asserbo sommerhus
© pernille greve

Ole og Lars drømte om at sove i trækronerne

På en unik placering i Nordsjælland blev boligdrømmen til virkelighed i det arkitekttegnede sommerhus, der er som syet ind i naturen. Arkitekt Martin Kallesø står bag mesterværket.

En svævende ufo

Det er et helt usædvanligt hus – faktisk kan man se under det, og derfor har nogle døbt det en ufo, som er landet på bakketoppen i et sommerhusområde i Nordsjælland.

I så fald er det et nordisk rumskib af slagsen, for den gennemførte brug af træ ude og inde er ganske enkelt fremragende, og ud over at det ser smukt ud, så giver resultatet både en god atmosfære plus en blød akustik.

Og som den ene beboer siger det, så vågner man ikke op med tørre slimhinder. Det er nemlig tilmed endt som et sundt hus.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Stien op til huset snor sig flot op til indgangen. Den har den ene beboer, Ole, selv bygget. Trin i træ og fyrrenåle gør opstigningen til en naturlig proces. Parret, der bor her, hjælper nu naturen på vej med nye beplantninger, så inden for kort tid vil huset helt glide ind i naturen.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Fra eftermiddag til aften nydes livet på denne terrasse, som ligger i læ af væggene og har møbler fra Mandalay. Lampen Pier fra Stelton kan lades op.

Den helt rigtige beliggenhed

Ejerne – Lars og Ole – kender området og har i en lang periode boet i et sommerhus fra 1930’erne i gennemført romantisk stil.

Troldebo hed det, og en dag smed en ældre mand en seddel i deres postkasse, for han ville gerne købe Troldebo, og det satte en proces i gang.

Det fristede at begynde forfra, og idéen om at bygge noget nyt opstod. Der var kun tre mulige byggegrunde i området, og da de kravlede op på bakken på den ene og følte sig midt inde i en skov, og der var fuldstændig stille, besluttede de sig. Her skulle det være.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Den betagende udsigt ud i trækronerne ses allermest her i opholdsstuen. Stolene stod i deres oprindelige sommerhus og stammer tilbage fra 1930’erne. Lars har selv syet det nye betræk. Sofabordet i teak har Oles morfar selv tegnet og udført i 1950’erne. Alto-vasens grønne look forener udtrykket. Den snoede lampe er af Tom Rossau.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Soveværelset befinder sig nærmest i ét med trækronerne, og det er også her, at der er hele otte meter ned til grundens bund.

En byggeproces med udfordringer

– Vi var vist ret naive, smiler parret. – Vi havde set et af arkitekt Martin Kallesøs projekter i BO BEDRE, og via Danske Boligarkitekter tog vi kontakt.

Han skitserede hurtigt en tegning, og efter at have set en model var vi solgt. Processen til, hvor vi er nu, har dog været hård.

Vi har skiftet entreprenør undervejs, coronaen forhalede også byggeriet, og der har været mange udfordringer, som fx den dag det store 700 kg tunge vindue til soveværelset ankom og ikke kunne bugseres på plads uden at beskære træerne, men når vi står her nu, føles det heldigvis som noget, der allerede er langt væk.

Vi har nu boet i huset i et halvt år og er begyndt at tænke: Det lykkedes.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Fløjen her, som rummer soveværelset, hæver sig mere end fem meter over grunden. Som en af ejerne griner, mangler her kun et vandfald, som i Frank Lloyd Wrights berømte hus Fallingwater

asserbo sommerhus
© pernille greve

Den røde bænk tog Lars og Ole med sig fra Troldebo, og den stammer tilbage fra 1930’erne. Skuret er tegnet som en firkant helt dækket med fyrretræ.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Terrasser på begge sider af huset får ude og inde til at smelte sammen. Krukker er placeret på gamle trækasser brugt til kartofler, som dels hjælper med at skåne terrassen og dels fuldender det naturlige udtryk.

Få kvadratmeter

Huset syner betydelig større, end det egentlig er – 93 m² plus skur.

Begrundelsen skal først og fremmest findes i, at bygningen er transparent, og de store panoramavinduer får ude og inde til at smelte sammen. Og terrassernes størrelser tilfører også huset mange ekstra kvadratmeter.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Køkkenet og terrassen på husets bagside smelter visuelt sammen.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Køkkenets grønne farve blev valgt for at forstærke naturudtrykket. Det er fra &Shufl. Spisebordet er fra Gubi, og stolen er af Philippe Starck for Kartell.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Bordpladen i stål kommer fra Heartsteeling og er et af de valg, som understreger, at huset her skal kunne bruges i mange år. Kanden er fra Bodum. Køkkenet var oprindelig tegnet uden vindue, men heldigvis blev det tilvalgt, så lyset fra nord giver arbejdslys.

Rum med form som en vifte

Huset er formet som en vifte med tre arme. Stue/køkken, hjemmekontor/gæsteværelse med badeværelse og soveværelse i hver sin kasse.

Nogle steder er der svimlende otte meter ned, og det svævende udtryk giver også noget ekstra til, hvordan husets attitude og størrelse føles.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Som et rumskib, der er landet på toppen af en bakketop... Sommerhuset her er netop blevet færdigt efter en lang proces på næsten tre år. Huset svæver på grunden, og hvis man lægger sig ned, kan man se bunden af husets tre fløje.

Naturen er en vigtig for parret

– Det var vigtigt for os, at huset ikke skulle være kompliceret. Vi ønskede et sted, som kunne opfylde idéen om simple living. Med enkle rum og med en skovhave, der kan passe sig selv. Der er vi ikke endnu. Vi hjælper skovens vækster på vej, så om få måneder og år vil grunden gro helt til.

Naturen betyder meget for parret. Det kostede kun tre træers liv, da huset skulle bygges, og skovbunden er ved at finde sin tidligere frodighed igen.

– Oprindelig var bygningen tænkt til at være sort, men for at lade huset glide mere ind i naturen valgte vi undervejs at lade huset udendørs stå råt.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Som det indre af en højttaler i birketræ er både vægge, gulve og loftet beklædt med finer i birketræ. Hvor vægge og loft har sorte fuger mellem pladerne, er gulvets træ lagt helt tæt.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Hjemmekontoret i et af husets tre rum fungerer også som gæsteværelse. Skrivebordet kommer fra BoConcept, og lampen er fra Dyberg Larsen.

asserbo sommerhus
© pernille greve

Fordelingsgangen var en af byggeriets teknisk svære udfordringer, da taget skulle følge husets svungne geometri.

Her bliver passet på hjemmet

Efter bedste japanske skik tager man skoene af indendørs – her bliver ingen fester i høje stiletter.

Gulvet i birketræ ville hurtigt blive perforeret, og den konsekvente brug af birketræ på gulv, vægge og lofter er klart hjemmets fornemmeste udtryk. Et rumskib i nordisk træ.

sommerhus asserbo
© pernille greve

Badeværelsets udtryk ønskede parret skulle være noget a la designhotel. I første omgang frygtede de, at rummet blev for lille, men med den hvide spanske marmor er badet blevet lyst og inviterende – og stort nok.

sommerhus asserbo
© pernille greve

De sorte VOLA-armaturer giver kontrast til badeværelset, som med en hybenrød Montana-reol nærmest får et Bauhaus-look.