Se julebordet hos billedkunstneren, der står bag et Royal Copenhagen-stel

En blå tone definerer udtrykket på den porcelæn, hun selv har været med til at skabe, samt på kunsten på væggen, der er malet af hende selv og hendes mand.

Billedkunstner Mette Hannemann

Billedkunstner Mette Hannemann står sammen med sin mand, billedkunstner Jesper Lund, bag galleriet HannemannLund på Frederiksberg i København. Sammen med keramiker Karen Kjældgård-Larsen har hun lavet porcelænsstellet Mega Rose for Royal Copenhagen, hvor rosen som motiv er i centrum, og hvor stellets ni dele har hver sin rosedekoration. Stellet er et tillæg til serien Blå Mega Riflet, som er Karens nyfortolkning af Musselmalet Riflet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press
Julebord i blå nuancer

Servietterne med broderi har Mette selv lavet af familiens gamle forklæder. De rummer hver en historie, som passer til hver gæst ved bordet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Kølige blå og grå toner

Der er en form for sfærisk poesi på julebordet hos billedkunstner Mette Hannemann. Ser man nøje efter, skyldes det en raffineret sammenhæng mellem billederne på væggen med nærmest udviskede motiver og porcelænet på bordet i samme stil. Farvemæssigt udspiller julestemningen sig som kølige blå og grå toner, der skaber en særlig ro i den til tider hektiske højtid.

I den ånd falder hendes mand billedkunstneren Jesper Lunds værker også fint ind. Sammen driver de galleriet HannemannLund på Frederiksberg i København, og det er her, Mette udstiller sine værker, der skabes i et krydsfelt mellem tradition og innovation, som sidst er kommet til udtryk i porcelænsstellet Mega Rose for Royal Copenhagen.

Det er lavet i et begrænset oplag og er opstået i samarbejde med keramikeren Karen Kjældgård-Larsen, der står bag succesen og nyfortolkningen af Musselmalet Riflet – Blå Mega Riflet. Det er oven på denne nye klassiker, at Mette har sprøjtemalet ekspressive blomstersilhuetter i hånden. Og som motiver fuldender de julebordet, hvor naturen altid er trukket ind som stemningsskaber.

– Når jeg dækker bord, går jeg i haven i sommerhuset og samler en buket af, hvad naturen byder på. Den bliver udgangspunkt for bordet, som jeg pynter med sager fra skabe og skuffer i sammensætninger, som giver en fin historie. Det kan være en fin lysestage, som min datter har lavet, og som pludselig ser julet ud og passer til en blå tallerken med påfugl og guldkant, fortæller Mette om sin borddækning, der veksler, afhængigt af om der holdes jul med hendes store familie på 30 mennesker eller med Jespers lille familie.

LÆS OGSÅ

Fint dækket julebord

Mettes julebord er dækket med en blanding af Mega Rose-stellet fra Royal Copenhagen og hendes unikatallerkener. Vasen med bladmotiver og grøn og blå underglasurfarve på spisebordet er fra Mettes første samarbejde med Royal Copenhagen. Værkerne på væggen er lavet af parret selv. Jesper har lavet Pink Light til venstre, og Mette har malet Skærmplanter ved havelågen til højre samt portrættet Tilda, som forestiller skuespilleren Tilda Swinton. Spisebordet har Mette overtaget fra et trykkeri, og syverstolene er af Arne Jacobsen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press
Varm drik med rom, stjerneanis, kanel og æble

Juleaften starter Mette og hendes familie altid udenfor med en varm drik, der er lavet som en toddy med rom, stjerneanis, kanel og æble.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Afveksling i juletraditionerne

Bliver der holdt jul med Mettes side af familien, er det hendes søsters mand, der kokkererer uden indblanding. Alle er enige om, at middagen skal være traditionel, men at der som kontrast til den tunge mad skal være en frisk, sund salat – gerne lidt marokkanskinspireret med koriander, appelsiner, granatæblekerner og mandolinskåret kål. Holder parret derimod jul med Jespers familie, som er fra en lille by ved Skive, får de traditionen tro serveret kagen Mandel-Kirsch sammen med risalamanden.

– Jeg skulle lige vænne mig til også at få Mandel-Kirsch til dessert, for man er jo godt mæt, når man når dertil. Men den smager skønt og bliver lavet på bitter mandel og drysses med kanel. Og så hjælper det, at vi har tradition for at bruge en del af aftenen i det fri.

– Fejrer vi jul hos os, starter vi med en varm, krydret drik udenfor, hvor vi ofte også laver maden. Vi har en Forno-grill fra Morsø, som vi både steger and og flæskesteg på, og det er altid spændende, om sværene er sprøde – men heldigvis har vi nogle tricks.

– Juletræsdansen foregår også om et større træ i haven, som vi pynter med lys. Så får vi en mundfuld frisk luft efter middagen, og det er sjovt og føles dejligt i kroppen at danse og synge ude. Men vi har også et juletræ indenfor, for jeg går ind for genbrug, og derfor plantede vi en stuegran i en potte sidste år, siger Mette.

Stellet Mega Blå Riflet

Mette har ved at sprøjtemale stellet Mega Blå Riflet i hånden tilført det et ekstra lag af modernitet. Selvom airbrushteknikken virker som en moderne opfindelse, man kan sammenligne med graffiti på husmure, blev den udviklet tilbage i 1884. Samme år dukkede arkitekten, maleren og professoren Arnold Krog op på Royal Copenhagen, og som en af sine store bedrifter fornyede han det musselmalede porcelæn, som blev et af tidens mest populære servicer frem til i dag.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press
Figner og nødder på julebordet

Figner og nødder hører julen til. Særligt mandler til risalamanden, som er de fleste danskeres foretrukne dessert juleaften. Hos familien Hannemann Lund spiser de også kagen Mandel-Kirsch, der er en mandel- og kirsebærkage. Flisen er en del af en lille produktion, som Mette har lavet i samarbejde med Royal Copenhagen, og den kan bruges til skærebræt, men også til at blive muret ind i væggen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

LÆS OGSÅ