© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Der er knald på farverne i kunstskribentens lejlighed

Grønt arbejdsværelse, citrongul gang og københavnerblåt køkken. I Lisbeth Bondes lejlighed er der skruet op for farverne, som inspirerer hver dag.

Farveformlen

I kunstskribent Lisbeth Bondes lejlighed i København er der et vovet samspil mellem vægge i markante farver og hendes store kunstsamling.

Farverne på væggene er sat af kunstner Nils Erik Gjerdevik, og værkophængningen er af galleristen Kerry Harm Nielsen. Spillet mellem værkerne og farverne på væggen skaber en særlig dynamik, som inspirerer på dagligt plan.

Spisestuen er fuld af møbler og billeder, som i deres gensidige samspil skaber en interessant dynamik mellem kontrast og harmoni. Som særligt blikfang hænger det store billede Lilies 8 med blomstermotiv indgraveret i spejlblankpoleret stål af Erik A. Frandsen. Det spejlblanke udtryk forstærkes af lysekronen Spiral SP01 Pendant Silver i sølvplastik, som Verner Panton designede i 1969. Det iøjnefaldende stål nedtones af et sidebord af mahognifiner i empirestil. Til højre ses maleriet Timaios af Preben Fjederholt fra 1988, og under hænger et mindre, grafisk værk af Peter Callesen, som er produceret i det litografiske værksted Steinprent i Tórshavn.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Den moderne terrakottafarvede bondegård i det store billede i cinemascope-format af Allan Otte er udgangspunktet for alle farver i lejligheden samt den væg, det hænger på. Værket rummer et stærkt civilisationskritisk motiv i form af et dansk landbrugslandskab anno det 21. århundrede. I det højteknologiske landbrug er alt langtfra godt, så titlen Everything is Good Here skal forstås ironisk.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Synergi af farver

Farver gør det forunderlige, at de påvirker os på mange måder og kalder forskellige associationer frem i os. Blå er måske himmel og hav, og gul måske sommerens citronfromage.

Når man beslutter sig for at bo med farver, kræver det derfor en stillingtagen til, hvordan man vil påvirkes dagligt.

De tanker har Lisbeth Bonde også gjort sig om farvesætningen af sin 160 m² store lejlighed på Sortedam Dossering i København, som hun deler med sin mand.

Hun fik i sin tid den nu afdøde billedkunstner Nils Erik Gjerdevik til at farvesætte rummene, hvilket har skabt et begivenheds- og farverigt flow gennem lejligheden, der spiller aktivt sammen med Lisbeths kunstsamling på væggene.

Det klassiske udtryk i Mogens Koch-skabene bliver brudt af et ekspressivt maleri af Lars Nørgård, som Lisbeth erhvervede i forbindelse med hendes bog om Nørgårds kunst med titlen Dårlige nerver. På skabene ses to små lerskitser af to nøgne modeller, skabt af billedhugger Louis Rosen Schmidt, samt en mindre bronzeskulptur af billedhugger Tine Hecht-Pedersen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Maleriet med rosa nuancer af Leonard Forslund glider ind i væggens terrakottafarve, hvor det nærmest virker som en 3-d-effekt.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Et liv omgivet af kunst

Som passioneret og professionelt kunstmenneske er det vigtigt for Lisbeth at være omgivet af kunst i sin bolig.

Hjemmet fungerer nemlig også som arbejdsplads for hendes virke som BO BEDREs kunstskribent, kunstkritiker ved Kristeligt Dagblad og onlinekunstmagasinet kunsten.nu samt som forfatter og foredragsholder.

– At kunne gå hen og studere kunstværkerne herhjemme er en fortløbende læringsproces, for de afgiver konstant nye betydninger og ændrer sig i løbet af dagen og året med skiftende lys, livsomstændigheder og stemninger, fortæller Lisbeth.

Det pastose, abstrakt-ekspressive maleri er af Lars Dan, en god ven af Lisbeth, som tilegnede hende digtsamlingen Farven græs blåt grønnere. Den grå baggrundsfarve skaber en neutral baggrund, som giver billedets mange farver lov til at leve.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Kunst har intet facit

Gode kunstværker er dem, man aldrig bliver helt færdig med.

I lighed med drømme har de en koncentration af betydning i kraft af komposition, farver og disponering af fladen, hvor forståelsen aldrig får et facit, forklarer Lisbeth om sin kunstsamling, der langtfra er opstået systematisk.

