Villa Arrondi
© Andreas Mikkel Hansen

I dette særlige hjem får udtrykket "at invitere naturen indenfor" sat fed streger under

Villa Arrondi er bygget til, at man kan bo med et interiør i harmoni med det omkringliggende landskab, som strategisk placerede spejle trækker helt indenfor.

En velbevaret hemmelighed

På en skråning omkranset af skov placerer Villa Arrondi sig mellem trækronerne som en velbevaret hemmelighed i sin kontekst. Huset er godkendt af Fredningsstyrelsen og opført på fodaftrykket af et ældre nedrivningsklart hus.

Ambitionen: at bygge i naturmaterialer, der bruges til det, de er gode til. Kontrasterne er allestedsnærværende fra første øjekast: Villa Arrondi har et stramt, mørkt, firkantet ydre og et rundt, lyst indre – på en gang ydmyg og opmærksomhedskrævende.

Yderbeklædningen er brændt grantræ. Behandlingen hedder Shou Sugi Ban, en traditionel japansk metode til træbeskyttelse, der øger træets levetid, uden at de naturlige åretegninger forsvinder, og agerer som en bark, der beskytter det varme indre.

Når træet er behandlet efter Shou Sugi Ban-metoden, skulle det blive mere modstandsdygtigt over for ild, råd og insekter – og få en holdbarhed på op til 80 år. Derfor er denne facade særdeles velegnet til huse med beliggenhed i skov og tæt på kysten.

Funktionelle og æstetiske løsninger

Det er Line Frier fra Frier Architecture, der har stået i spidsen for projektet, og hun har i høj grad ladet materialerne være fremtrædende medskabere af stemningen i hjemmet.

– Samtlige af villaens planer forbindes af et bånd af træbeklædning på væggene, der er inspireret af grundens kuperede terræn med ege- og birketræer, og som former funktionelle og æstetiske løsninger i interiøret. Det er en rød tråd igennem hele huset, siger hun og fortsætter med at forklare om et af de andre gennemgående elementer, nemlig det specialfremstillede terrazzogulv:

– Det er skabt af store rester af natursten og spiller en væsentlig rolle på flere parametre. Rummene bliver sanselige og stemningsfyldte, og man bliver aldrig færdig med at studere de naturlige karakteristika. Funktionelt kan det holde til mange års slid og et liv med børn og dyr, der passerer gennem huset efter at have opholdt sig i skoven.

Ballet referencer

Husets navn stammer fra ballettens verden, hvor “arrondi” anvendes til at beskrive en afrundet bevægelse med hånden, en direkte reference til husets bølgende indervægge, der sender tankerne et hurtigt smut forbi Gaudí.

Men der stopper al sammenligning med den spanske arkitekt også, for Villa Arrondi er frem for alt skandinavisk og minimalistisk i udtryk og indretning og ikke et overflødighedshorn af ornamenterede detaljer.

Og apropos ballet, så er omdrejningspunktet i huset den skulpturelle trappe, også i egetræ, der godt kunne ligne, at den var midt i en piruet, og som binder kælder og førstesal sammen.

Fordi man har valgt at gå ud fra det tidligere hus’ omrids og udvide nedad i kælderniveau i stedet for udad på grunden, kommer trappen til sin ret rent arkitektonisk, både indefra og udefra set.

Spejlene fungerer som levende kunstværker

Netop samspillet mellem ude og inde er alfa omega – det ses selvfølgelig i valget af materialerne træ og sten, men Line Frier har også placeret spejle flere steder i huset, der er med til at trække naturen helt ind.

Bl.a. i entréen i kælderniveauet, hvilket giver indtryk af, at der kommer endnu mere lys ind igennem de store vinduespartier, og som bagbeklædning bag gaskogepladerne i køkkenet, hvilket har en mageløs effekt.

Spejlet agerer som et slags levende kunstværk i konstant forandring og mimer vejr og årstid en til en.