Designparrets æstetiske have og drivhus

Hos guldsmed Josephine Bergsøe og industriel designer Troels Seidenfaden samles æstetikken fra højbede, en japansk guldfiskedam og et specialdesignet drivhus til en højere enhed i familiens oase – haven.

Zen-stemning i haven
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Børnene var med på råd

At kunne slappe af, sanse, feste, lege og være kreative var parametrene for den have, guldsmeden Josephine Bergsøe og industriel designer Troels Seidenfaden ville skabe, da de flyttede ind i deres villa i Lyngby med fem sammenbragte teenagebørn. Selve haven ligger naturskønt ned mod Mølleåen, med fredede bøgetræer og sjældne orkideer på skrænten. Arealet er på 2200 m2, hvor de 140 m2 er terrasse og cirka 1000 m2 udgør en vild naturgrund. Der var derfor en del plads at tage stilling til.

– Vi ville gerne skabe et slags kollegium for os og børnene, som derfor var med på råd om at lave den optimale have. Ønsket var en stor træterrasse, hvor man kunne gå på bare tæer, og som vi i dag spiser, læser og hygger os på sammen, siger Josephine.

LÆS OGSÅ: 14 af de smukkeste orangerier.

Firkantet sø på terrassen
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

På en rejse til Japan fik Josephine ideen til den firkantede sø på terrassen. For hende er det zen og en påmindelse om at være til stede i nuet at kigge ned i vandet og nyde åkanderne og fiskene. Åkander og fisk er købt hos vandihaven.dk.

Æstetikken blev prioriteret

Udover at have et sted at samles var det vigtigt for parret, at æstetikken blev prioriteret højt i den store have, hvor krogede gamle æbletræer, kornellen ved søen og rododendronbuskene danner smukke kulisser, som er fint rammet ind med skoven som bagtæppe.

– Når man kigger ud i haven, skal det være som en oase, der giver inspiration og en zen-lignende følelse. Så her er alt skabt ud fra et æstetisk synspunkt og ikke som inde i huset, hvor vi også tænker på, at det skal være praktisk.

Frodig og grøn stemning på terrassen
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Huset var oprindeligt atelier for billedhuggeren Johannes Hansen, men er nu ramme for det kunstneriske par og deres børn. Farven er støvet blå, som changerer efter lyset på himlen, og som danner baggrund for havens farvetema. En blåregn på espalier er sat til at klatre op ad huset for at skabe en frodig og grøn stemning som pendant til haven. På terrassen har Troels bygget syv højbede med alt fra asparges til kinakål, der bliver brugt til morgenjuice og madlavning.

Originalt og specialbygget drivhus

I den sydlige del af haven ligger et originalt og specialbygget drivhus. Planen var, at det skulle passe visuelt til hovedhuset og være lavet af genbrugsmaterialer med patina. Planterne er nøje udvalgt efter duft, minder fra Troels' barndom, grønsager og urter, der bliver brugt i madlavningen, samt deres visuelle fremtoning, når familie og venner indtager frokosten i det liflige hus. Og det sker fra tidligt forår til sent efterår, hvor en pejs sørger for varmen, når duggen falder tungt på terrassen.

– Som barn kom jeg meget hos min oldemor, der havde landstedet Humleore med Nordeuropas største drivhus. Her var der sangfugle i alle farver, påfugle, der spankulerede rundt med udslåede haler, og guldfisk i dammen. En vidunderlig verden foldede sig ud, hver gang jeg var på besøg, fortæller Troels, der her lærte at holde af duften fra forskellige blomster, fugtig jord og variationen af planter og træer, som der var mange af, for hans bedstefar var botaniker og donerede en del af de orkideer, der i dag er i Botanisk Have i København. Troels' eget drivhus har han inddelt i en produktionsside med tomater, chili, figner, aloe vera og en prydside, hvor citrustræer og roser skaber en smuk, blomstrende ramme.

– Duften, der spreder sig, når man knækker tomater af stilken, er stærkt undervurderet. Når solen står på drivhuset, træder aromaerne frem, som skifter i takt med sæsonernes blomstringstid.

Rosafarvede New Dawn-roser
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

En loungesofa af kurveflet er stedet at ligge med en bog. Den sarte, rosafarvede duftende New Dawn-rose rammer vinduet ind. Planen er, at den skal vokse rundt om det, så Josephine kan nyde synet fra sit værksted bag den runde rude.

