Har du nogensinde set så mange planter samlet i én lejlighed?
Arkitekt Jakob Lange forbedrer produktivitet, arbejdsstyrke og velvære ved at have grønne planter i alle hjørner af sin lejlighed.
Af
Grønne planter ses overalt i Jakob Langes lejlighed på Vesterbro. Jakobs morfar var botaniker og professor på Landbohøjskolen og lidt af en planteguru. Jakob fandt hurtigt ud af, at han havde arvet sin morfars flair for planter, og hans hjem bugner af planter, som alle lever i bedste velgående, fordi Jakob kender hver og en og ved, præcis hvor meget vand, lys og skygge de hver især har brug for.

Jakob Lange ses her i sit hjem.
Jakob tegner morgendagen
Fra et forbrændingsanlæg med en skibakke på toppen over videreudvikling af Elon Musks Hyperloop til arkitektur til Mars og intelligent produktdesign – Jakob Lange, partner i BIG og ansvarlig for BIG Ideas, er ikke bange for at tænke stort.
Vi har besøgt den moderne Georg Gearløs i hans grønne hjem på Vesterbro og tegner her et portræt af en af Danmarks mest visionære design- og arkitektprofiler, som er med til at definere fremtiden – fra de små streger til de helt store linjer.

I stuen hersker planterne, og møblerne skaber et diskret modspil. Den store flydersofa er fra Engell Møbler, de hvide gardiner er lavet af camouflagenet og fundet i en armyforretning, det grønne gulvtæppe er fra Permafrost, og sofabordet er lavet af facadeplader fra VM Bjerget i Ørestaden, som Jakob har været arkitekt på. De store vinduespartier, som åbner lejligheden op mod terrassen og gården, skaber masser af lys fra ved 13-tiden, og til solen går ned. Værket af rummanden på væggen er af den franske kunstner Victor Ash.
Visionære idéer kommer til udtryk i hjemmet
Taler man om smarthome, ny teknologi og nye måder at bo på i fremtiden, så er arkitekt Jakob Lange en af de personligheder, som er svære at komme udenom. Som partner i arkitektvirksomheden BIG og grundlægger af afdelingen BIG Ideas er han med til at tegne fremtiden med sine visionære idéer – ikke blot herhjemme, men også internationalt.

For Jakob er det unaturligt at bo uden grønt, da vi som mennesker kommer fra naturen og er afhængige af naturen. Desuden skaber planter et sundt indeklima. Derfor får de grønne planter masser af plads i Jakobs hjem.

Værket på væggen har Jakob selv lavet af brunt pakketape. Det forestiller VM-Husene i Ørestaden. Den runde højttaler og det rektangulære tv udgør geometriske byggeklodser i en større visuel komposition.
Et rent talent som studerende
Allerede mens Jakob stadig gik på arkitektskolen, så Bjarke Ingels et lys i fynboen, som blev hyret til at lede arbejdet med Amager Bjerget – et kombineret bolig og parkeringshus i bydelen Ørestaden.
Efterfølgende blev Jakob ansat som en af de første seks partnere i Bjarke Ingels tegnestue.
I løbet af få år udviklede tegnestuen sig til at være en af de mest innovative og markante tegnestuer i verden med kontorer i London, New York, Barcelona og København og med 16 partnere foruden Bjarke Ingels selv. I forbindelse med udvidelsen startede Jakob afdelingen BIG Ideas, som han i dag er leder af.
– Jeg har altid været sådan en slags Ole Opfinder eller Georg Gearløs-type, og BIG Ideas er ligesom en platform for alle de projekter, som ligger uden for de normale rammer. Bl.a. har vi arbejdet på Hyperloop i Las Vegas, som er den her idé om højhastighedstransport, hvor du transporteres inde i et lukket rør tæt på lydens hastighed. Vi står også bag Mars Science City uden for Dubai, hvor vi har bygget en by op, som man ville bygge den på Mars, hvor der er taget højde for stråling, ilt, temperatur, for få ressourcer osv. Desuden har jeg til BIG Ideas hyret en række specialister, så vi kan simulere alle forhold omkring vores bygninger, som fx vind, bølger, energi osv., inden de bliver bygget, sådan at vi kan lave smartere og klogere bygningsværker. Som et sidste element er BIG Ideas også det sted, hvor vi har vores produktdesign-afdeling, hvor vi designer alt fra stole til dørhåndtag, vinduesrammer, lamper osv. Alt sammen noget, som ikke allerede findes på markedet, og som vi derfor selv må skabe, forklarer Jakob.

Pottesystemet fra Boskke i vinduet rummer chiliplanter og er designet af Jakob som en del af hans Window Farming-projekt.

Spisebordet er en hvidmalet krydsfinerplade med fritslebne kanter på et par hvide Hay-bukke. Stolene er fra HAY, Paustian, Fritz Hansen og Holmris. Sidstnævnte i kork er designet af Jakob og hans design team på BIG. Vasen SKUM på bordet er også tegnet af BIG-teamet, men her for Rosenthal. Over bordet hænger en lampe fra Frederik Roijé.
Et smarthomes mange funktioner
For Jakob er det essentielt, at alt, hvad der skabes i BIG Ideas, skal være baseret på nye idéer og ny viden. Det skal løse problemstillinger, som ingen andre før har løst. Derfor har mange af de produkter, som de sætter i verden, også ny teknologi som omdrejningspunkt.
Det er også tilfældet med et af deres nyeste produkter, Friday Smart Lock, som også sidder på Jakobs egen hoveddør.
– For det første kan man sige, at en Ruko-nøgle ikke har mere end 1000 kombinationer. Har du derimod en smartlås installeret, så vil det svare til at hacke en bank. Derudover kan du give uanede nøgler væk, og du kan give dem i et begrænset tidsrum. Det kan fx være, at du har nogle Airbnb-gæster, som skal bo i din lejlighed i en uge. Så kan de få adgang via deres telefon, og når lejen så ophører, så har de ikke adgang til lejligheden mere. Låsen giver også andre smarte funktioner, såsom at den automatisk åbner døren, når ejeren nærmer sig, så du ikke skal have nøglerne op af lommen. Du får ligesom tilført en masse muligheder, som kan gøre din dagligdag lettere, fortæller Jakob.
Foruden låsen bor Jakob også med andre smarthome-løsninger. Han har fx installeret forskellige lysscenarier, så han med ét klik kan få alt lys i lejligheden til at indstille sig til en arbejdssituation, en hjemmebiograf, en hyggelig middag osv. Han har smarte røgalarmer og en termostat, som selv justerer temperaturen i lejligheden, og som han også kan styre fra sin mobiltelefon, når han ikke er hjemme.
Al teknologi i hjemmet er dog mere eller mindre usynligt, og for Jakob er det væsentligt, at ny teknologi ikke gør et stort væsen af sig – det skal bare glide diskret ind i omgivelserne og gøre hverdagen lettere.

Det hvide køkken set fra stuen. Rundtomkring i lejligheden finder man en del smarthome-teknologi, som hjælper Jakob i hverdagen. Bl.a. kan lyset i hele lejligheden indstilles til forskellige scenarier, som man kan skifte mellem med blot et tryk på en knap. Denne teknologi ses dog ikke i hjemmet, for det er Jakobs overbevisning, at teknologi ikke skal ses og høres, men usynligt glide ind i omgivelserne og hjælpe de steder, hvor det giver mening.
Jungle af planter
Et andet smart produkt, som Jakob har flere steder i hjemmet, og som han også selv har været med til at udvikle, er Gople-lampen fra Artemide. Lampen er baseret på et særligt RWB-lyssystem, som kan skifte mellem røde, hvide og blå toner og på den måde både kreere en varm og hyggelig atmosfære samt hjælpe grønne planters fotosyntese, så de gror bedre.
Lamperne hjælper Jakob med at holde liv i den jungle af planter, som han har installeret i sit hjem, og som han i øvrigt selv kalder for en basal smarthome-funktion, fordi de mange planter renser luften i hjemmet og gør indeklimaet rart at være i.
– Jeg køber hovedsageligt mine planter efter, hvad de kan. Hos BIG har vi sat os grundigt ind i, hvilke plantetyper der virker godt for indeklimaet. Så for mig er det vigtigt at få nogle af de planter ind i mit hjem, som optager nogle af de gasarter, som kommer fra plastikprodukter og kemikalier. De giftstoffer bliver absorberet af planterne og transformeret til ren ilt. Inden for arkitektur arbejder man med begrebet Biophilia, som er en videnskab, som beviser, at man gennem forskellige tiltag i forhold til indeklima kan forbedre produktivitet, arbejdsstyrke og velvære. Fx skal man sikre kig til natur, rindende vand, som måske overdøver baggrundsstøj, grønne planter, osv. Og her må man sige, at denne lejlighed følger disse Biophilia-guidelines, siger Jakob og peger på de store vinduespartier, som lader sollys vælte ind, samt de mange grønne planter.

Gamle smukke vinduer
i soveværelset vidner om bygningens historie – en gammel skole, som Jakob har været med til at transformere til moderne lejligheder. I soveværelset ses også masser af grønne planter, som fungerer som et naturligt klimaanlæg, der renser luften. Værket på væggen er af Victor Ash.

På badeværelset ses et billede af et kunstværk opført af Jakob, Bjarke Ingels og deres team på BIG i Nevadas ørken under festivalen Burning Man. Værket The Orb er en gigantisk spejlklode, som reflekterer solopgang og -nedgang og fungerer som et navigationspunkt for gæsterne, ligesom den spejler festivalens liv.
Planter spiller en vigtig rolle
Ifølge Biophilia-teorien har vi som mennesker en indbygget tendens til at søge forbindelse til naturen og det levende og vitale, og derfor har planter også spillet en vigtig rolle i Jakobs projekt med at skabe arkitektur til Mars.
– Når vi nu tager så langt væk fra Jorden, at Jorden bare vil være den her lille blå prik, som knap kan ses med det blotte øje, så tror jeg, det er vigtigt, at man får nogle elementer af det at være jordboer med op på Mars. Her spiller det grønne en vigtig rolle. Ud over at minde os om det, vi kommer fra, så kan planter også godt tåle en masse stråling, som der er i rummet, og derfor kan vi have store haver under de her kupler, som man kan trække vejret i, fortæller Jakob.

Gople lamp er lavet i et samarbejde mellem Artemide og BIG. Lamperne er udstyret med et RWB-lyssystem, som hjælper planterne med at gro bedre.

Også på badeværelset finder man grønne planter.
Hvad skal der til for at tage til Mars?
Det at bygge en by på Mars virker nok abstrakt for de fleste, men faktisk kan det lære os rigtig meget om livet her på Jorden og bane vejen for, hvordan vi udnytter ny teknologi til at forbedre menneskers livskvalitet.
– Vi har kigget meget på, hvad der skal til for at tage til Mars, og her har vi faktisk fundet ud af, at 8 ud af de 17 bæredygtighedsmål, som FN har sat op, vil blive påvirket direkte af den teknologi, som vi skulle udvikle for at tage til Mars. Ved at studere, hvordan vi kan overkomme de udfordringer, der er ved at flyve til Mars og ved at bosætte os der, så vil vi samtidig udvikle rigtig meget ny teknologi, som vi ville kunne bruge her på Jorden. Det kunne fx være at lære at dyrke afgrøder på et meget lille område, genbruge vand, indrette os på meget mindre plads og lignende., forklarer Jakob.

Den rummelige bruseniche med sort marmor og hvide armaturer fra Vola, ses på badeværelset.

Det store træ, ‘Ficus Exotica’, vokser og vokser for hvert år og fylder godt i den ellers store og rummelige lejlighed. Planterne får masser af naturligt sollys fra de store vinduespartier på begge sider af bygningen, og derudover har Jakob rundtomkring i lejligheden installeret kunstigt lys, som også er med til at holde planterne i live.
"Jeg tror meget på, at teknologi kan gøre vores hverdag lettere"
For Jakob handler det om hele tiden at udfordre det eksisterende og være med til at forme en verden, som han gerne selv vil leve i.
– Jeg vil gerne være med til at skabe en verden, som er lidt mere spændende. Hvis man for bare 10 år siden havde sagt, at man kunne stå på ski på toppen af et kraft-varme-værk, så havde folk jo rystet på hovedet, men i dag virker det sådan set ret naturligt. For os handler det meget om viden og om at uddanne folk, så de kan gøre en forskel. Jeg tror meget på, at teknologi kan gøre vores hverdag lettere, netop så vi har mere tid til alt det andet, som fx at skrive en roman eller passe sine planter, siger Jakob.

Bo bedre med grønne planter
Som Jakob Lange fortæller, så har mennesker altid boet side om side med naturen. Men siden den sidste industrialisering, hvor vi rykkede ind til byen, har der været mindre og mindre grønt i vores hverdag. Ifølge Jakob bliver moderne arkitektur og byplanlægning mere og mere fokuseret på det grønne. Ud over at det er naturligt for mennesker at være omgivet af grønt, så har planter også en bevist effekt på vores sundhed.
Her er en liste over planter, som er gode at omgive sig med:
- Guldpalme renser luften for kuldioxid og skadelige stoffer. Desuden tilføjer den fugt til luften, som er godt for luftvejene i et indelukket soveværelse.
- Aloe vera er en tropisk sukkulent. Den trives derfor godt i det ofte varme soveværelse, hvor den samtidig står og renser luften.
- Stuebirk er en af de mest velegnede luftrensere, og den filtrerer skadelige stoffer, som frigives fra tekstiler.
- Svigermors skarpe tunge afgiver ilt, renser luften for skadelige stoffer og er god for vores luftveje. Mange mener også, at den hjælper mod både hovedpine og for højt blodtryk.
- Nyrebregne renser som de andre planter luften, ligesom der er indicier for, at bregner anvendt som stueplanter kan have en regulerende virkning på vores nervesystem, og at den kan være med til at lette os for stress, mens vi sover.
(Kilder: Jakob Lange, bobedre.dk og NASA)

Den store altan er også fyldt med grønne planter og er en lille grøn oase, som skaber en følelse af at være midt i en dejlig skov frem for Københavns murstensjungle, som Jakob kalder Københavns brokvarterer.