Drømmen der blev til virkelighed
Det er en grund af de sjældne, omgivet af marker til den ene side og kuperet terræn og blandet skov til den anden. På denne indtagende plet uden for Randers, hvor lydkulissen skabes af kvidrende fugle, har arkitekt Bruno Jakobsen og hans kone, Dorte Jakobsen, bygget et helt særligt hus – eller rettere tre individuelle bygningskroppe, som alligevel er forbundne, både arkitektonisk og materialemæssigt. Det er Bruno Jakobsen, der har tegnet drømmehuset til sig selv og sin familie, og han er med god grund pænt stolt af resultatet.
Vildt skovområde
Egentlig boede de godt og havde ikke planer om at flytte – altså lige til den unikke grund midt i skoven kunne købes. Grundens mange, høje træer – bøg, fyr, eg, hassel, kirsebær og hyld – skulle i vid udstrækning bevares, og det nye hus skulle indgå i en tæt dialog med alt det vilde.
For at få det nye hus placeret så hensigtsmæssigt som muligt brugte Bruno Jakobsen det meste af et år på at registrere solens bevægelse hen over terrænet og på at observere, hvordan lyset blev filtreret gennem både de nøgne og de løvfyldte træer.
Først derefter satte han sig til tegnebordet for at give sine idéer om et længehus substans. Det blev til et 37 meter langt hus, flankeret af en 40 meter lang træterrasse. Foran selve huset placerede Bruno Jakobsen en mindre bygning med plads til garage, værksted og en vognport, der giver et kig ind til selve huset.
De to bygninger blev smukt føjet sammen af et 45 m2 stort orangeri – et arkitektonisk greb, som skabte et skærmet gårdrum med plads til liv under åben himmel. Således kom 260 m2 under tag under hensyntagen til naturen.
Bondekulturens gamle lader
Huset med de slanke bygningskroppe fremstår transparent med mange store glaspartier og skydedøre, der kan udviske overgangene imellem ude og inde. Det er beklædt med cedertræ og forsynet med sorte ståltage uden udhæng og har på den måde stærke referencer til historiske lader og trelængede gårde, men i en stiliseret fortolkning.
Både ude og inde har familien prioriteret rustikke og naturlige materialer. Alle gulve er beklædt med kalksandsten fra et italiensk brud, og lofterne, der går til kip, fremstår både taktile og grafisk stærke i al deres sorte enkelhed.
Træet er i fokus
Der er anvendt akustikregulerende Troldtekt-plader med fræsede spor, som føjer en klædelig modernitet til det hele. Ellers er det træet, der er i fokus – også indendørs, hvor alle skabe, skydedøre, køkkenelementer og integrerede møbler er af douglastræ. Det hele er specialfremstillet.
Bruno Jakobsen har designet, og møbelsnedker Nikolaj Jørgensen fra Aarhus har udført arbejdet. Materialerne taler sammen, og fælles for det hele er, at alt patinerer smukt over tid.
Som perler på en snor
Bruno Jakobsen har indrettet sin tegnestue i husets østlige ende – adskilt fra privaten af en overdækket passage, der sikrer separat adgang for kunder, og som giver et ubrudt kig ud til skoven. Åbningen skaber samtidig et organisk forløb rundt om huset og sikrer, at man kan komme uhindret hele vejen omkring bygningerne.
Samme uhindrede tilgang går igen indvendigt, hvor rummene ligger som perler på en snor, og hvor ingen tværgående vægge går helt ud til ydervæggene.
Rummene er forbundne, og hvis man ønsker privatliv, så kan man trække de loftshøje skydedøre for og dermed bryde det lange kig gennem hele huset – et eksempel på den konstante vekselvirkning mellem det private og det tilgængelige, mellem det transparente og det lukkede.
Et magisk orangeri
Glashuset er familiens foretrukne opholdssted, både om dagen og i skumringen, hvor der opstår en helt særlig magisk stemning. Orangeriet huser frodige planter, bl.a. et 100 år gammelt oliventræ.
Glashuset giver således mulighed for at holde liv i eksotiske blomster og krydderurter – men det forlænger først og fremmest sommersæsonen og skaber en helt særlig ramme om gæstemiddage og socialt samvær.
En perfekt terrasse til store sammenkomster
Bruno Jakobsen har generelt tænkt familiens sociale liv ind i arkitekturen, og her kommer den lange terrasse i spil. Her er plads til både dasemøbler og et meget langt spisebord, som giver associationer til italienske søndagsfrokoster. Bordet er anbragt ud for den passage, der adskiller tegnestuen fra de private gemakker.
For at afgrænse området og skabe intimitet og skygge er der etableret et udhæng bestående af træbjælker anbragt i et rytmisk forløb på tunge jerndragere, som slipper lyset igennem. På den måde fortsætter legen og vekselvirkningen mellem lys og skygge.
Udhænget markerer passagen og bryder samtidig terrassens lange forløb.
Udelivet er højt priorteret hos familien Jakobsen
Udelivet har høj prioritet i Villa Brink, hvor man kan bevæge sig med solen rundt om huset, indtage sin mad i forskellige miljøer, finde ro eller selskab samt kigge på den vilde eller tæmmede natur.
Vil man bade under åben himmel, er der også mulighed for det. Her er både udendørs bruser og et vildmarkskar, hvor man året rundt kan ligge og kigge op til stjernerne.