I den gamle fabrik stråler julebordet med amarylisser og hvidt stel

På Islands Brygge i København pynter Vipp-ejer Jette Egelund op med sæsonens blomster, nænsomt indpakkede gaver, hvidt stel og antikke glas til tonerne af klassisk julemusik.

Fin velkomstkrans på hoveddør

På den sortmalede hoveddør hænger en krans bundet af gran, blade og bær og er med til at skabe julestemning, allerede inden gæsterne træder indenfor i varmen. Kransen er bundet af Stalks & Roots.

© Andreas Mikkel Hansen
Yndig blomsterdekoration

Den rustikke lerkrukke, som oprindeligt er hjembragt fra Belgien, har sin faste plads på midten af spisebordet. I år har Jette valgt at dekorere den med amaryllis, gran og levende lys fra Ester & Erik.

© Andreas Mikkel Hansen

Juleminder

Jette Egelund, ejer af Vipp, er vokset op i Jylland, så juleminderne fra hendes barndom kredser om Randers pyntet op med masser af gran og hjerter i gaderne og fyldt af en vidunderlig forventningsfuld stemning. Det var før storcentrenes tid, så der var mylder i gaderne, fortæller Jette.

Siden flyttede hun til København, og hendes egne børn er vokset op i Hørsholm, hvor hun har forsøgt at skabe samme forventningsfulde stemning som juleaften i barndomshjemmet. I dag bor hun på Islands Brygge i Købehavn med samleveren Mogens i en moderniseret fabriksbygning.

– I mit barndomshjem, hvor jeg er vokset op med forældre såvel som bedsteforældre i samme hus, sad vi ned rundt om træet. Jeg tror, det var, fordi min farmor havde dårlige knæ, og det gjorde, at vi kunne sidde med salmebøger og synge alle vers af alle foreslåede salmer. Den skik har jeg desværre ikke fået indført i dag. Nu ønsker børnebørnene at danse om træet i stedet, siger Jette, hvis ene halvdel af familien bor i nærheden, og den anden halvdel i New York, hvorfor det skifter lidt fra år til år, hvem der mødes med hvem juleaften.

Et smukt dækket bord

Den nænsomt moderniserede fabriksbygning strækker sig over tre etager. I det åbne køkken-alrum står Vipp Cabin-bordet omkranset af matchende Vipp Cabin-stole. Den skulpturelle pendel er lavet af amerikanske Rich
Brilliant Willing. Med klassisk julemusik i ørerne har Jette og samleveren Mogens dækket det smukke julebord med amaryllissen i fokus.

© Andreas Mikkel Hansen
Service fra Vipp

Julebordet er dækket med service fra Vipp, der er designet af keramiker Annemette Kissow. Trætallerkenerne er fra Muji. Nogle af glassene er antikke, de øvrige er fra Iittala og Vipp. Bestikket er fra Bo Boisen, mens den lille keramiske sidetallerken er fra Metha Stuart Wallace. Guldskeerne er samlet igennem tiden, og de keramiske figurer er af keramiker Esther Elisabeth Pedersen.

© Andreas Mikkel Hansen

LÆS OGSÅ

Simpel adventskrans med gran og sløjfer

På køkkenbordet pynter adventskransen, som er bundet om en enkel metalstage, som bliver taget frem hvert år. Alt, der skal til for at sætte stagen i scene, er et par grankviste, noget metaltråd, som vikles om, et par silkesløjfer ved hvert af lysene, og vupti, så er den klar. Selve kransen i metal er fra Tage Andersen, mens lysene er fra Ester & Erik.

© Andreas Mikkel Hansen
Yndig julebordopdækning

Fra spisebordet er der kig til køkkenet, som er fra Vipp, og bag det til en jerndør, som vidner om bygningens fortid som fabrik.

© Andreas Mikkel Hansen

Amaryllisser

Det er for det meste Jette selv, der nyder en hyggelig stund med at gå rundt og forberede julens bord – dog med en hjælpende hånd fra Mogens. Jette holder meget af de ensfarvede hvide tallerkener designet af Annemette Kissow, som Vipp har samarbejdet med i 15 år, fordi det klæder maden, at der ikke er mønster på tallerkenerne, synes hun. Derudover får en særlig juleblomst lov til at spille en central rolle.

– Årstiden byder på fine amaryllisser, så det synes jeg skal udnyttes. Og så er det altid hyggeligt at finde det lidt ældre julepynt frem. Det skaber tradition at se det samme år efter år. Englene i keramik har jeg eksempelvis købt for mange år siden hos keramiker Esther Elisabeth Pedersen. De fleste mennesker fører traditioner fra deres barndoms jul med sig, således også jeg. Det betyder, at der bliver serveret and, flæskesteg, brunede kartofler og en god sovs. I løbet af december bruger vi mere tid i køkkenet end resten af året. Og det er her, jeg særligt mærker glæden ved at lave mad i vores Vipp-køkken, fortæller Jette og mindes, hvad hun særligt holder af ved julen:

– I flere år havde jeg job som kirkesanger. Det betød travlhed i juleperioden, og især hvis jobbet faldt på selve juleaften. Det var år efter år et kært genhør med julemusikken, og det står stadig blandt mine bedste minder at være med til at opføre Händels Messias. Mogens er professionel musiker, så jeg er stadig så privilegeret at få levende musik til julesalmerne.

Køkken i råt look

Smukke Amaryllis pynter ikke kun på julebordet, men også i en vase i køkkenet. Her lader Jette mandler, bagværk og konfekt stå fremme og bidrage til julestemningen i klare glaskrukker.

© Andreas Mikkel Hansen
Stilren trappeopgang

Ovenlyset over trappeopgangen til førstesalen giver en fantastisk rumfornemmelse i det åbne køkken-alrum. Her er
velkomstdrinken skænket i vintagechampagneglas og serveret med lidt sødt på keramiktallerkenen fra Metha Stuart Wallace. Værtsgaven, som ligger på en Vipp-daybed, er indpakket og dekoreret af Amanda Betz. Den store krukke er af Birgit Østergaard, sidebordet i glas er fra Etage Projects, og kunstværket er af den mexicanske kunstner Carlos Amorales.

© Andreas Mikkel Hansen

LÆS OGSÅ