Imponerende forvandling: Fra gammel hattefabrik til luksuriøs villa med pool på taget

Parret Naomi og Boris Tosic bor med deres to børn og hunden Kelpie i Sydney i Australien. Boris har et entreprenørfirma med fokus på skrædder-syede highend-løsninger, som han har fået udført i sit eget hjem.

© Mads Mogensen
Køkken i træ med smukke tørrede blomster

Eksklusive løsninger præger indretningen i den gamle hattefabrik som her i køkkenet, hvor der er udsigt til poolen på tagterassen. Her er vægge og skabe beklædt med træ, der bliver brugt som detaljer overalt.

© Mads Mogensen

I den gamle hattefabrik

I det livlige og eksklusive område Paddington i Sydney i Australien har entreprenøren Boris Tosic omdannet en gammel hattefabrik til et bemærkelsesværdigt hjem for sin familie, der består af hans kone, Naomi, deres to drenge, Mali på 13 år og Quinn på 7 år, samt hunden Kelpie.

Simpelt køkken i mørkt træ

En flot træramme skaber en varm og naturlig fornemmelse i køkkenet, som parret har underbygget med møblementets farver. Barstolene Tractor Stools er designet af BassamFellows og er fra Living Edge. Vasen med tørrede blomster er fra Studio Alm, og bordlampen Wood af træ er designet af Campana Brothers for Skitsch by Hub Design. De sorte skulpturer er af Dusan Dzamonja.

© Mads Mogensen
Elegant spisestue i mørkt træ og sorte elementer

I spisestuen dominerer et sort marmorbord, Incas, der er sat sammen med lyse stole – alt er designet af Angelo Mangiarotti for Agapecasa. Den markante hvide vintagependel, Giunone, er designet af Vico Magistretti.

© Mads Mogensen

Highend-byggeløsninger

I firmaet Élan Construct arbejder Boris med skræddersyede highend-byggeløsninger, der bliver til virkelighed i samarbejde med specialiserede håndværkere. På den måde faldt det ham let at konsultere dygtige håndværkere, da han skulle renovere den gamle fabrik.

– I store projekter kan man ikke altid se enden på det hele, og her er det vigtigt at få gode råd – ikke mindst for at undgå dyre fejl, forklarer Boris, som i renoveringsarbejdet valgte at sammensætte et stærkt team bestående af designeren Domenic Alvaro, der leder et af Australiens ældste og mest kendte arkitektfirmaer, David Whittaker, der er topindretningsdesigner i Australien, arkitekten Ciaran Acton, der har tegnet stålarbejderne til huset og Don Cameron, der er musikproducer, møbelsamler, indretningsekspert og connaisseur af smukke ting, og som har stylet boligen og fundet møbler.

LÆS OGSÅ

Moderne bolig med skulpturel trappe

Det skulpturelle fylder i parrets indretning – både i møbelvalg og arkitektur. Dette ses fx med den svævende trappe, rækværket og de mange designermøbler. Udtrykket i stuen er harmonisk og rettet ind efter et ensartet og grafisk farvevalg. Således taler to træstole af BassamFellows sammen med rummets træbeklædning, ligesom et håndknyttet uldtæppe fra Robyn Cosgrove danner base for et sort sofahjørne. Sidebordet med marmorplade, LTR, er designet af Ray og Charles Eames, og det sort-hvide værk Composition 16 fra 1959 er af Julije Knifer.

© Mads Mogensen

Projekt: Pool på taget

Ejendommen var i dårlig stand, da parret købte den. Derfor fjernede de alt indvendigt, så kun ydervæggene stod tilbage. Da det var en fredet bygning, var der restriktioner på de ydre rammer. Men det tog ikke modet fra Boris i forhold til at lave en pool på tagterrassen.

Det var et projekt, der krævede 144 tons stål for at sikre bygningens konstruktion i forhold til at kunne rumme 16 kubikmeter vand og en 11 tons tung struktur, der skulle til for at lave poolen. Oveni fandt Boris på at lave udsyn til himlen fra køkkenet gennem loftet og poolen ovenpå.

Lys opholdsstue med rød læderstol

Den gamle bygning er blevet flot renoveret med moderne detaljer som enkle trælister rundt om vinduerne. Trælisterne er et element, som er gennemgående i hele boligen.

© Mads Mogensen
I store projekter kan man ikke altid se enden på det hele, og her er det vigtigt at få gode råd — Boris Tosic, ejer
Stue med hvide vægge og sorte møbler

Sorte lædersofaer i modellen Wave af Saporiti Italia danner en blød ramme om det sorte marmorbord Eros af Angelo Mangarotti. Kunst fylder i parrets hjem. Det runde fotografi er af Bill Henson, det blå værk med en kvinde i en flaske med titlen Message in the bottle er af Charles Blackman, mens værket med sølvramme, Jealousy, er af Norman Lindsay. Tv'et er et Bang & Olufsen Beovision Horizon. Ved at have en ensartet farveholdning i møblementet har parret skabt en rolig base for en mere kontrastfyldt og levende væg med kunst.