Snarere er værkerne kommet til løbende, da hun gennem tiden har købt værker af kunstnere, ofte før de blev kendte. Hvert værk har derfor en særlig historie og proveniens.

Således kendte hun også Gjerdevik, der tilbød at farvesætte væggene, før hun og hendes mand flyttede ind. Tanken var at skabe et originalt samspil med kunstværkerne for at skabe et anderledes hjem.

I Lisbeths grønne arbejdsværelse spiller farven på væggen flot sammen med nuancerne i maleriet af Alexander Tovborg. Fra rummet er der kig til stuen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Gjerdevik går til værks

En junidag i 2016 slog Gjerdevik sig ned i de tomme rum for at føle efter og mærke dem og se, hvordan lyset forandrede sig i løbet af dagen.

Derefter bad han Lisbeth om fotografier af de værker, som grundet format eller størrelse kun kunne hænge et bestemt sted på væggene.

Et stort landskabsmaleri af Allan Otte kunne kun hænge ét sted i lejligheden, nemlig i stuen over den ene sofa. Samtidig er der en gård i billedet med en særlig terrakottafarve, som blev udgangspunktet for farvesætningen
af hele lejligheden.

Den spraglede lænestol er købt privat hos en mand på Christiania, og farvekonstellationerne i denne fortsætter på væggen med et maleri af Nils Erik Gjerdevik fra Galleri Kant samt den mindre gouache af den abstrakte kunstner Ib Geertsen, som ellers nok er mest kendt for sine mobiler og cirkelkvadrater.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

"Vi havde aldrig selv taget så radikale farvevalg"

– Vi havde aldrig selv taget så radikale farvevalg, for det kræver et indgående kendskab til farvernes iboende kvaliteter og måder at kommunikere med hinanden på. Men vi så straks, hvor godt de spillede sammen, og i dag nyder jeg at stå i den terrakottafarvede stue og kigge ind i mit grønne arbejdsværelse, siger Lisbeth.

– Disse komplementærkontraster er ren øjenfryd. Lige så skønt er det at stå i den grå spisestue og kigge ned ad den knaldgule korridor, hvor øjet fanger det blå i køkkenet for enden. Farverne ligner til forveksling Gjerdeviks egen farveskala i hans vidunderlige på én gang æstetisk raffinerede og komplekst mønstrede kunst, som der desværre ikke kommer mere af, fortsætter hun.

De mange farver virker som en flod, der bølger gennem lejligheden, når man ser gennem den fra den citrongule gang. Her hænger et potpourri af værker i mange forskellige formater, materialer og stilarter. Over døren ses en tegning af Christina Hamre med et mytologisk dyr, der bærer en dødlignende person på ryggen – som et passageværk, der skildrer overgangen mellem liv og død.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Vægge fyldt med sprudlende kunst

Da alle rum var malet, fik Lisbeth hjælp af sin gode ven galleristen Kerry Harm Nielsen fra Galleri Kant til at hænge værkerne op.

Også det blev et langt mere dristigt og vidtgående valg, end hun og hendes mand selv havde haft mod til. Dels med hele vægge fyldt med kunst – såkaldte salonophængninger – dels med spændende værkkonstellationer.

Kombinationen mellem to professionelle menneskers kompetente blik i form af forslag til farvede vægge og værkophængning har skabt en interessant og original dynamik i Lisbeths hjem, som hun glæder sig over dagligt.

Køkkenet er malet i en såkaldt københavnerblå, som man i sin tid mente kunne holde fluerne på afstand. Hos Lisbeth skaber det en flot baggrund for et grafisk værk med blomstermotiv af Erik A. Frandsen fra Edition Copenhagen. Ovenover ses maleren Emily Gernilds frække maleri Croissant fra 2017.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

I soveværelset skaber en himmelseng i shakerstil et rum i rummet. Den er bygget af amerikansk kirsebærtræ, og en dansk snedker har genskabt den efter en amerikansk original. Lisbeth fik den til en rørende billig pris, så gavlpuderne, der er betrukket med originalt William Morris-stof med et af hans berømte seaweed-motiver, kostede mere end sengen. Himlen består af transparent grønt stof, så man lige akkurat aner lysekronen og stukken gennem det, når man ligger i sengen. Bag sengen hænger et maleri af Asmund Havsteen-Mikkelsen, og til højre ses et broderet værk med titlen Jeg af Pernelle Maegaard. Maleriet Drømmen om Silkeborg Bad er af Lise Blomberg Andersen. Det monokrome maleri til højre for sengen er malet af Peter Martensen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner