Totalforvandling: Fra tidligere chokoladefabrik til farvestrålende københavnerlejlighed

Parret Petra Kleis og Mikkel Damkjær har forvandlet en 115 m² stor taglejlighed på Nørrebro til det flotteste hjem i alle regnbuens farver. Se det vilde resultat her.

Inspiration til farverig lejlighed: kunst, fotos og fund på væggen

Overalt i lejligheden hænger kunst, fotos og finurlige fund til inspiration – som her på en baggrund af dueblå vægge over en stol, som er et arvestykke.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Farverig bolig: flerfarvet spisebord, blå vægge, hvide spisebordsstole

Det flerfarvede spisebord har for nylig erstattet et rustikt, gammelt havebord, der fungerede som familiens spisebord i ni år. Petra Kleis har selv tegnet bordet med hjælp fra snedker Søren Groth, som har lavet det i MDF-plader. Farverne endte med at blive lyslilla, dueblå og varm gul. Væglampen er en vintage Kaiser Idell, og flamingoen er en gave fra hendes kæreste. Den står og ser vred ud og er bossen i køkkenet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tidligere chokoladefabrik

Vi er oppe under byens tage. Nærmere bestemt i en 115 m² stor taglejlighed i to plan nær Den Røde Plads på Nørrebro i København. Fra vinduerne kan vi se langt ud over kvarterets bygninger, hvor en lav sol bliver reflekteret i en række buede tagrygge og kaster et blødt lys ind igennem gulvlange, lyserøde gardiner.

I lejligheden, som er indrettet i en tidligere chokoladefabrik, bor mode- og portrætfotograf Petra Kleis sammen med sin kæreste, Mikkel Damkiær, direktør, producer og iværksætter, og deres tvillingepiger, Billie og Noelle på syv.

Farver i stuen: lyserød sofa og lilla vægge

Stuen er malet i en lyslilla farve, der fungerer som en blød ramme om sofaen, som Petras far har bygget, og en gammel Wegner-lænestol. I vindueskarmen står en glasskulptur af Hannah Hansdottir og en lyserød lampe fra Hay. Væglampen er fra Lindholdt Studio, gulvtæppet fra Kusiner, det store jordbær er af Alberte Skronski og gulvlampen er fra Muuto.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Kollage af billeder på væggen

På vægggen hænger Jørgen Leth i bar overkrop fotograferet af Søren Rønholt. Det lilla kirsebær med trusse er af Arvida Byström, og det lille polaroidfoto af Stallone er af Warhol – det eneste i verden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et hjem fyldt med kreativitet

Pigerne roder helt vildt meget, afslører Petra Kleis, men da BO BEDRE er på besøg, er der kun få, men hyggelige spor af pigernes kreative projekter at se i køkkenet og stuen, der er forbundet i ét stort rum; en keramikkrukke fyldt med tusser og nogle tegninger.

Overalt er det tydeligt, at vi er i et hjem, hvor ikke kun børnene er kreative. Væggene er fyldt med fotografiske og tegnede værker, på bordene ligger bøger i stakke, og farvevalgene på vægge, møbler og kunsten springer i øjnene.

LÆS OGSÅ

Åbent og lyse køkken i lyserøde farver

Det åbne og lyse rum giver mulighed for mange farvevalg, og lejlighedens oprindelige køkken har fået en blød, lyserød farve ligesom gardinerne fra Arne Aksel. På de åbne hylder står bl.a. en stor samling keramikkrus – jo mere særprægede, jo bedre, synes Petra Kleis.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Rumopdeling med glasvæg

En glasvæg og en stor plante afskærmer soveværelset fra trappen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En pleasing for øjnene

I sit arbejde som fotograf forholder Petra Kleis sig hver eneste dag til, hvordan ting tager sig ud, så vi spørger, hvad hun har brug for at kigge på, når hun kommer hjem til sig selv.

– Jeg har brug for, at mit hjem er smukt og fuld af varme og unikke ting. Jeg er ekstremt visuel og trives simpelthen dårligt steder, jeg synes, er grimme, svarer hun ærligt og tilføjer, at hun også elsker at bo her midt på Nørrebro.

– Man møder alle slags mennesker, og det er vidunderligt. Og så er lyset i lejligheden noget helt særligt. Det er superflot, når lyset står ind på det gule og blå ved spisebordet. Det er virkelig pleasing for øjnene.

Det er spiseafdelingens dueblå vægge og et nyt spisebord i varm gul, blå og lyslilla, hun taler om.

Naturligt soveværelse med trægelænder

Gelænderet i råt træ understreger det naturlige tema på den smalle trappe.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Lyst soveværelse i orange og hvide farver

Sengen er fra Re Beds, sengetøjet fra Aiayu, og den orange sengelampe fra Flos. Stolen er Børge Mogensens spanske spisebordsstol i en ældre udgave.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En blød farvepalet

Sammen med det lyserøde køkken udgør de forskellige elementer en blød farvepalet, som øjnene kan gå på opdagelse i. Og farverne gør tingene mere flerdimensionelle, mener Petra Kleis:

– De giver stemning og skaber hygge og varme. Jeg elsker farverne, og hvad de gør ved en. De gør én glad! Vi bruger rummet enormt meget. Det er samlingspunktet. Vi spiser her, drikker drinks, arbejder, forsøger at lokke grøntsager i ungerne og nyder bare generelt stemningen og lyset. Hver dag er forskellig i forhold til lyset, og det er en kæmpe gave.

De lette, lyserøde gardiner fra Arne Aksel ærgrer hun sig helt over, at hun ikke fik lavet for længe siden:

– De ændrede hele rummet. De er både funktion og æstetik, da der kommer ekstremt meget lys ind, når solen skinner, og da de bare er så smukke og rammer udsigten så lækkert ind.

Soveværelsesinspiration: grønne planter og altanudgang

Soveværelset ligger som det eneste rum på lejlighedens øverste etage med udgang til en tagterrasse på 15 m². Om sommeren kan dørene åbnes helt, så man næsten kan sove under åben himmel. Gardinerne er fra Arne Aksel.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Farverigt badeværelse: kunstige blomster, gule vægge og blå skabe

Badeværelset er nyrenoveret, og da bygningen er en gammel fabrik, kom der mange spændende overraskelser frem, da de gamle installationer blev skrællet af. Badeværelsesrenoveringen indfriede imidlertid alle forventninger og mere til med de stærke farver og med terrazzoen fra Focus Plus, som i sig selv indeholder mange farver. Skabene er også fra Focus Plus, spejlet er fundet på DBA og er en prototype, og buketten længst til højre er fra Poppykalas.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Farveamok på badeværelset

Også badeværelset har fået en farveoverhaling for nylig, som familien er meget begejstret for.

– Jeg har et kæmpe crush på gul i øjeblikket – og i det hele taget på at gå farveamok – så jeg tænkte hellere for meget end for lidt, da jeg valgte farverne. Jeg havde fundet nogle terrazzofliser på det store internet og bad Focus Plus om hjælp til at finde noget lignende. Det klarede de f... godt! Farven er varm, men ikke for varm, og så er der en masse forskellige farver i fliserne, som man kan bruge til at vælge farven på væggen ud fra, når vi en dag ikke gider den gule mere, fortæller Petra Kleis.

Badeværelset var før meget hårdt i farverne med sorte fliser og turkis mosaik, og så var der et badekar, som aldrig blev brugt, og som derfor blev udskiftet med en stor bruseniche og et skab med tiltrængt opbevaringsplads.

– Jeg glæder mig, hver gang jeg går derind, og elsker at stå i det brusebad og se på farverne i flisen. Det er supernørdet, men så fedt!

Udsigt fra altan til Nørrebro

Udsigten til blå himmel og byens tage fra tagterrassen er det bedste ved lejligheden i Petra Kleis’ øjne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Inspiration til entré: hvidt gulv, træskab og hvidt loft

Det høje skab er specialbygget af møbelsnedker Kasper Sixten og rummer både skab, køl og frys. I entréen skimtes en gammel flyvogn, som bruges til opbevaring, og til venstre står Børge Mogensens spanske stol

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

LÆS OGSÅ