Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

På Arnes planteskole kan du købe planter og træer, som du ikke kan andre steder

Planteskolen er den eneste af sin art i Danmark.

Arne Thomsen

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Havearkitekt Arne Thomsen har skabt et frodigt paradis i udkanten af Ribe, hvor han driver planteskolen Jysk Plantesalg. Han har specialiseret sig i formklippede træer og buske i størrelse XXL.

Havearkitektens planterige

Lidt uden for den gamle middelalderby Ribe dukker et sandt planteparadis op. Her residerer havearkitekt Arne Thomsen i sin helt unikke planteskole – en planteskole fyldt med gamle træer og buske, klippet og formet til levende skulpturer.

Svævende hække, tagklippede paradisæbletræer, skulpturelle espalierfrugttræer, opstammede ahorn og bonsaiklippede bjergfyrre i størrelse XXL er blot nogle af de mange planter, som sendes videre til haver i hele Danmark.

Opstammede fyrre

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Opstammede fyrre (Pinus ‘Brepo’) i forskellige formater. Forrest en skulpturel japansk løn (Acer ‘Aconitifolium’).

Stor passion for planter

Han fik sit første drivhus som 12-årig, og siden har havearkitekt Arne Thomsen forfulgt sin passion for planter – ikke mindst planter med volumen og karakter.

Og det er netop planter med skulpturelle kvaliteter, der er i fokus, både når Arne Thomsen tegner haveanlæg, og når han køber ind til sin planteskole.

– Jeg begyndte med salg af planter i 1990’erne. I udgangspunktet var det hovedsagelig planter til mine egne haveprojekter, det vil sige de kunder, for hvem jeg tegnede haveprojekter og grønne anlæg, fortæller Arne Thomsen, der gennem hele sin karriere har haft stor interesse for det enkle og minimalistiske udtryk.

Japansk dværgahorn

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Opstammet japansk dværgahorn (Acer ‘Dissectum Garnet’) i selskab med et tagklippet paradisæbletræ (Malus ‘Rudolf’), der er 35-40 år gammelt.

Opstammede hækplanter

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Opstammede hækplanter af arten avnbøg (Carpinus betulus).

Planteeventyret begynder

– Dengang kunne man ikke opdrive den type planter, som jeg gerne ville arbejde med, og det blev afsættet for at etablere egen planteskole og selv indkøbe og udvikle de træer og buske, jeg skulle bruge, fortsætter Arne Thomsen, der derfor tog initiativ til planteeventyret, der senere blev til Jysk Plantesalg – en specialiseret planteskole for store træer og formklippede planter.

Hortensiaer

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Opstammede Hortensiaer blomstrer med hvide blomster, der over sæsonen skifter farve til pink og røde nuancer. Fås også som buske.

Unikke planter

Planteskolen er den eneste af sin art i Danmark, og kunderne kommer langvejsfra for at få fingrene i de unikke planter, som Arne Thomsen opkøber på specialplanteskoler i hele Europa.
Planterne bliver klippet og drevet frem, så de formmæssigt får arkitektoniske kvaliteter.

– Man kan “bygge” med planterne og skabe rum i haven, som går i dialog med husets arkitektur. Endelig betyder planternes volumen, at man får en oplevelse af, at den nyanlagte have altid har været der, forklarer Arne Thomsen, der bl.a. oplever stor interesse for sine svævende hække.

Plantepavillon

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Plantepavillon bestående af paradisæbletræer (Malus ‘Evereste’), som i foråret
sætter hvide blomster og i efteråret kvitterer med orangerøde frugter.

Bonsaiklippede kirsebærkornel

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Den bonsaiklippede kirsebærkornel (Cornus mas) er ca. 4 meter høj og lige så bred. Den blomstrer i de sene vintermåneder, hvor den sætter gule blomster, der i september transformeres til røde bær

De svævende hække

Hækkene består af opstammede træer – det kan fx være lind, navr, bøg eller paradisæbletræer. Træerne bliver klippet i stramme formater, så de fremstår flade og med ens højder.

De svævende hække er ideelle til at definere rum i haven, men er også velegnede som hække imellem høje, funkisinspirerede huse, hvor man gerne vil skærme for indkig.

Blomsterflor af koreakornel

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Nyudsprunget blomsterflor af koreakornel (Cornus kousa ‘Satomi’). Blomsterne bliver pinkfarvede senere på sæsonen.

Skulpturelle Espalierfrugttræer

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Skulpturelle Espalierfrugttræer (Notaris Appel) med dobbelt U-form. Som en ekstra bonus ud over æstetikken giver træerne store gulgrønne spiseæbler med røde kinder, der er plukkeklare i starten af oktober. Træerne er velegnede til afskærmning ved bl.a. terrasser eller som rumdelere i haven.

Kubistiske arkitektur

Kasseklippede træer af sorter som fx bøg, avnbøg, lind og paradisæbletræer er en anden populær løsning i forbindelse med en moderne og enkel byggestil.
De skarpt formede træer giver netop mulighed for at føre den kubistiske arkitektur videre i haverummet.

Paradisæbletræer

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Trestammede, tagklippede paradisæbletræer (Malus ‘Evereste’).

Slip kreativiteten fri

Arne Thomsen bruger generelt planter som levende byggesten. Ved at anvende tagklippede træer kan han spænde et grønt tag ud over haven, sætte loft over terrassen eller etablere en plantepavillon.

Mange af træerne er formet, så de egner sig til at stå i forlængelse af hinanden, men Arne Thomsens planteparadis huser også unikke, karaktergivende træer og buske, som han har klippet, så de hver især udgør en individuel skulptur.

– Her er 35-40 år gamle tagklippede æbletræer, en skulpturel japansk dværgløn, der har levet sit liv i en hollandsk udstillingspark, et kugleklippet paradisæbletræ, opstammede, paraplyklippede buske og multistammede træer med grafiske udtryk, fortæller Arne Thomsen, der gerne slipper kreativiteten fri for at tæmme og trimme naturens gaver.

Hæk af blodbøg

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Svævende hæk af blodbøg (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’).

Relaterede Artikler