På Arnes planteskole kan du købe planter og træer, som du ikke kan andre steder

Planteskolen er den eneste af sin art i Danmark.

Arne Thomsen

Havearkitekt Arne Thomsen har skabt et frodigt paradis i udkanten af Ribe, hvor han driver planteskolen Jysk Plantesalg. Han har specialiseret sig i formklippede træer og buske i størrelse XXL.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Havearkitektens planterige

Lidt uden for den gamle middelalderby Ribe dukker et sandt planteparadis op. Her residerer havearkitekt Arne Thomsen i sin helt unikke planteskole – en planteskole fyldt med gamle træer og buske, klippet og formet til levende skulpturer.

Svævende hække, tagklippede paradisæbletræer, skulpturelle espalierfrugttræer, opstammede ahorn og bonsaiklippede bjergfyrre i størrelse XXL er blot nogle af de mange planter, som sendes videre til haver i hele Danmark.

Opstammede fyrre

Opstammede fyrre (Pinus ‘Brepo’) i forskellige formater. Forrest en skulpturel japansk løn (Acer ‘Aconitifolium’).

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stor passion for planter

Han fik sit første drivhus som 12-årig, og siden har havearkitekt Arne Thomsen forfulgt sin passion for planter – ikke mindst planter med volumen og karakter.

Og det er netop planter med skulpturelle kvaliteter, der er i fokus, både når Arne Thomsen tegner haveanlæg, og når han køber ind til sin planteskole.

– Jeg begyndte med salg af planter i 1990’erne. I udgangspunktet var det hovedsagelig planter til mine egne haveprojekter, det vil sige de kunder, for hvem jeg tegnede haveprojekter og grønne anlæg, fortæller Arne Thomsen, der gennem hele sin karriere har haft stor interesse for det enkle og minimalistiske udtryk.

Japansk dværgahorn

Opstammet japansk dværgahorn (Acer ‘Dissectum Garnet’) i selskab med et tagklippet paradisæbletræ (Malus ‘Rudolf’), der er 35-40 år gammelt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Opstammede hækplanter

Opstammede hækplanter af arten avnbøg (Carpinus betulus).

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Planteeventyret begynder

– Dengang kunne man ikke opdrive den type planter, som jeg gerne ville arbejde med, og det blev afsættet for at etablere egen planteskole og selv indkøbe og udvikle de træer og buske, jeg skulle bruge, fortsætter Arne Thomsen, der derfor tog initiativ til planteeventyret, der senere blev til Jysk Plantesalg – en specialiseret planteskole for store træer og formklippede planter.

Hortensiaer

Opstammede Hortensiaer blomstrer med hvide blomster, der over sæsonen skifter farve til pink og røde nuancer. Fås også som buske.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Unikke planter

Planteskolen er den eneste af sin art i Danmark, og kunderne kommer langvejsfra for at få fingrene i de unikke planter, som Arne Thomsen opkøber på specialplanteskoler i hele Europa.
Planterne bliver klippet og drevet frem, så de formmæssigt får arkitektoniske kvaliteter.

– Man kan “bygge” med planterne og skabe rum i haven, som går i dialog med husets arkitektur. Endelig betyder planternes volumen, at man får en oplevelse af, at den nyanlagte have altid har været der, forklarer Arne Thomsen, der bl.a. oplever stor interesse for sine svævende hække.

Plantepavillon

Plantepavillon bestående af paradisæbletræer (Malus ‘Evereste’), som i foråret
sætter hvide blomster og i efteråret kvitterer med orangerøde frugter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Bonsaiklippede kirsebærkornel

Den bonsaiklippede kirsebærkornel (Cornus mas) er ca. 4 meter høj og lige så bred. Den blomstrer i de sene vintermåneder, hvor den sætter gule blomster, der i september transformeres til røde bær

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De svævende hække

Hækkene består af opstammede træer – det kan fx være lind, navr, bøg eller paradisæbletræer. Træerne bliver klippet i stramme formater, så de fremstår flade og med ens højder.

De svævende hække er ideelle til at definere rum i haven, men er også velegnede som hække imellem høje, funkisinspirerede huse, hvor man gerne vil skærme for indkig.

Blomsterflor af koreakornel

Nyudsprunget blomsterflor af koreakornel (Cornus kousa ‘Satomi’). Blomsterne bliver pinkfarvede senere på sæsonen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Skulpturelle Espalierfrugttræer

Skulpturelle Espalierfrugttræer (Notaris Appel) med dobbelt U-form. Som en ekstra bonus ud over æstetikken giver træerne store gulgrønne spiseæbler med røde kinder, der er plukkeklare i starten af oktober. Træerne er velegnede til afskærmning ved bl.a. terrasser eller som rumdelere i haven.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kubistiske arkitektur

Kasseklippede træer af sorter som fx bøg, avnbøg, lind og paradisæbletræer er en anden populær løsning i forbindelse med en moderne og enkel byggestil.
De skarpt formede træer giver netop mulighed for at føre den kubistiske arkitektur videre i haverummet.

Paradisæbletræer

Trestammede, tagklippede paradisæbletræer (Malus ‘Evereste’).

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Slip kreativiteten fri

Arne Thomsen bruger generelt planter som levende byggesten. Ved at anvende tagklippede træer kan han spænde et grønt tag ud over haven, sætte loft over terrassen eller etablere en plantepavillon.

Mange af træerne er formet, så de egner sig til at stå i forlængelse af hinanden, men Arne Thomsens planteparadis huser også unikke, karaktergivende træer og buske, som han har klippet, så de hver især udgør en individuel skulptur.

– Her er 35-40 år gamle tagklippede æbletræer, en skulpturel japansk dværgløn, der har levet sit liv i en hollandsk udstillingspark, et kugleklippet paradisæbletræ, opstammede, paraplyklippede buske og multistammede træer med grafiske udtryk, fortæller Arne Thomsen, der gerne slipper kreativiteten fri for at tæmme og trimme naturens gaver.

Hæk af blodbøg

Svævende hæk af blodbøg (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’).

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad