tjener og butler.

By Stokkebye laver mousserende vin, hvidvin og et par søde vine. De er kendt for og specialiseret i mousserende vin på Pinot Noir. Stjernen i deres sortiment er Stella Mary, som er lavet efter champagnemetoden. Med sine elegante bobler, høje syre og lette frugt og kompleksitet, sender den tankerne mod Champagne. Den kan man godt servere i en blindsmagning og narre folk til at tro, den er fra Frankrig!

Bonusinfo: By Stokkebye har også deres eget kaviarbrand! Så ikke nok med, at man kan smage god vin, så kan man også komme til Mousserende vin & Kaviarsmagning her. Vineriet har åbent fredag-lørdag kl. 11-16.00 og efter aftale. Tjek deres hjemmeside ud for info og events.

By Stokkebye

By Stokkebye producerer vine efter økologiske principper, og de går efter en certificering.

© Cliff Coovi

Klitgaard Vin

Klitgaard Vin er den smukkeste lille gård, der ligger godt gemt på Fyn. Det er et meget lille sted, og det kræver en aftale på forhånd, hvis man vil kigge forbi, men Klitgaard skal nævnes, for det er et af de få steder i Danmark, som det er lykkedes at lave god rødvin.

Bag Klitgaard står Jacob Klitgaard, som oprindeligt er uddannet kok og har haft sin egen restaurant. Han er også manden bag bogen Dansk Vin, som er rigtig god, hvis man vil dykke dybere ned i emnet.

Klitgaard har forstået, at man ikke kan lave tunge, bombastiske rødvine i det danske klima. Den stil, man skal gå efter, er de mere lette, elegante, syrerige rødvine. Lidt som man laver Spätburgunder i Tyskland, som er lette på tanniner og lette i farven. Det er det, som Klitgaard formår, og hans rødvine passer perfekt til det nordiske køkken med masser af grøntsager og fisk på tallerkenen. Det skal også nævnes, at Klitgaard arbejder efter økologiske/biodynamiske principper, og udover rødvin laver han også vidunderlig mousserende vin og hvidvin.

Klitgaard har i dag en lille produktion. Han sælger til nogle få butikker og restauranter, som bl.a. Geranium og Formel B, men ellers bliver flaskerne udbudt til dem, der abonnerer på hans nyhedsbrev. Klitgaard er i gang med at udvide, og det er et sted, som det helt klart er værd at holde øje med i fremtiden. Skriv dig op til nyhedsbrevet via hjemmesiden.

Klitgaard Vin

Det er en udfordring at producere velsmagende rødvin i Danmark, men det er lykkedes Klitgaard at lave en fantastisk én af slagsen.

© Cliff Coovi

Barfod Vin

Barfod Vin bliver drevet af Povl og Lise – et ægtepar, der tidligere begge arbejdede som arkitekter, men som valgte at flytte fra byen for at starte deres næste liv som vinbønder.

De arbejder biodynamisk med minimal intervention, dog med hjælp fra deres får i vinmarkerne, som både gøder og hjælper med bladreduktion. Det er tydeligt, at de er utroligt kvalitetsbevidste i deres arbejde, at de har respekt for naturen og at håndværket er vigtigt for dem.

De fokuserer på hvidvine på Solaris og Souvignier Gris, men laver også en smule rosé på Cabernet Cantor. Povl og Lise arbejder sammen med en østrigsk vinmager, og det afspejler sig i deres vine, som typisk er friske, syrerige og aromaiske hvidvine lagret på stål.

Barfod Vin ligger på Røsnæs ud til fjorden, og deres 5 hektar jord ligger med udsigt til vand. Det er meget idyllisk, og køreturen langt ud på næsset er turen værd i sig selv.

Barfod Vin har åbent alle dag 12:00 -18:00. Derudover holder de forskellige arrangementer gennem året, såsom langbordsmiddage, vandringer i vinmarken og sågar et vindyrkningskursus. Se mere og book billet på deres hjemmeside.

