Snart er der ikke mere græs tilbage i denne blomsterhave

Haven hos familien Monberg bliver vildere og vildere. Vi besøger et stykke tæmmet natur nord for København med høns, bier og hunde i selskab med klatrende roser.

Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen

Hvem bestemmer?

Det er uvist, hvem der egentlig bestemmer i denne villahave. Er det bierne? Er det hønsene? Eller er det mon de to Jack Russell-terriere Manfred og Fritz? Hvor sidstnævnte i øvrigt er en tæve. Charlotte ler. Hun mener dog, at hun da har noget at skulle have sagt, men erkender samtidig, at når man omgiver sig med levende væsener, så kan ikke alt forudsiges.

Ræven kunne også være et gæt, for det at have høns har nogle omkostninger, også i et villakvarter, som da Charlottes mand arbejdede hjemme et par uger før denne snak og dybt begravet i et Zoom-møde ikke hørte massemordet, der foregik ude i haven her midt på dagen – fire stk. høns blev bidt ihjel, de to trukket væk, og de to andre gemt af vejen af seriemorderen, og når hønsene har navne som Gudrun, Winnie og Ruth, gør det ekstra ondt.

Rosenhaven

Klatreroser skal styres med hård hånd, men så vil de også som her i denne families have vise sig fra deres mest frodige side. Her bl.a. ‘Arvensis Splendens’ og ‘Ghislaine de Féligonde’, begge fra Rosenplanteskolen i Løve.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Charlotte med Jack Russel-terrieren Fritz.

© Andreas Mikkel Hansen

Hønemor

Det siger vel også noget om Charlotte, at hun efter at have fået hønsehuset i 2020 den første nat sov ude hos hønsene.

– Da vi skulle købe hønsene, var alle de voksne solgt, så de var bare så små, at de måtte hjælpes i begyndelsen. Det viste sig i øvrigt senere, at en af hønsene, en brahma, i virkeligheden var en hane, og vi frygtede lidt, at det ville give problemer i forhold til naboer, når han galede, men ham tog ræven også en dag, så den bekymring blev desværre løst.

Vi er glade for hønsene, for de er gode til at skrabe og pulverisere alt det tørre. De spiser snegle, og så leverer de fantastisk gødning. De er hyggelige – selvom vores hunde har et noget mere anstrengt forhold til dem.

Rosenhaven

Mindesmærke for et stykke græs. Græsplænen hos familien Monberg er år for år blevet mindre og mindre, og her i 2021-sæsonen er det planen, at det sidste stykke skal omdannes til en eng.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Et espalier holder styr på de duftende roser – og det er en helt særlig fornemmelse at sidde her med en rosenhimmel over sig. Charlotte priser sin mors evner til at klippe roserne præcist til, så de remonterer bedst.

© Andreas Mikkel Hansen

En kæmpe forandring i haven

Bierne tager Poul Erik sig af. Charlotte havde hørt om bimanden fra Vangede, og det tog hende noget tid at overtale ham til at lave et bistade i familiens have.

– Jeg blev ved og næsten stalkede ham, så det lykkedes til sidst, smiler Charlotte, som samtidig fortæller, at forandringen i havens udseende har været kolossal, siden bierne flyttede ind.

– Det er ikke kun hyggeligt at få bier i haven. De er virkelig søde, de små brune væsener, og gør ingen fortræd, men hold da op, hvor kunne vi se bestøvningens effekt. Jeg kan kun anbefale alle at få bier i haven. De gør underværker, siger Charlotte begejstret.

Rosenhaven

De abrikosfarvede ‘Ghislaine de Féligonde’ er en historisk buskrose udviklet tilbage i 1916, og den matcher flot de hvide ‘Arvensis Splendens’, som kendes som sort tilbage til 1838.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Rundt omkring i den frodige have falder øjet på små overraskelser som denne skulptur i bronze.

© Andreas Mikkel Hansen

Finder sin egen form

Haven er på godt 1000 m², og den har i to omgange været et projekt for havearkitekter. Da familien Monberg i 1993 købte huset, havde de tidligere ejere brugt en havearkitekt, og i begyndelsen af 00’erne hyrede familien selv en havearkitekt for at få struktur på haven.

– Vores have er ikke organiseret og snorlige. Den vinder ikke en masterclass, for siden havearkitekten fik styr på den i 2001, har haven selv fundet sin form. Og den er blevet vildere og vildere – langsomt, men sikkert har vi fx mindre og mindre græs. Og i år bliver det sidste stykke græs inddraget til en eng.

