Harmonikahuset
Et af nyere tids mest storslåede stykker arkitektur er udtænkt, tegnet og designet af den hollandske fysiker Caspar Schols, fordi hans mor ønskede sig et nyt havehus. Cabin Anna er et imponerende eksempel på, hvordan man ved at bo mindre kan gøre livet større.
Det lille hjem
Hvad nu, hvis dit hjem fungerede, som var det et klædeskab fyldt med tøj? Altså at det tilbød dig muligheden for at kunne tilpasse det efter vejret og tage lag af og på?
Det er nogenlunde filosofien bag huset Cabin Anna, en lille smart dame på 55 m2 primært iklædt sibirisk lærketræ, birkefiner og glas, skabt af hollandske Caspar Schols.
Idéen bag annekset
Han er egentlig uddannet fysiker, men er lidt af et multitalent i arkitektur og design, så da hans mor i 2016 ønskede sig et nyt anneks i haven, hvor hun kunne læse, male og have gæster til middag, gik han i gang med at udtænke sådan et.
Idéen med et hus med fleksible lag på lag stammer fra devisen om, at “der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”.
Fra prototype til produkt
Efter at prototypen i hans mors have var blevet realiseret, besluttede Caspar Schols at følge fag hos Architectural Association i London for at uddanne sig yderligere og finde ud af, hvordan hans design kunne sættes i produktion, således at det endelige produkt såvel som prisen var bæredygtig.
Resultatet er Anna Stay, en videreudvikling af det oprindelige design, som i dag står i naturreservatet De Maashorst i Holland.
Luk naturen ind
For en anden tanke, der er dybt integreret i tilblivelsen af konceptet, er at komme tættere på naturen i stedet for at lukke den ude.
– Det handler om at skabe en dynamisk interaktion imellem dem, som bor i Cabin Anna, huset selv og omgivelserne. Og ligesom man tilpasser sit tøj efter vejr, humør og begivenheder, således kan man tilpasse Cabin Anna, fortæller Casper Schols om de überfleksible vægge, som udgør huset.
Plads til det hele
Cabin Anna er sat sammen af to forskellige ydre lag eller “skaller”, som Schols kalder dem. Det indre lag består af bjælker og glas, mens det yderste lag er dækket helt af træ.
Det hele er sat på hjul på skinner og kan køres til og fra efter behov.
Huset er fuldt udstyret med faciliteter: bad med brus og separat toilet og et badekar sænket ned i gulvet, som kan overdækkes, når det ikke er i brug.
Køkkenet indeholder også alle nødvendigheder, og huset rummer masser af opbevaringsplads. Derudover er der plads til to dobbeltsenge.
Arkitektur hvor som helst
Er man typen, der vil bo helt uden for civilisationen, så kommer Cabin Anna med et solcelle energisystem, en varmtvandsbeholder og et vandfiltreringssystem.
Tanken er, at Cabin Anna kan placeres hvor som helst i verden, og at huset er nemt at stille op og pakke sammen. Faktisk kan alle husets dele sendes som en pakke, hvis man selv ønsker at rejse det – det skulle tage tre personer fem dage – eller leveres samlet.