
Arkitekt Rasmus Bak på kanten af en Bolia-sofa, der med det varme læder tilfører en blød kontrast til den rå betonvæg.
Stilen i det aarhusianske hjem kloner det skandinaviske, det japanske og 60’ernes minimalistiske linjer.
AfMed aflange dimensioner, fladt tag og rene materialer som egetræ og rå beton er der noget æstetisk skrabet og elegant ydmygt over arkitekten Rasmus Baks private hus, der trækker på inspiration fra 60’ernes minimalistiske udtryk.
Det er flankeret af stedsegrønne buske og ligger tæt på vandet ved Risskov i Aarhus, men stemningen på matriklen er både tid- og stedløs med en cool vibe a la Palm Springs blandet med en rolig japansk tone.
Vi kunne begynde med de store linjer, men vi kan også dykke ned i en hvilken som helst lille detalje, som den supertynde egetræsplade, der nærmest svæver over køkkenbordet, den japanske papirlampe i hjertet af hjemmet eller farveskalaen, der er renset for hvidt for at holde alt dæmpet og naturligt. Uanset hvor vi begynder, hænger det hele sammen i et organisk flow.
Helheden betyder alt for Rasmus Bak, der arbejder med arkitektur og design i et kompromisløst samspil fra de store linjer og helt ned i detaljerne fra planter til lys.
Selvom han har oplevet det som noget helt særligt og frit at tegne sit eget hjem, er processen den samme, som han med succes har forfinet professionelt igennem snart 20 år.
– Jeg arbejder altid med formgivning, interiør, lys, luft, overgange, stoflighed, materialer, hygge og ro, og jeg har altid klonet det skandinaviske og det japanske. Jeg har udfordret mig selv til at skære alt det overflødige fra og skabe noget, hvor intet larmer, roder eller praler. Jeg har taget det bedste af alt det, jeg har erfaring med, for at skabe en base med ro.
– Det er enormt vigtigt for mig, at jeg har privatliv og et hjem, hvor jeg kan trække mig tilbage og koble fra, siger Rasmus Bak.
Til syvende og sidst handler det for Rasmus om at skabe rammen om det gode liv. Om hverdagen.
Derfor er omgivelserne, fra stranden i nærheden til stynede buske foran huset og vilde græsser i baghaven, med til at definere den arkitektoniske fortælling – akkurat ligesom det kolde morgendyk i poolen på en vinterdag, når det er for mørkt til at bade i havet, eller hyggestunderne med børnene, når ilden knitrer i pejsen.
Rasmus Bak navngiver alle sine projekter, og den private villa hedder In Situ, den latinske betegnelse for på stedet og en fagterm for beton støbt på stedet, og det er tilfældet her.
Rasmus’ far var murermester, og fascinationen af beton går tilbage til barndommen, og meget andet end betonen er støbt på stedet og specialbygget: Håndvaskene på badeværelset er designet af Baks Arkitekter og skåret ud af store blokke schweizisk skifer, døre har de designet af Dinesen-egetræsplanker i fuld højde for Vahle, og vinduesrammer i egetræ fra Krone Vinduer er lavet efter specialmål.
Køkkenet er monokromt i fløjlsblødt egetræ med raffinerede og lette vertikale linjer inspireret af skovens høje stammer og tegnet af Baks Arkitekter for Garde Hvalsøe, der har bygget det i Layers-planker fra Dinesen. Bløde tekstiler fra Kvadrat giver et taktilt, feminint strejf.
– Kongstanken er lidt, men godt. Vi lever i en tid med travlhed og meget rod. Steve Jobs talte om vigtigheden i at skære støjen væk for at frigive energi til andre ting. Det er det, jeg har gjort med huset, fortæller Rasmus Bak.
Derfor strømmer lys og luft gennem huset, hvor der på én gang er skåret ind til benet og så alligevel er uperfekt og organisk. For når man bruger naturlige materialer, opstår der noget, man ikke kan styre. Beplantning vokser videre, træværket ældes og skal olieres, og selv beton ændrer sig med tiden. Og det er en helt bevidst del af helheden og arkitektens poesi.