– Vi sprøjter heller ikke længere roserne og har i stedet eksperimenteret med noget hvidløgsspray, og så er jeg glad for min mors evner – hun har i øvrigt selv en skønnere have end vores. Hun er god til at klippe roserne til, så de remonterer rigtigt. Klatreroser er vidunderlige, men skal tæmmes, og det er hun eminent til, siger Charlotte, der fremhæver figentræet på terrassen som en særlig dejlig plante og bougainvilleaen, som hvert efterår bliver kørt til overvintring på et gartneri.

Rosenhaven

Bagerst står hønsehuset, der blev anskaffet i 2019, som hunden Fritz finder meget spændende. Da familien skulle vælge hønsehus, endte de til sidst med at købe et hos Hønsehus Eksperten i Hørve, som producerer snedkerlavede huse. Langt de fleste private huse i Danmark kan have hønsehold. Der findes i hver kommune et sæt regler for hold af høns, som omfatter antallet af høns, du må have, og også om du må have hane. Bor du i landzone, er der typisk ikke nogen regler for hønsehold ud over de almindelige regler i Fødevarestyrelsen. Reglerne findes under hobbyhøns i Fødevarestyrelsens bekendtgørelse.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Silkepæoner blander sig med kornblomster og roser.

© Andreas Mikkel Hansen

9 flotte, farverige blomster fra haven

Da vi besøgte haven en dag i juni sidste år, valgte vi disse ni blomster, som stod i fuldt flor netop da.

Souvenir de la Malmaison
  1. 'Souvenir de la Malmaison' fik sit nuværende navn, da storhertugen af Rusland fik en stikling fra haverne ved Malmaison til sine egne haver i Sankt Petersborg.
© Andreas Mikkel Hansen
Buff Beauty
  1. ‘Buff Beauty’ er enabrikosfarvet hybridmoskusrosecultivar, udviklet af Ann Bentall og introduceret i Storbritannien i 1939.
© Andreas Mikkel Hansen
New Dawn
  1. ‘New Dawn’ er en lysrosa moderne klatrerosecultivar, opdaget af Somerset Rose Nursery i New Jersey i 1930.
© Andreas Mikkel Hansen
Nevada
  1. ‘Nevada’ er en hvidrosecultivar udviklet af Pedro Dot i Spanien i 1927. Det er en af hans mest succesrige kreationer og er navngivet efter dens farve, da nevada er det spanske ord for “snedækket”.
© Andreas Mikkel Hansen
Heidi Klum-rosen
  1. ‘Heidi Klum’-rosen er en moderne rose udviklet i 1999 og opkaldt efter modellen af samme navn.
© Andreas Mikkel Hansen
Hvid silkepæon
  1. Hvid silkepæon, der blomstrer fra maj til juni.
© Andreas Mikkel Hansen
Boule de Neige
  1. 'Boule de Neige' kendes tilbage fra 1867.
© Andreas Mikkel Hansen
Little White Pet
  1. ‘Little White Pet' er en historisk rose, der er velformet og lav.
© Andreas Mikkel Hansen
Raubritter
  1. ‘Raubritter' er en buskrose, der kan blive helt op til 3 meter høj.
© Andreas Mikkel Hansen

Klar til næste kapitel

Da vi taler sammen på en iskold dag i februar, glæder hun sig til om en uges tid at modtage familiens nyanskaffelse: et stort drivhus købt i England, som skal sættes op af en svensker. Coronaepidemien spænder hele tiden ben for projektet, men hun håber, det snart er på plads.

– Vi glæder os til at forlænge sæsonen, så drivhuset får plads til bord og stole. Vores have er altid i udvikling, og nu er vi klar til næste kapitel.

Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Hovedhusets okkergule farve går igen i det lille anneks, der er placeret bagerst i haven, og hvor al frodigheden virkelig opleves.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven
© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Familien har målrettet gået efter at indføre planter, som insekter og bier godt kan lide. Det betyder også, at haven har nektar at byde på fra marts til oktober. Da familien fik bier, eksploderede blomsterne. Selve bistadet tager en ekstern sig af – Poul Erik fra Vangede. Han får honningen, og familien får frodigheden. En ren vinderformel.

© Andreas Mikkel Hansen
Rosenhaven

Bier giver glæde – danske haver mangler generelt flere bier og insekter i det hele taget.

© Andreas Mikkel Hansen

LÆS OGSÅ