Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Royal Copenhagen: Se årets juleborde

I år er julebordene dækket op af Peter Mygind, Lis Sørensen, Adam Aamann, Ida Wohlert og Andrea Elisabeth Rudolph, som alle har det tilfælles, at julen er noget helt særligt for dem.

Med Nærvær som tema

Året har været præget af benspænd, uvished og har på ingen måder været, som det plejer, og det får os til at savne trygheden og nærværet. Derfor ligger årets tema, nærvær, mange på sinde, og vi glæder os som aldrig før til at nyde årets hyggeligste tid med dem, vi holder af.

Julen er stadigvæk hjerternes fest og det afspejler årets festlige juleborde også. I år er bordene dækket af fem stærke personligheder. De har alle vidt forskellige karrierer og juletraditioner, men har det tilfælles, at de ser julen som en helt central begivenhed.

Se selv julebordene

De traditionsrige borde har siden 1963 tiltrukket masser af opmærksomhed. Det er en fast tradition for mange, at tage forbi Amagertorv 6 og opleve dem. Det er også muligt i år fra 13. november til d. 31 december på 2. sal på Amagertorv 6, 1160 København K.

Men i år kan julebordene også opleves digitalt i samme periode her.

Peter Mygind, skuespiller, entertainer og foredragsholder

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Stine Heilmann for Royal Copenhagen

Hjerternes fest

– Nærvær er et tema, som taler lige ind i mit hjerte – ikke blot til jul, men hele året. For vi skal altid være generøse med vores tilstedeværelse, være nærværende, åbne os, give slip og lukke kærligheden ind, siger Peter Mygind, der insisterer på, at vi skal være engle i hinandens liv og give os tid til at se hinanden i øjnene.

Engle af alle slags og i alle størrelser er med ved og på bordet, når Peter Mygind inviterer til julefest i familiekollektivet, som udover hustruen Lise tæller de to sønner, svigerdøtre, børnebørn og svigermor.

Sammen med hjertet er englen to stærke symboler på netop de værdier, der for alvor tæller i Peter Myginds liv - og de er selvfølgelig også en del af iscenesættelsen af årets store kærlighedsfest.

Julen er hjerternes fest, og der er højt til loftet og plads til alle, blot ikke til de alt for høje forventninger, som tit banker på, når julen står for døren.

Peter Mygind lukker glæden ind og dækker et bord i rødt og grønt som afsæt for det traditionsrige stel Stjerne Riflet Jul, der med granguirlander, hjerter, klokker, kugler, kogler og bånd taler lige ind i den populære skuespillers julehjerte.

Bordet bugner af julemænd og nissepiger, og på magisk vis har nogle af figurerne fra julestellet forladt det hvide porcelæn for på denne særlige aften at materialisere sig i tre dimensioner. Over det eventyrlige sceneri, hvor børn og barnlige sjæle kan lade blikket gå på opdagelse, svæver en glitrende discokugle, som sender flimrende hjerter rundt i stuen. Julestemningen og kærligheden flyder frit og får i år et ekstra løft af tonerne fra Peter Myginds nye julesang ”Peters Jul.”

Peter Mygind (f. 1963) startede sin karriere som skuespiller på Riddersalen i sin mor, Jytte Abildstrøms teatertrup. Siden uddannet på Statens Teaterskole. Trådte ind i danskernes bevidsthed i 1995 som Score-Kaj og har siden medvirket i en stribe spillefilm, TV-serier og teaterstykker. Er i øjeblikket aktuel i TV-serien Sommerdahl. Peter er også ambassadør for Hjerteforeningen.

Lis Sørensen, sanger og sangskriver

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Stine Heilmann for Royal Copenhagen

Under nattens stjerner

– Julen har en dobbelthed i sig. Den rummer for mig både glæde og vemod. Højtiden er en tid til refleksion, til at tænde lys i mørket og til at få et glimt af barndommens uspolerede forventning - og ikke mindst en anledning til at række ud efter alle de mennesker, vi holder af, fortæller Lis Sørensen, hvis jul har stærke referencer til himlen, havet og den nordjyske natur.

“Hvis ikke nu, så hvornår” spørger Lis Sørensen i omkvædet på karrierens første julesang, der sætter stemningen omkring hendes julebord. Hun synger om sølvklokker og stjerneskud, men også om næstekærlighed, hjerterum og om at række ud efter livet og hinanden. Og det er netop julens væsentligste budskab for Lis Sørensen, der dækker et bord, som hylder nærværet og naturen.

Rummet er natblåt, og stjernerne funkler. Der er strandsand på gulvet under de krydsede ben på det rustikke betonbord, hvor mågerne på det ikoniske Mågestel fra 1895 tager os med ud, hvor der højt til himlen. Det historiske stel blandes elegant med det stringente porcelæn fra Hvid Elements og af enkelte dele af Multifarvet Elements. Glas med fuglemotiver, levende lys i stager hentet hjem fra Skagen bringer lys og varme til bordet - og over hele herligheden svæver en håndlavet lysekrone i messing kranset med havtorn, som med sine flammende, orange bær får juleglæden til at blusse.

Lis Sørensen (f. 1955) har med sin særlige stemme sat sit uomgængelige fingeraftryk på dansk musik i gennem fire årtier. Hun er uddannet musikpædagog ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og har sunget hele sit liv i mange forskellige konstellationer. Hun trådte for alvor ind i vores fælles bevidsthed, da hun i 1980 sang Sebastians ”Stille før storm,” der er optaget i Kulturministeriets musikkanon. Har solgt mere end en million albums og givet tusindvis af koncerter. Lis er også ambassadør for Red Barnet.

Læs også:

Ida Wohlert, journalist og TV-vært

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Stine Heilmann for Royal Copenhagen

Julen er hjertevarm og omfavnende

– Traditionerne er mange, og der er plads til alle omkring langbordet, for julen er netop et skønt frirum, hvor familien har lejlighed til at være sammen over flere dage. Det betyder, at vi har tid til at mærke hinanden og fornemme, hvordan det står til, fortæller Ida Wohlert, der hver jul siden barndommen rejser til Sverige for at fejre højtiden i uformelle rammer på sin mormors ødegård.

Julen er svensk, uformel, fredelig og fuld af nærvær for Ida Wohlert, hendes mand og deres to børn, der varmer op til højtiden i hele december måned med hyggelige julesysler, pynt og kager i det legendariske konditori La Glace.

Det hele kulminerer i Sverige, hvor familien mødes med bedsteforældre, onkler og tanter for i fællesskab at fejre julen i et tempo, der også giver plads til refleksion. Her ude i den vilde natur hjælpes de ad med at tilberede maden, finde og fælde juletræet og pynte op til nogle hyggelige dage. Der er plads til alle generationer og til mange forskellige traditioner.

Rummeligheden og det uformelle kan aflæses på familiens lange, rustikke julebord, der dækkes uden dug og med en skøn blanding af porcelæn – nyt og gammelt.

Klassisk Musselmalet hel- og halvblonde, som er gået i arv, møder Blå Elements og dele fra Prinsesse-stellet med de fine blå blonder. Et rustikt bestik af tin og svenske træstager giver, sammen en håndsmedet jernkrans, pyntet med æbler, gran og levende lys, lidt kant til julebordet. Selvom den svenske jul med sit miks af danske og svenske traditioner, er et kollektivt projekt, så rammer sceneriet ifølge Ida Wohlert lige ind i hendes glæde ved at være lige der, i krydsfeltet mellem det fine og det jordnære, mellem kaos og perfektion.

Ida Wohlert (f. 1977) journalist og studievært på TV2 Go’Morgen Danmark. Uddannet cand. comm. i journalistik fra RUC samt en bachelor i arbejdspsykologi. Har arbejdet som journalist i mange sammenhænge, været reporter på TV2 Nyhederne og været studievært på TV2 News.

Andrea Elisabeth Rudolph, TV- og radioprofil og iværksætter

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Stine Heilmann for Royal Copenhagen

Det perfekte kaos

– Jeg henter energi i nærværet og trives i det perfekte kaos – både i hverdagen og i julen, fortæller Andrea Elisabeth Rudolph, der mener, at vi i år skal glædes endnu mere over vores fælles fortællinger og alt det vi har i stedet for at jagte en masse, som vi ikke har brug for. Vi skal helt enkelt være mere til stede i nuet.