Barfod Vin

Barfod Vin

© Barfod Vin

Vejrhøj Vingård

Vejrhøj Vingård ligger i Odsherred med smuk udsigt fra markerne over vandet. Bag Vejrhøj står Nina og Niels, et ældre ægtepar, der gennem hele deres karriere har arbejdet i den finansielle sektor, men som for nogle år siden valgte at gå i en helt anden retning og begyndte at lave vin. Det er jo egentlig et vildt projekt at gå i gang med, når man er gået på pension, men det er lykkedes dem til fulde.

Hos Vejrhøj producerer de vine på blandt andet Solaris og har fokus på hvidvin, men de laver også rosé og mousserende vin, og de har også lavet en orangevin.

De er super dygtige til hvidvine, som de også sælger til flere af landets bedste restauranter. Deres Styver vin på Solaris er et godt sted at starte, og så ellers vil jeg anbefale, at man prøver deres orangevin Gylden, som er et blend af Solaris og Souvignier Gris. Den er tør og tropisk i udtrykket og med et lille tanninbid. Og så er det en sjov ny måde at opleve Solaris på, hvis man vil prøve andet end de syrerige aromatiske hvidvine.

Vingården er åben hver torsdag og lørdag i sommerhalvåret, og de tilbyder også løbende forskellige event. Tjek hjemmesiden ud for åbningstider og arrangementer.

Vexebo Vingaard

I den lille landsby Veksebo lidt uden for Fredensborg ligger vingården Vexebo. Stedet er drevet af Daniel Milan, som egentlig er billedkunstner, men som i 2007 anlagde vinstokke på en skrånet mark ved sine forældres gård. Fem år senere kunne han præsentere sin første vin. Vexebo er en af de få certificerede økologiske vingårde i Danmark, som laver naturvin; altså vin som ikke bliver sprøjtet med kemi, og som er skabt med så lidt manipulation som muligt.

Kristina besøgte Daniels vingård i 2020, hvor sorterne i Vexebos marker talte de blå druer: Regent og Monarch og de to grønne: Johanniter og Solaris. Solaris er også stjernen her, fordi den bare trives utrolig godt i det danske klima og modner trods de sparsomme solskinstimer. De andre druesorter har det ikke lige så let, og de lykkes kun på de varme årgange. Til trods for udfordringerne tilbyder Vexebo flere forskellige vine, og på sit visit smagte Kristina bl.a. en orangevin og en hvidvin på Solaris, og hvad Daniel selv kaldte en “bastard’-rosé” på Regent, Monarch og Johannitter. Daniels vine er lavet med tysk vin som forbillede, det vil sige at det er friske, aromatiske, syrerige vine, der er lagret på stål.

Vexebo har stalddørssalg efter aftale. Det er muligt at komme på rundvisninger og smagninger, men det kræver, at du booker en tid i forvejen. Læs mere på hjemmesiden.

Vexebo Vin
© Kristina Muusmann
Vexebo Vin

Vexebo er en af de få certificerede økologiske vingårde i Danmark.

© Kristina Muusmann

Frederiksdal Vin

Frederiksdal er en af de danske vine, jeg har på hylderne, men som jeg endnu ikke har fået besøgt. Frederiksdal Vin er placeret ved det smukke gamle Frederiksdal gods på Vestlolland, tæt på vand og vindmøller.

Frederiksdal producerer noget af det bedste frugtvin, der bliver lavet i Danmark, og de har da også vundet flere priser gennem årene. Frederiksdal bruger en råvare, som vi har tradition for at dyrke herhjemme: nemlig Stevnskirsebær. Det har både en syre og bitterhed over sig og er langt mere komplekst end det klassisk søde kirsebær, man ellers typisk kender.

De har været rigtig dygtige til at udvikle forskellige produkter - fra mousserende vine til stille madvine til de mere oplagte søde dessertvine.

Vineriet og butikken har åbent alle ugens dage, og i sommermånederne er der rundvisninger fra mandag-torsdag. Derudover kan man gå en tur i plantagen eller følge en af ruterne gennem park, skov og langs kysten.

Find mere info på deres hjemmeside.