© Mads Mogensen

"Mad as a hatter"

Fabrikken er bygget i 1892, og på det tidspunkt brugte man kviksølv som en del af hatteproduktionen, hvilket betød, at der var mistanke om kviksølv på grunden. Eftersom det kan føre til hjerneskade, som udtrykket Mad as a hatter og figuren Den gale hattemager i Lewis Carrolls børnebog Alice i Eventyrland fra 1865 er eksempel på, skulle jorden under huset graves ud og testes.

Heldigvis var der intet spor af kviksølv, og Boris brugte derfor det udgravede stykke til bilparkering, et træningsrum og en hjemmebiograf.

Værelse fyldt med kunstneriske elementer

Et kurateret udvalg af kunst og møbler skaber en fornemmelse af at være i et eksklusivt galleri. Oliemaleriet Eve er af Stephen Nothling, og lænestolen Bohemian er designet af Patricia Urquiola for Moroso. I udtryk har stolen en snert af 1970’erne, som passer fint til gulvlampen Giunone, der er designet af Vico Magistretti for Artemide i 1971.

© Mads Mogensen
Hus med eget træningsrum

Som led i hatteproduktionen i gamle dage brugte man kviksølv. Derfor måtte parret grave grunden ud under den gamle hattefabrik for at se, om der var rester. Det var der ikke, men til gengæld skabte de et træningsrum i det, der nu blev deres kælderetage. Også den er gennemført og smagfuldt designet.

© Mads Mogensen
Jeg har samlet på kunst i 20 år og ville derfor have et hjem, hvor jeg kunne udstille den. Huset her var passende i størrelse og højde og med flere etager til at udstille på — Boris Tosic, ejer
Elegant opgang med farverigt maleri

Den stilrene opgang får farvet og vildt liv med Of Pink Planets af Del Kathryn Barton fra Roslyn Oxley9 Gallery.

© Mads Mogensen
Hus med egen elevator udsmykket med kunstværker

Selv i elevatoren har parret sørget for, at der er masser af kunst. Værket her er af Drew Connor Holland.

© Mads Mogensen

Maskulint og feminint

Ud over at bygge et hus med alt, hvad hjertet begærer, er der også sørget for en høj standard overalt i udarbejdelsen af hjemmet – bl.a. i alt det indvendige snedkerarbejde. Idéen var at ramme et både klassisk og mid-century-modern-udtryk, understøttet af funktionelle og originale møbler.

Alt er gennemtænkt ned til mindste detalje, hvilket bl.a. ses på træpanelerne, som er lavet af amerikansk valnød.

– Det er maskulint og feminint og med en finish af olie og bivoks, som giver en fornemmelse af silke, når man rører ved det, fortæller Boris.

Smart indbygget garderobe i mørkt træ

En indbygget garderobe med vitrinelåger giver et godt indsyn til tøjet samt et udtryk som i en klassisk, gammel manufakturforretning.

© Mads Mogensen
Mørk opholdsstue med stort kunstværk

I tomme hjørner er der også skabt et kunstnerisk designet element som her, hvor væggene er møbleret med billeder, ligesom lænestolen indbyder til en stille stund for sig selv.

© Mads Mogensen

Alt er løftet

I køkkenet har Boris designet en køkkenø med bordben, der skaber lethed. Hans holdning er, at hvis man sætter noget fast på gulvet, opdeler det huset. Derfor er alt løftet, hvilket også kan ses på skabene i køkkenet.

Ud over et let udtryk var det vigtigt for Boris, at der var plads til kunst. Hele huset er derfor fyldt med udsøgte værker, som er udstillet i hvert et rum – selv i badeværelset og i elevatoren.

– Jeg har samlet på kunst i 20 år og ville derfor have et hjem, hvor jeg kunne udstille den. Huset her var passende i størrelse og højde og med flere etager til at udstille på, siger Boris om parrets fælles hjem, som på perfekt vis demonstrerer, hvordan fokus på detaljer og en sikker stilsans får det smukkeste frem i materialer og kunst. Ligeledes er det et vidnesbyrd om samarbejde og håndværk af god kvalitet.

Unikt soveværelse med badekar

Soveværelset er skabt som et wellnessrum med kombinerede badefaciliteter. Som i resten af huset har designet det luksuriøse og skulpturelle i fokus, hvilket kan ses med badekarret DR, der er designet af Marcio Kogan og Studio MK27 for Agape. Armaturet Fez er fra Agape. Maleriet, der forestiller en kvinde med barn, er af Robert Dickerson. Den organisk udformede seng med et sengegærde, der kan bøjes efter behov, Highlands, er designet af Patricia Urquiola for Moroso. Sengetøjet er fra Injiri Collection fra Spence & Lyda. Fotografiet over sengen er af Bill Henson og fundet i Roslyn Oxley9 Gallery.

© Mads Mogensen
Hus med egen tagterrasse med pool

Den gamle hattefabrik har fået en tagterrasse med pool. Det var dog et projekt, der krævede 144 tons stål for at sikre bygningens konstruktion i forhold til at kunne rumme 16 kubikmeter vand og den 11 tons tunge struktur.

© Mads Mogensen

LÆS OGSÅ