Haven bliver magisk på de lune sommeraftener

Josephine og Troels kan bedst lide en have, som er lidt vild. Derfor får hækken lov til at vokse, som den vil, hvilket også gør den lettere at holde.

– De mange rododendroner er fra Josephines barndomshjem. Vi satte dem midlertidigt op ad hækken og tænkte, at de kunne stå der, til vi fandt ud af, hvor vi ville plante dem. Men nu er de, som naturen så smukt sørger for, vokset til og passer ind. Så selvom vi ikke kan komme til hækken, får de lov til at blive stående.

Året igennem hænger lanterner i de store træer rundt omkring i haven. Og på sommeraftener, når de levende lys tændes, bliver haven magisk og indbyder til, at man træder ud i den og lader sig forføre af de mange dufte, lyden af rislende vand fra søen og stjernerne på himlen.

Udeliv med middage på terrassen
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Udeliv med middage på terrassen

Udeliv med middage på terrassen er en fast del af familiens sommerliv, hvor vævede tæpper bliver brugt som hynder i et skødesløst og uhøjtideligt look.

Lanterner skaber magisk stemning
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Lanterner skaber magisk stemning

Lyssætning, levende lys i lanterner hænger rundt omkring i haven, hvor de om aftenen skaber en magisk stemning som funklende, levende stjerner.

Specialdesignet drivhus
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Specialdesignet drivhus

Et specialdesignet drivhus er blikfang i haven. Det har Troels selv tegnet og bygget ud af genbrugsvinduer i kernetræ fra Flyvestation Værløse.

Visuel sammenhæng med hovedhuset
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Visuel sammenhæng med hovedhuset

De buede vinduer i gavlene er fra en gammel frikirke i Jylland. For at skabe en visuel sammenhæng med hovedhuset er farven samme dybe petroleumsblå som husets vinduer og døre.

Buddhistiske symboler i haven
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Buddhistiske symboler i haven

Buddhistiske symboler får minderne frem om Troels' bedstefar, der var ambassadør i Thailand. Samtidig bidrager de til stemningen i den smukke have. Figurerne her har parret købt på Bali.

Drivhus fyldt med rejsefund og afgrøder
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Drivhus fyldt med rejsefund og afgrøder

Gulvet er lagt af gule brugte mursten i et traditionelt sildebensmønster. Indretningen består af rejsefund som katolske ikoner fra Grækenland, puder og plaider fra Marokko og en bænk fra Bali.

Det håndlavede plankebord har Josephines søster Laura Bergsøe, der er møbelsnedker, lavet. I drivhuset dyrker Troels chili, aloe vera, pelargonier, vin, roser, citrusplanter og tolv forskellige tomatsorter, inklusive en sort fra Andalusien, som Troels har taget med hjem fra en ferie.

Udover afgrøder afgiver planterne et vidunderligt sansebombardement af dufte til hele drivhuset, som gør stedet helt unikt. For at skabe en højere temperatur er gulvet i drivhuset lagt fyrre centimeter under jordoverfladen.

Troels' plan er, at der skal vokse roser op ad drivhusets fundament, men råvildtet, der går omkring i haven om morgenen, er meget glade for de spæde rosenskud.

Frø fra tallerkensmækkere
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Frø fra tallerkensmækkere

I en skål fra Marokko ligger frø fra tallerkensmækkere klar til næste sæson. En oplukker formet som en and og et par æg fra Løgismose giver stemning på et marmorbord.

Buddha i guldfiskedam
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Buddha i guldfiskedam

Bag ved den ene buddha, som står i guldfiskedammen på terrassen, er der opført et springvand, hvor der til lyden af rislende vand skabes en zen-lignende ro.

Højbede i kasser af lærketræ
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Højbede i kasser af lærketræ

Højbede i kasser af lærketræ er stedet, hvor parret høster grønt og urter til maden. Alle frø er lagt efter opvokset højde, og her er jordbær den laveste plante i bedet.

Smukt relief fra Bali
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Smukt relief fra Bali

Et relief, som Josephine og Troels har taget med hjem fra en rejse til Bali, er sat op over døren til huset.