5 gode råd til dig der vil holde bier i baghaven

Drømmer du om selv at blive biavler? Få gode råd til at holde bier i villa- eller byhaven.

Bistade
© Koustrup & Co

Bier i baghaven

Drømmer du om at holde bier i haven? Biolog og biavler Karin Gutfelt har sammen med geolog og biavler-kollega Torben Overgaard skrevet bogen 'Bier i Baghaven' om glæden ved at holde bier.

Bogen er målrettet dig, der vil starte med bier i din villa- eller byhave, eller måske har haft bier i et par år.

Karin Gutfelt giver os her fem gode råd til, hvis du selv vil holde bier.

© Koustrup & Co

1. TAG ET KURSUS I BIAVL

Selvom honningbier er vilde dyr, skal de passes for at man kan få en god oplevelse ud af at holde bier. Man skal vide noget om, hvornår bistadet skal gøres større eller mindre, hvordan man genkender tegn på sygdom, fodring, honninghøst og meget andet.

Alt dette lærer man bedst ved at følge et kursus, der kombinerer teori og praksis. Lokale biavlerforeninger under Danmarks Biavlerforening udbyder hvert år begynderkurser i biavl. Man kan finde foreningerne på Danmarks Biavlerforenings hjemmeside.

2. PLANT HAVEN TIL

Bierne har brug for pollen og nektar. Plant ligeså mange blomsterbærende træer, buske og urtevækster i haven, som der er plads til. Og det er ofte meget mere end man tror. Frugttræer og bærbuske er rigtig gode til bierne, og så får man oven i købet selv en dejlig afgrøde ud af dem.

Krydderurter er også fantastiske, ligesom rigtig mange stauder er. Når du vælger planter, så vælg især typer med enkelte blomster. Mange af de blomster, som er helt fyldt med kronblade er ikke værdifulde for bierne.

Planter du mange vækster vil du også give de vilde bier en håndsrækning. Vælg planter, så du har en blomstrende have fra det helt tidlige forår og langt ind i efteråret.

Bier i agapenthus blomst
© Koustrup & Co
© Koustrup & Co

3. LAV EN GOD BIGÅRD

Bigården er der, hvor du sætter dit bistade. Der skal være sol en del af dagen, men ikke nødvendigvis hele dagen. Honningbierne er ikke glade for fugt og kulde, så undgå lavninger. Gå en tur og se efter, hvor sneen smelter først og vandet tidligt er forsvundet fra jorden. Dér vil der være godt for bierne.

Sæt bierne tæt på en høj hæk (min. 1,80 m) eller lav et hegn rundt om. Dette tvinger bierne op i luften, så de ikke flyver ind i hovedet på nogen under start og landing. Sørg for gode adgangsforhold til bigården for dig selv. Bigrej og honning kan være tungt at slæbe, og så er det rart at kunne gå af en plan sti.

4. INDDRAG FAMILIE, NABOER OG VENNER

Tag hele familien, vennerne og naboerne med i arbejdet med bierne. Alle kan være med, store som små, unge som gamle, og det er en hyggelig oplevelse for alle aldre at kigge til bierne, høste honning, og klargøre bigrej - og ikke mindst nyde den nyslyngede honning.

Er der mismod hos naboerne over at du skal holde bier, bliver de meget ofte omvendt, når de har været med i arbejdet.

5. BRUG BIDRAGT

Honningbierne er generelt fredelige væsner, men nogen gange kan man møde en gnaven bi. Bistik kan være ubehagelige, men smerten og kløen går hurtigt over. Nogle kan dog være så uheldige, at de udvikler allergi over for bigift, hvilket er yderst ubehageligt og i værste fald farligt.

Mange bistik kan undgås ved at bære en god bidragt, handsker og solidt fodtøj under arbejdet med bierne, og det gør det hele meget sjovere.

Bier i Baghaven - husk bidragt
© Koustrup & Co
Bier i Baghaven - husk bidragt
© Koustrup & Co

Bliv klogere på bier i 'Bier i baghaven'

Bogen anviser, hvordan man kan holde et lille antal bifamilier. Bogen giver en basisviden om, hvad der skal til for selv at holde honningbier, hvad du skal vide om biernes liv og om sygdomsforebyggelse.

Bier i baghaven, 198 kr., Forlaget Koustrup & Co.

© Koustrup & Co