Lækre grøntsager og æg fra have
© Pernille Kaalund

Kig ind i havenørdernes pragtfulde køkkenhave, der er som taget ud af en film

I en skøn have uden for Haslev findes en køkkenhave fuld af grøntsager, kærlighed og familiehistorier. Haven er skabt ud fra en stor haveglæde og et stramt budget.

Haveglæde og køkkenhavekærlighed

I et lille hus på landet findes der en køkkenhave så dejlig, at den får englene til at synge. Grøntsager så store som tekopper og i farver som funklende diamanter i mængder så store, at det er, som var det en hel kiste fuld af det pureste guld. I baghaven klukker høns i alle racer, mens de lægger æg i de smukkeste nuancer fra mintgrøn til chokoladebrune. Mød Kåre og Janus, som har skabt en eventyrlig have.

Køkkenhave med grøntsager

I en skøn have uden for Haslev findes en have fuld af grøntsager. Her klukker alle racer af høns om kap, mens to unge mænd er i gang med at skabe en have fuld af sammenbragte planter fra hele familien, kærlighed og familiehistorier på en opskrift af haveglæde og et stramt budget. Bagerst ses det store hønsehus, hvor Janus nørder med at fremavle æg fra de mange hønse-racer, der bor i huset.

© Pernille Kaalund

Økologisk grøntsagsproduktion

Det var et ønske om at blive selvforsynende med økologiske grøntsager, der fik Janus og Kåre til at flytte på landet, nærmere betegnet fra en lejlighed på Nørrebro til en villa på landet i Haslev på Sydsjælland.

Selvom de altid havde levet økologisk, var det ikke helt nok, specielt ikke for Janus, som lider af en kronisk stofskiftesygdom. Derfor besluttede parret at flytte på landet, dels for at få lidt ro på og skrue ned for byens rå energi, og dels for at dyrke deres egen mad.

Have med stort hønsehus

Det store hønsehus fik Janus og Kåre bygget som det første, da de var flyttet ind. Janus nørder med at krydse hønseracer for at få mange smukke nuancer af æg, lige fra de gyldne til turkise, olivengrønne og alle nuancer af beige og brun. Huset er bygget efter Janus’ design af venner og familie.

© Pernille Kaalund

Et bofællesskab

Haven, som før var indrettet med en masse små rum, masser af hække og roser over det hele, danner nu rammen om et bofællesskab på tværs af generationer, en kæmpe køkkenhave, flere drivhuse og en mindre produktion af høns og æg i alle regnbuens farver.

Fortryllende køkkenhave

Janus' og Kåres have er opkaldt efter Janus’ far og hans fortælleglæde: Berg’s Fairytale Garden.

© Pernille Kaalund

Et stramt budget

Det er den store, smukke potagerkøkkenhave i parrets forhave, der er den store showstopper.

Køkkenhaven ser fantastisk ud, men er anlagt på et stramt budget, lavet af plastforede bede bygget af det billigste trykimprægnerede træ fra den lokale tømmerhandel og fyldt med gratis kompost fra genbrugspladsen og et par poser jord på tilbud. Mere skal der ikke til for at få en økologisk grøntsagsproduktion i gang på et budget, der samlet løber op i lidt over 3000 kroner.

Køkkenhave med pallerammer

Køkkenhaven er anlagt i pallerammer. Her bliver der dyrket spiselige blomster, krydderurter, rabarber, kål og meget mere. Lyskæderne, som er fastgjort på nedgravede stolper, danner en hyggelig ramme om køkkenhaven og lyser op i mørket, når aftenerne med havearbejde og vanding bliver sene.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ

Loungeområde i have

En stor, blød sofa indbyder til afslapning i læ af drivhuset. Bordet er lavet af en stilladstralle med et par betonblokke som ben. Her i skyggen af skoven kan man hvile ud efter dagens havearbejde. Køkkenhaven er indhegnet af et sødt kastanjehegn, hvor stauder og buske blomstrer om kap og rammer denne del af haven ind.

© Pernille Kaalund
Blomsterkrukker og opsatser

Krukker med blomstrende hortensiaer og opsatser med pelargonier pryder køkkenhaven foran det store drivhus, som er fra Juliana. Hele området er belagt med perlesten, der knaser på den helt rigtige måde, når man går på dem.

