Fritidshus
© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen

Besøg den arkitektoniske perle på blot 55 m2, der tilpasser sig sine omgivelser

Dette charmerende havehus er skabt ud fra devisen om, at “der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”.

Harmonikahuset

Et af nyere tids mest storslåede stykker arkitektur er udtænkt, tegnet og designet af den hollandske fysiker Caspar Schols, fordi hans mor ønskede sig et nyt havehus. Cabin Anna er et imponerende eksempel på, hvordan man ved at bo mindre kan gøre livet større.

Det lille hjem

Hvad nu, hvis dit hjem fungerede, som var det et klædeskab fyldt med tøj? Altså at det tilbød dig muligheden for at kunne tilpasse det efter vejret og tage lag af og på?

Det er nogenlunde filosofien bag huset Cabin Anna, en lille smart dame på 55 m2 primært iklædt sibirisk lærketræ, birkefiner og glas, skabt af hollandske Caspar Schols.

Fritidshus

De fritlagte bjælker med bindingsværk ser bekendte ud – husets opbygning er nemlig inspireret af den måde, man laver togstationer på, hvor man forlader sig på sidevæggenes styrke til at holde sammen på strukturen. Her er det bare i træ i stedet for i stål.

© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen

Idéen bag annekset

Han er egentlig uddannet fysiker, men er lidt af et multitalent i arkitektur og design, så da hans mor i 2016 ønskede sig et nyt anneks i haven, hvor hun kunne læse, male og have gæster til middag, gik han i gang med at udtænke sådan et.

Idéen med et hus med fleksible lag på lag stammer fra devisen om, at “der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”.

Fritidshus

Vægge og tag kan trækkes helt fra, så hvis man vil, kan dem, der sover i dobbeltsengen i grundplan, ligge direkte under åben himmel.

© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen
Fritidshus

Der er plads til to voksne og to børn eller tre voksne i hytten. Hemsen kan også bruges som loungeområde, hvis ikke man mangler en seng. Tanken om fleksibilitet er ikke kun at finde i selve designet, men også i brugen af huset, der er tiltænkt både at være et sted til fordybelse og alenetid og som socialt samlingspunkt.

© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen

Fra prototype til produkt

Efter at prototypen i hans mors have var blevet realiseret, besluttede Caspar Schols at følge fag hos Architectural Association i London for at uddanne sig yderligere og finde ud af, hvordan hans design kunne sættes i produktion, således at det endelige produkt såvel som prisen var bæredygtig.

Resultatet er Anna Stay, en videreudvikling af det oprindelige design, som i dag står i naturreservatet De Maashorst i Holland.

Fritidshus

Luk naturen ind, og lad den være en del af dit hjem, lyder mottoet fra folkene bag Cabin Anna. Huset kan arrangeres i fire forskellige formater: helt lukket, åbent i midten, som det ses her, med glasparti for i midten eller med glasparti i den ene ende. Lidt ligesom skydelåger i et langt klædeskab. Det yderste lag, der skal udholde mest fra vind og vejr, er lavet i Accoya-træ, som er naturligt træ, der er blevet modificeret til at være mere hårdført.

© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen

Luk naturen ind

For en anden tanke, der er dybt integreret i tilblivelsen af konceptet, er at komme tættere på naturen i stedet for at lukke den ude.

– Det handler om at skabe en dynamisk interaktion imellem dem, som bor i Cabin Anna, huset selv og omgivelserne. Og ligesom man tilpasser sit tøj efter vejr, humør og begivenheder, således kan man tilpasse Cabin Anna, fortæller Casper Schols om de überfleksible vægge, som udgør huset.

Fritidshus

Hele hytten kommer fuldt udstyret, inklusive alt, hvad man måtte have brug for i et køkken. Foruden modellen Anna findes der også Cabin Meet, der er designet til at være kontor, arbejdsplads eller eventsted.

© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen

Plads til det hele

Cabin Anna er sat sammen af to forskellige ydre lag eller “skaller”, som Schols kalder dem. Det indre lag består af bjælker og glas, mens det yderste lag er dækket helt af træ.

Det hele er sat på hjul på skinner og kan køres til og fra efter behov.

Huset er fuldt udstyret med faciliteter: bad med brus og separat toilet og et badekar sænket ned i gulvet, som kan overdækkes, når det ikke er i brug.

Køkkenet indeholder også alle nødvendigheder, og huset rummer masser af opbevaringsplads. Derudover er der plads til to dobbeltsenge.

Fritidshus

Det er pladsoptimering i yderste potens med et badekar nedsænket i gulvet, som blot har fået et par hænglser og derfor kan åbnes og lukkes. Derudover er der et separat toilet og bruser i huset.

© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen

Arkitektur hvor som helst

Er man typen, der vil bo helt uden for civilisationen, så kommer Cabin Anna med et solcelle energisystem, en varmtvandsbeholder og et vandfiltreringssystem.

Tanken er, at Cabin Anna kan placeres hvor som helst i verden, og at huset er nemt at stille op og pakke sammen. Faktisk kan alle husets dele sendes som en pakke, hvis man selv ønsker at rejse det – det skulle tage tre personer fem dage – eller leveres samlet.

Fritidshus

I princippet kan Cabin Anna placeres, hvor i verden det skal være. Men teamet bag anbefaler, at man tager højde for sine omgivelser, da huset netop er skabt ud fra en filosofi om at invitere verden udenfor indenfor. Derfor er naturgrunde ideelle beliggenheder, og lige nu arbejder Cabin Anna-holdet sammen med Rewilding Europe om nye locations rundtom i Europa.

© Tönu Tunnel og Jorrit't Hoen

LÆS OGSÅ