Hun er opvokset på en juletræsplantage og hedder Rudolph, mere julet bliver det næppe. Andrea har også et passioneret forhold til julen, som hun fejrer hele december sammen med sin store, sammenbragte familie. Ved kreative stunder føres familietraditionen for håndklippede snefnug videre til næste generation – og børnene former svampe i ler og skriver bordkort.

Der hersker, ifølge Andrea, det perfekte kaos på hendes julebord, hvor hun blander stilarter, arvestykker og porcelæn, som rummer gamle familiehistorier. Forældrenes pistaciegrønne Dagmar-stel fra 1930’erne finder sammen med det klassiske Blå Blomst fra 1779 – to stel, der har fulgt Andrea igennem barndommen. Blå Blomst er i hendes familie kendt som ”æggestellet”, fordi hendes oldemor solgte gårdens æg og købte porcelæn for pengene. Det moderne stel blomst fra 2018 binder fortid og nutid sammen.

Familiekreativiteten er repræsenteret i tekstildesign af Cecilie Elisabeth Rudolph, Andreas søster og keramik fra hendes far, Andreas Rudolphs hånd. Den store kærlighed til dyr har også fundet vej til bordet, hvor rustikt bestik og blandede glas skaber en smuk kontrast i farver og teksturer. Som en særlig hilsen til nåleskoven har Andrea helt exceptionelt fået bemalet fade med forskellige typer nåletræer af en af Royal Copenhagens dygtige Flora Danica-malere.

Det kreative udtryk er smukt afrundet med eksempler på de julebreve, som Andrea altid skriver – og som netop i år er velmenende råd til det kommende år, hvor så meget endnu er uvist. Bordet komprimerer det perfekte kaos, som giver plads til at være menneske og til at føje nye fortællinger til de gamle og velkendte.

Andrea Elisabeth Rudolph (f. 1976) er iværksætter og grundlægger af og CEO for Rudolph Care. Tidligere TV-og radiovært samt ambassadør for Red Barnet. Etablerede i 2009 Rudolph Care, der har specialiseret sig i prisbelønnede, økologiske og bæredygtige skønhedsprodukter.

Adam Aamann, restauratør og gastronomisk frontkæmper

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Lasse Wind for Royal Copenhagen

© Stine Heilmann for Royal Copenhagen

En frydefuld duft af jul

– Jeg bliver helt høj af julens første varme dufte af krydderier og citrusfrugter. De pirrer sanserne og skaber en kile ind til fortiden og de traditioner, vi hver især bærer med os, siger Adam Aamann, hvis jul først og fremmest handler om det gode, veltilberedte måltid og nærværet med familie og venner. Opvæksten i en selvforsynende familie på Djursland har givet ham kærligheden til de bedste råvarer og det ærlige håndværk – dyder, der taler lige ind i julen.

For Adam Aamann starter forberedelserne til drømmen af en julefrokost tidligt. Der skal brygges kryddersnapse på ekstrakter af gran og slåen, vælges smagfulde, håndbryggede øl og forberedes aromatiske lager til silden. Hans kompromisløse tilgang til madlavning på basis af de bedste råvarer er afsættet, når han inviterer familien til julefrokost første juledag. Sølvstagerne er pudset, og der er pyntet op med mos, gran og æbler på det lange bord, som er dækket med Musselmalet Riflet og HAV.

Det tunge sølvtøj, elegante ølglas på fod og en frodig blanding af snapseglas er fundet frem til et måltid, hvor retterne bliver ved med at komme, og hvor gæsterne forventes at stille med en glubende appetit. Tre slags hjemmelavede sild åbner en overdådig frokost, der bugner af smag og strækker sig over mange timer. Samværet og samtalen omkring bordet skal helt i Adam Aamanns ånd have de bedste betingelser. Det er tid til at byde juleglæden indenfor, og lade julefreden sænke sig.

Adam Aamann (f. 1974) er kok, kogebogsforfatter, restauratør og TV-vært kendt fra Madmagasinet på DR1. Hele hans virke er præget af en passioneret interesse for den gode madkultur. Hans indsats for at højne danskernes forståelse for det gode måltid, og for at fremme det danske smørrebrød, blev i 2007 anerkendt med Det Danske Gastonomiske Akademis hædersdiplom. Adam Aamann driver smørrebrødsrestauranterne AAMANNS.

Håndplukket til dig