© Pernille Kaalund

Hjemmedyrkede lækkerier

Designet af haven er Janus' idé. Han har brugt mange timer i kvistvinduet på førstesalen på at regne ud, hvordan han kunne designe haven, så den så symmetrisk ud i den absolut ikkesymmetriske forhave.

Her er der fuld knald på solen hele dagen, og det er noget, grøntsager kan lide. Nu forsyner køkkenhaven parret med hjemmedyrkede grøntsager, bær og frugt, så de er selvforsynende hele året.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund

Fuldtidshavenørd

Janus, som er fuldtidshavenørd, går hjemme og er derfor den, der bruger mest tid i haven. Her udtænker han nye projekter, som Kåre så hjælper med enten at udføre eller at sortere i. Da Janus allerede som barn drømte om at holde høns, har han selvfølgelig et mindre hønsehold kørende i baghaven i det smukke hønsehus, som var noget af det første, parret byggede, da de flyttede ind.

Køkkenhave i skov

Skoven danner en smuk baggrund for drivhuset og for spisepladsen, som er indrettet på den halvmåneformede plads belagt med perlesten.

© Pernille Kaalund

Farver og historier

Haven er fuld af farver og historier. Janus mistede sin far til alzheimer for fem år siden omtrent samtidig med flytningen, og da hans far var fuld af vilde eventyr og historier, som blev bedre og vildere, efterhånden som hans alzheimer skred frem, er haven opkaldt til ære for ham, Berg’s Fairytale Garden, og det er også navnet på parrets Instagram-profil.

Haven er også en have fuld af historier i den forstand, at parrets venner og familie kom med overskudsplanter til haven, da den skulle anlægges, så også på den måde er haven fuld af minder og forbindelser til deres relationer.

Agurker af sorten ‘Marketmore’

I drivhuset dyrker Kåre og Janus bl.a. agurker af sorten ‘Marketmore’, tomater i mange farver og former, sommerblomster i mange farver, squash og bønner – nederst i midten er det ‘Celebration’, der er smuk med sine koralfarvede blomster. Det er en god idé at have Tagetes imellem bede og tomater, da blomsten forvirrer visse typer af skadedyr med sin signifikante duft. Pragtsnerle og Zinnia, også kaldet frøkenhat, er blandt favoritterne i haven.

© Pernille Kaalund
Sommerblomster i mange farver
© Pernille Kaalund

Match made in heaven

I dag bor Janus' mor i bygningen ved siden af og har sin egen gårdhave. Hun deler ikke parrets haveinteresse på samme niveau. Men det er et match made in heaven, for hun nyder haven og forkæler parret med hjemmebag, varm kaffe og aftensmad, når der er særligt travlt i haven, og hygger sig ellers med sine krukker i sin egen gårdhave.

Tomater i mange farver og former
© Pernille Kaalund
Tomater
© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ

Farverige blomster
© Pernille Kaalund
Gul squash
© Pernille Kaalund

Fruit cage

I en have som denne er der altid nye projekter i støbeskeen, så nu ønsker parret at indtage endnu en mark til meget mere have og så at bygge en “fruit cage” i forhaven. En fruit cage er en konstruktion beklædt med net, gerne høj og flot med spir og udskæringer, der skal beskytte frugttræer og bærbuske mod sultne fugle, samtidig med at der er fri adgang for bestøvere, så de kan dyrke frugt og bær i sikkerhed. Og så fordi Berg’s Fairytale Garden selvfølgelig skal have tårn og spir, mens Janus og Kåre lever lykkeligt til deres dages ende.

Smukt og beplantet drivhus

Under drivhusets tag dyrker parret vindruer, som de bruger til saft, og planterne bliver dyrket i højbede. Gamle arbejdslamper lyser drivhuset op om aftenen. Drivhuset er fra Juliana.

© Pernille Kaalund
Udsigt til køkkenhave

Haven er designet fra boligens førstesal, hvor udsigten her er fra. Højbedene er omgivet af stier, så de er nemme at komme til fra alle sider.

© Pernille Kaalund

LÆS OGSÅ