kunstvilla
© gert skærlund andersen

Indret med kunst: I den hundrede år gamle patriciervilla er der kunst overalt

Parrets eklektisk kunstsamling, som breder sig ud over hjemmets samtlige kvadratmeter, er akkumuleret igennem fire årtier. Her er det passionen, der driver værket.

Kunst med stor betydning

Kunst har altid betydet meget for husets ejere og er samlet over lang tid. Det begydte i 1972, hvor parret købte deres første oliemaleri, malet af grafiker, maler og matematiker Steffen Jørgensen.

kunstvilla

De to store litografier er af Olafur Eliasson, og de to billeder under vinduet er af Ian Monroe.

© gert skærlund andersen

Glæden ved at se

Den gennemgående drivkraft i samlingen er glæden ved at se. Jo mere man ser, desto mere kvalitetsbevidst bliver man, og glæden udvikler sig til en passion.

Det har ikke været en intention at samle på bestemte kunstnere, men den bredspektrede og internationale kunstsamling er ren con amore og lever igennem hele huset – en strandvejsvilla nord for København.

kunstvilla

Det elegante trapperum i den gamle patriciervilla domineres af den smukke, gamle PH-lysekrone, men også her suppleres med helt moderne kunst.

© gert skærlund andersen
kunstvilla

Det vildeste i trapperummet må være lænestolen med ræve af den danske Nina Saunders, der er bosat i London. I begyndelsen virkede rævene skræmmende, men nu elsker børnebørnene stolen. I vindueskarmen ligger en stor bronzefigur af Svend Wiig Hansen, og på væggen hænger et stort litografi af dansk-islandske Olafur Eliasson og giver farve til rummet.

© gert skærlund andersen
kunstvilla

I spisestuen er det Erik A. Frandsens aluminiums-billeder, der totalt dominerer rummet. Billederne er raffineret monteret på væggen mod stuen, så de modtager maksimalt lys fra vinduesvæggen overfor. Således kommer rummet til at virke næsten dobbelt så stort. Den lille ukrudtsplante i bronze er af amerikaneren Tony Matelli.

© gert skærlund andersen

Husets rammer sætter kunsten i fokus

Boligen er sammensat af to bygninger – en patriciervilla fra omkring 1917 og en ny tilbygning med et mere moderne udtryk.

I patriciervillaen har man bestræbt sig på at bevare husets oprindelige udtryk – skrællet alt overflødigt bort og lagt nye egetræsgulve over det hele. Alle vægge er holdt i hvide nuancer, så de på den måde danner en neutral baggrund for kunsten, der ses overalt.

kunstvilla

De hvide køkkenelementer virker næsten anonyme set i relation til kunsten og er placeret ved vinduet mod vejen. De sort-hvide træsnit over køkkenvasken er af Svend-Allan Sørensen, der henter sin inspiration i fuglenes verden – her i form af litterære citater. Det markante emaljebillede med den røde “blomst” på gul baggrund er af den schweiziske kunstner John Armleder.

© gert skærlund andersen
kunstvilla

Et rundt Eames-spisebord og behagelige Tiba-stole fra brandet Label udgør en lille spiseplads i køkkenet.

© gert skærlund andersen

Et ønske om køkken-alrum

Tilbygningen udsprang af et stort ønske om et godt køkken-alrum med lys og luft og indeholder også et trappeløb med udgang mod haven og videre ned i underetagen, hvor der er kontor og tegnestue.

Med køkken på stueplan er der skabt en bedre sammenhæng med spisestue og opholdsstue med et helt nyt flow i huset. Køkken-alrummet er blevet husets hjerte og har åbnet huset mere op.

Før den nye tilbygning kom til, lå her en lille havestue med terrazzogulv og et lille springvand – smukt, men upraktisk set i relation til ønsket om et stort køkken-alrum.

kunstvilla

Den skønne kakkelovn med messinglåger var en del af det oprindelige hus. Over tv’et hænger endnu et oliebillede af John Armleder. Til højre for kakkelovnen lyser et Asger Jorn-maleri op.

© gert skærlund andersen
kunstvilla

TV-afdelingen er møbleret med et par Wegner-øreklapstole suppleret med Isamu Noguchis elegante, trekantede glasbord. Et Vibeke Klinttæppe samler gruppen.

© gert skærlund andersen
kunstvilla

I den ene ende af spisestuen står en elegant skænk tegnet af Piero Lissoni for Cassina. Over skænken hænger et par lette malerier af den tyske maler Voss.

© gert skærlund andersen

Med små hilsner fra fortiden

Det oprindelige køkken lå i underetagen, som man så det i de fine huse omkring 1900-tallet. Sjovt nok har man bevaret den lille køkkenelevator, som ender i skabet i spisestuen og er en fin lille hilsen fra fortiden. Det tidligere køkken anvendes i dag som et bryggers.

Man har bevaret patriciervillaens smukke kubeform ved hjælp af en lille reces i overgangen til tilbygningen, som ligeledes fremstår som en selvstændig kubus.

kunstvilla

Haven var oprindeligt en typisk parcelhushave med græsplæne og stauder samt en masse gamle frugttræer. Men man ønskede at lave haven mere enkel og med flere rum, så den var nemmere at holde. Tre af de gamle frugttræer bevarede man ved renoveringen af haven, mens staudebedene helt blev slettet.

© gert skærlund andersen
kunstvilla

Lyden af vandet får en til at tænke på de mange små fontæner i Roms gader. Således har uderummet fået et sydlandsk strejf

© gert skærlund andersen
kunstvilla

Gårdhaven kom til, efter at den nye tilbygning med køkken-alrum stod færdig. Det ret smalle område domineres af et langbord med spiseplads og en masse krydderurter og tomater.

© gert skærlund andersen

Gårdhaven inspireret af syden

Samtidig med tilbygningen blev der opført en carport, som danner væg i en dejlig, sydlandsk inspireret gårdhave med et fint springvand i form af en messingkasse hængt på muren. Vandet er en reminiscens fra den gamle havestue og giver en beroligende lyd til rummet.

Gårdhaven er en dejlig vindskærmet plads til både spisning og afslapning i de lune måneder. Forlægget til haven var, at man ønskede en mere skulpturel og enkel have med vægt på den rumlige oplevelse.

kunstbolig

Egentlig er området oprindeligt et gammelt sommerhusområde. Og der står stadig få af disse gamle sommerhuse tilbage. For år tilbage købte man netop nabogrunden med et af disse huse på. “Sommerhuset” bruges som både arbejdsplads og gæstehus.

© gert skærlund andersen

Smukke træer og en børnevenlig have

Med Torben Schønherr som havearkitekt dannede man rum på en meget enkel måde ved hjælp af bøgehække, som slanger sig rundt på græsset med respekt for tre gamle, smukke frugttræer.

Haven har været en fantastisk legeplads for børn og nu børnebørn med små åbninger i de høje bøgehække, der er et skønt sted at gemme sig.

kunstvilla

I underetagen står et par smukke Le Corbusier LC1-safaristole i al deres lethed ved trappereposen op til køkken-alrummet.

© gert skærlund andersen