På knap 50 m2 har Katrine prioriteret planter og farver

Skræddersyede løsninger, massevis af planter og intelligente farver kan skabe meget mere rum på få kvadratmeter.

Katrine Pihl-Andersen har indrettet sig med flet og farver i sin lille lejlighed på Amager. Maleriets dæmpede farver passer perfekt til sofaens nye betræk fra Kvadrat. Lampen er lavet af en tilfældig pære, der er har fået en stofledning og er hængt op i en smykkehånd fra Hay. Sofaen er købt i Ikea i 80’erne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den røde tråd er grøn

På knap 50m² har Katrine Pihl-Andersen fået plads til alt, hvad hun behøver, takket være skræddersyede løsninger, farver, som skaber rum i rummet, små møbler og god opbevaring.

Og så har hun tilmed fundet plads til masser af grønne planter, der binder indretningen sammen, og som får lejligheden på fjerde til at emme af sommerhusidyl.

De mange grønne planter binder indretningen sammen og trækker naturen indenfor – og så er det ren meditation for Katrine at passe dem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Snedkerkøkkenet er lavet af Squareleaf og delvist designet af Katrine Pihl-Andersen selv. Hun drømte om et let og inviterende udtryk. Derfor er der ingen overskabe, og væggen ind mod stuen er blevet væltet. Overfladerne er i egetræ for at bringe en varme ind i køkkenet, og hylderne for enden af køkkenøen gør modulet mindre bastant. Gulvet er malet i en praktisk grøn farve – en rumdeler, der ikke optager plads. De to Flowerpot-lamper er af Verner Panton, og den todelte akvarel, der forestiller en citron, har hun selv malet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Plads til det hele på få kvadratmeter

Med mindre end 50 m2 at gøre godt med har der været brug for smarte løsninger og gennemtænkte møbelvalg hjemme hos Katrine Pihl-Andersen.

Men hun har langtfra en følelse af at være gået på kompromis med noget.

Her er der både plads til smukke designklassikere, store grønne planter og masser af varme farver. Her skal der nemlig være plads til livet og til samvær med dem, hun holder af.

Altandørene åbner op til endnu en grøn oase og tillader lyset at strømme ind i hjemmet. Ved siden af står to store violinfigner, som Katrine har fået af sin mor, der også altid har haft den karakteristiske plante i sit hjem – de grønne fingre har hun ikke fra fremmede.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Følelsen af at være hjemme

– Jeg valgte at rive en væg ned i min lejlighed, fordi jeg ville skabe nogle mere sociale rum. Jeg elsker at få venner på besøg, så jeg har skabt nogle rammer, der gør det nemt. Det betyder meget for mig, at bo på en måde, som får folk til at føle sig hjemme og tilpas hos mig, fortæller Katrine.

Den lille lejlighed på Amager har blot to værelser, men hun har alligevel mestret at finde plads til et elegant snedkerkøkken, en spisekrog, en lille stue og et hyggeligt soveværelse. I køkkenet har hun malet gulvet grønt for at markere et rum i rummet, og i stuen har hun bygget en væg for at skabe et hyggeligt sofahjørne.

I soveværelset har hun malet noget af væggen i en varm terrakottafarve, der får rummet til at syne større og rammer det ind uden at tage plads. De kreative løsninger er bundet sammen af de stortrivende planter, der pryder hele lejligheden.

Snedkerkøkkenets rene linjer og det varme træ skaber et roligt udtryk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ved komfuret hænger en industriel Jieldé-lampe, hun har fået sendt fra Frankrig.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det smalle spisebord i granit er fra Nordal, og stolene er Børge Mogensens klassiske Folkestole. Over bordet hænger en diskret PH-lampe. Billederne på væggen er en samling af værker med stor affektionsværdi. Planterne får lov at rode, lige så vildt de vil.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Planter er ren meditation

– Jeg slapper allermest af, når jeg piller ved planter. Jeg har brug for noget taktilt – at komme væk fra skærmen og fra alt det digitale.

Min kæreste, der lige er flyttet ind, har skældt mig lidt ud over den store plante i soveværelset, fordi den får så meget plads, men planter er ikke bastante, så jeg synes ikke, at de visuelt fylder voldsomt meget.

På en måde er det lidt overlegent at placere så store planter i så lille en lejlighed, fortæller hun med et smil.

Væggen ved siden af sofaen har Katrine selv bygget for at skabe en hyggelig krog. Sofaen fra Ikea er lige så gammel som hende selv og tilhørte hendes forældre, indtil hun endelig havde plads til den. I dag har den fået nyt betræk fra Kvadrat. Tæppet fra Marokko gav Katrine sig selv i fødselsdagsgave. Puffen fra Craft Sisters bruges som sofabord eller som en ekstra siddeplads, når der er gæster. Sakselampen er et vintagefund.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En vestvendt altan var et must, da Katrine ledte efter lejlighed i sin tid. Den grønne oase danner den perfekte ramme om en hyggelig aften med vennerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Flet og små møbler

De mange planter giver en varme, der får Katrine til at føle sig hjemme og tilpas i lejligheden. Hun kalder den tilmed sommerhuset på fjerde sal, fordi der er så grønt, og fordi hun har indrettet sig med alskens flet og mange små møbler.

Og netop de små møbler har betydet, at hun ikke har behøvet at gå på kompromis i sin indretning.

Der er således både blevet plads til en sofa, en klassisk lænestol, to reoler og et spisebord, uden at det føles trangt.

En følelse, der forstærkes af alt det dagslys, der brager ind på den vestvendte altan og gennem de store vinduer.

Katrine holder af at lytte til musik – allerhelst fra sin pladespiller. De mange lp-plader er både et taktilt element i indretningen og et tiltrængt afbræk fra alle de digitale løsninger. Maleriet har Katrines oldemor malet for mange år siden. Den flettede loungestol, CH25, er tegnet af Hans J. Wegner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Der gemmer sig et utal af finurlige detaljer rundtomkring i den lille lejlighed. Kaktusknagen er fra Craft Sisters, og muslingelysestagen er fundet i vintagebutikken Moment.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Spejlet hænger på døren ind til badeværelset for at give det lille rum en smule personlighed og plads til noget grønt på hylden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Minihave på øverste etage

– Sofahjørnet er et af mine yndlingsspots i lejligheden, fordi der falder noget dejligt lys dér om eftermiddagen. Sommetider trækker jeg en stol hen til altandøren og lader den stå åben, så jeg kan sidde og nyde udsigten og føle, at jeg har en minihave. Det giver mig så meget glæde i hverdagen, fortæller Katrine, der nyder at bo på øverste etage med udsigt over byen og med en flig af sommerhusets helt særlige stemning

I soveværelset har yndlingsplanten fået lov at fylde ved siden af det store maleri, som Katrine selv har malet. Bænken er fra Coop, og keramiklampen er vintage og fra Søholm med en skærm fra Le Klint.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den farvede væg er rammet ind med en simpel træliste. Natbordet er malet i samme farve for at skabe ro. Lampen til venstre er en Jieldé-lampe, mens den til højre er en gammel Le Klint. Sengen er fra LLLP by Nicholas Rose.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad